hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: milyen áfával számlázható tovább a rezsiköltség bérbeadáskor?

  • adozona.hu

Milyen formában számlázza tovább a szolgáltatótól kapott közüzemi számlákat egy áfakörös kft., amely a bérbeadásra nem választotta az áfaalanyiságot? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

Egy kft. áfakörös, de a bérbeadásra nem választotta az áfaalanyiságot. A bérbe vevő szintén vállalkozás. A szolgáltatótól kapott közüzemi számlákat milyen formában számlázza tovább? A megkapott számla végösszegét egy az egyben továbbszámlázza vagy csak a közüzemi díj nettó összegét áfa nélkül? Ebben az esetben a kft. visszaigényelheti a neki számlázott közüzemi díj áfatartalmát?

Szakértőnk válasza:

Általános jelleggel elmondható, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 70. paragrafusának (1) bekezdése alapján a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek.

Jellemzően a járulékos költségek olyan mellékszolgáltatások költségei, melyek a főszolgáltatás teljesítését segítik elő, egészítik ki, a főszolgáltatáshoz képest kisebb nagyságrendűek, és igénybevételükre a főszolgáltatás nélkül nem kerülne sor. Ha egyes költségek járulékos költségként kapcsolódnak valamely főszolgáltatáshoz – például bérbeadás esetén ilyen a jellemzően a rezsiköltség –, úgy annak adókezelését osztják. Ez esetben például, amennyiben a bérbeadás adómentesen történik, a járulékosan kapcsolódó rezsiköltség is adómentes. Az adómentes bérbeadáshoz kapcsolódó beszerzések általános forgalmi adója nem levonható.

A tekintetben, hogy a bérbeadó milyen összegben számlázhatja tovább a rezsiköltségeket, a felek megállapodása az irányadó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs