hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

3 kérdés, 3 válasz az áfáról

  • adozona.hu
1

Olvasóink egyebek között a teljesítési nap, a magáncélra is használt tárgyi eszköz, továbbá az értékhatár túllépése utáni bevallás kapcsán kérdeztek az áfaelőírásokról. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Kérdés 1. A fuvar számlázásánál melyik napot kell megjelölni teljesítés napjának? A felrakodás vagy a lerakodás napját? A megbízó döntheti el esetleg a megbízásban foglalva?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A Ptk. 6:257. § előírása értelmében fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére történő továbbítására és a címzettnek történő kiszolgáltatására, a feladó díj fizetésére köteles. Ennek megfelelően a fuvarozási szerződés szerinti teljesítési hely a címzett székhelye, telephelye és a teljesítés időpontja a címzettnek történő kiszolgálás, lerakodás időpontja.

Az áfatörvény 55. §-ának (1) bekezdése alapján az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul, mely a fentiek szerint a lerakodást jelenti.

Kérdés 2.
Ha nincs kizárva, a személyes használat, akkor mi a teendő és hogyan kell könyvelnem? Azon eszközök esetében, melyeknél felmerülhet, hogy az a magánszemély személyes szükségletének kielégítését célozza, fontos, hogy egy helyszíni ellenőrzés során az eszköz megtalálható legyen az adott helyszínen, illetve rendelkezzünk olyan nyilvántartással, amelyen egyértelműen beazonosítható az berendezés (leltári szám, típus, eszköz gyártási száma stb).

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A magánhasználatot is szolgáló tárgyi eszköz esetén már a beszerzésekor sem lehetséges a teljes áfa összegének levonása. Az adóhivatal álláspontja alapján, így már a beszerzéskor meg kell állapítani egy természetes mértékegység alapján meghatározott arányszámot és a várható adóköteles gazdasági tevékenységhez kapcsolódóan lehet csak az adólevonást kezdeményezni. Az arányosítás során le nem vonható áfatartalmat egyéb ráfordítások között kell elszámolni és, ha az nem a vállalkozás érdekében felmerült költséghez, ráfordításhoz kapcsolódik, úgy a társasági adó alapját meg kell vele növelni.

Kérdés 3. Adott egy gazdasági társaság, mely élt az alanyi mentesség választáságnak lehetőségével, de év közben túllépte a megengedett 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ebben az esetben ugye a következő számlát már áfásan kell kiállítania? A kérdésem az lenne, hogy a bevallási kötelezettsége miként alakul?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 191. § (2) bekezdése alapján, ha az alanyi adómentesség a felső értékhatár átlépése miatt szűnik meg, az adóalany alanyi adómentes minőségben nem járhat el az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárt.

Ha az alanyi adómentesség a fenti értékhatár átlépése miatt év közben szűnik meg, úgy az erre vonatkozó bejelentést az értékhatár elérését követő tizenöt napon belül kell megtennie az adóhatósághoz. Ebben az esetben a továbbiakban az áfabevallást havi gyakorisággal kell megtenni. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Vadász Iván

A magánhasználatot is szolgáló tárgyi beszerzésekor a teljes áfa összege levonható, mivel az ingyenes magánhasználat áfa köteles. Lásd: Áfa törvény 14. § és 120. § a) pont. A magánhasználatot is szolgáló tárgyi beszerzésekor a teljes áfa összege levonható, mivel az ingyenes magánhasználat áfa köteles. Lásd: Áfa törvény 14. § és 120. § a) pont.
Vadász Iván

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reprezentációs költség – önellenőrzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho-kedvezmény

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X