NAV-tájékoztató a méltányossági eljárásokról

  • adozona.hu

A méltányossági jogkör gyakorlásról tett közzé útmutatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) alapelvként írja elő, hogy a NAV köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényben meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez – ecseteli tájékoztatója elején az adóhivatal.

Hangsúlyozza, hogy a NAV méltányossági jogkörében csak akkor járhat el, ha azt törvény lehetővé teszi, de egyben köteles is méltányosságot gyakorolni a törvényi felhatalmazás céljának megfelelően, a törvényes keretek között, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

A adóhivatal a tájékoztatóban részletezi az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szankciói esetében követendő méltányossági eljárásra, a kérelemre induló fizetési kedvezményi (adómérséklési, fizetési könnyítési) eljárásra, az az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény szerinti fizetési kedvezményekre, valamint a jogorvoslati eljárásra vonatkozó tudnivalókat, amelyekeről ITT olvashat bővebben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close