hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet az adózó, ha már a jogkövetési vizsgálat hosszabbított határideje is lejárt?

  • adozona.hu
1

Az adóhatóság jogkövetéses vizsgálatot tartott egy adózónál, aki a hosszabbított határidő után tíz nappal sem kapott jegyzőkönyvet. Jogsértő-e a NAV magatartása, mit tegyen az adózó? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt. Gazdasági társaságunknál a NAV jogkövetési vizsgálatot tart. 2019. 08. 08-án kezdődött, és 09. 04-én kézbesítettek egy végzést, amelyben egy üzemeltetési szerződés részletes vizsgálatára hivatkozva 30 napos határidő-hosszabbítást rendeltek el 2019. 10. 08-áig. Ma 2019.10.18-a van, tehát a hosszabbítás tíz napja lejárt, és eddig semmilyen értesítést, jegyzőkönyvet nem kaptunk. További hosszabbítást a törvény nem enged. Mi van ilyenkor? Ez így konkrétan jogsértő magatartás a NAV részéről, vagy a vizsgálat lezárult, és kérjük vissza a bevont könyvelési anyagot?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljeskörű ismerete mellett adható egzakt válasz – hívta fel a kérdező figyelmét Verbai Tamás.

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air) 95. § (6) bekezdése alapján az adóhatóság az ellenőrzési határidő lejártát követően ellenőrzési cselekményeket nem végezhet. Az ellenőrzési határidő meghosszabbításának hiányában az ellenőrzést a törvényben előírt módon és határidőben kell lezárni.

Az Air 97. § (4) bekezdése szerint az adózó, ha megítélése szerint az ellenőrzés határidejének túllépése az adóhatóságnak felróható okból történik, a határidő lejártát követően kifogással fordulhat a felettes szervhez. A felettes szerv az adózó észrevételeinek figyelembevételével végzésben dönt a kifogás elutasításáról, az eljárási határidő meghosszabbításáról, vagy az eljáró adóhatóságot az ellenőrzés lezárására utasítja.

Az adóhatóság tehát az ellenőrzést az ellenőrzési határidőn belül köteles lefolytatni, és lezárni, mely utóbbi aktus a jegyzőkönyv kiadását jelenti. Tehát az Ön által írt helyzet valóban jogsértő, de a jogalkalmazási gyakorlat nem tekinti olyan eljárási hibának, mely az ügy érdemére kihatna (szemben például azzal, ha a revízió az ellenőrzési határidő lejárta után végez ellenőrzési cselekményeket).

A leírt esetben – ha nem tapasztalják, hogy az adóhatóság további ellenőrzési cselekményeket végez – én azt javasolnám, hogy várják be a jegyzőkönyv kiadmányozását, és az abban szereplő megállapítások figyelembevételével – szükség szerint adószakértő igénybevétele mellett – mérlegeljék a további jogi lépések szükségességét. Ha a jegyzőkönyv kiadására hosszabb ideje mégsem kerülne sor, akkor érdemes lehet felvenni a revízióval a kapcsolatot, vagy a fentiekben írt kifogással fordulni a felettes szervhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ezért nem szabad papíron odaadni a NAV-nak semmit se.

Az iratok átadását is elektronikus úton kell elvégezni.

Aki nem vette észre, hogy 2018-tól elektronikus ügyintézés van és a papír gyűjtése káros, az most szóljon!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close