hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit keres végrehajtási bejegyzés a cégkivonaton adótartozás nélkül?

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Sok cég szembesült már azzal, hogy fizetési kedvezményt biztosított számára a NAV – tehát nincs esedékes tartozása –, de ettől függetlenül a cégkivonaton mégis ott van az adóvégrehajtási bejegyzés. Hogyan lehet a cégkivonaton adóvégrehajtás, ha nincs végrehajtható adótartozása a cégnek, és még nullás igazolást is kap?

A cégkivonaton lévő NAV végrehajtási bejegyzés – tapasztalatok szerint – leginkább akkor okoz fennakadásokat a cég életében, ha banki hitellel rendelkezik vagy multinacionális vevői vannak, akik elvárják a makulátlan cégkivonatot, és csak akkor fizetnek, ha minden rendben van.

Ha úgy kér fizetési kedvezményt a vállalkozás, hogy azt megelőzően végrehajtási eljárás volt folyamatban vele szemben, amely már szerepel a cégkivonaton, akkor az adótartozás (fizetési kedvezményt engedélyező adóhatósági határozatban megjelölt utolsó részlete) megfizetéséig a NAV végrehajtási bejegyzése rajta marad a cégkivonaton.

Ezt jogszabály írja elő, és hiába tekinthető úgy technikailag a fizetési kedvezmény, mint a NAV által nyújtott hitel, és egyik hitelintézet sem tenne emiatt végrehajtási bejegyzést a cégkivonatra, a NAV-nak nincs lehetősége azt a tartozás megfizetése előtt törölni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amiből megtudhatja, mit tehet ilyen esetben.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close