hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közzétételi költségtérítés, kamarai hozzájárulás: mivel lehet gond?

  • Kenyeres Sándor

Van két, a vállalkozások számára adóként funkcionáló befizetési kötelezettség, amellyel az adóhatóságnak tennivalója van. Ezek: a kamarai hozzájárulás (jelenleg évente vállalkozásonként 5000 forint), és a közzétételi költségtérítés (beszámolónként 3000 forint volt az áfa emelés előtt). Közös jellemzőjük, hogy egyedileg kis összeg, meg nem fizetésük esetén az adóhatóságnak kötelezettségei vannak.

A beszámoló közzétételére a vállalkozás kötelezett, és személyében jogosult rá az adózó szervezeti képviselője, vagy az adózás rendjéről szóló törvény (továbbiakban: Art.) szerinti állandó meghatalmazással, a bevallási képviseletére jogosított személy. A beszámolót az ABEV (adóhatósági bevallási rendszer) segítségével kell eljuttatni, de nem a NAV-hoz, hanem a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálathoz (a továbbiakban: céginformációs szolgálat), amely eljuttatja a cégbírósághoz, közzéteszi és átadja az adatok egy részét (elektronikus űrlap) a NAV-nak is.

A közzétételi díj megfizetése eléggé bonyolult eljárás. Elektronikusan kérni kell egy befizető azonosítót a KIM-től, majd megfizetni arra hivatkozással. A befizetés beérkezéséről a Kincstár kiállít egy elektronikus igazolást. A beszámoló mellé egy elektronikus űrlapot kell elkészíteni, amelyhez csatolni kell, a Kincstár igazolását a befizetésről, a beszámolót, az eredmény felosztási határozatot, és az esetleges könyvvizsgálói záradékot. A folyamat közben e-mailben érkeznek az igazolások, sőt az elektronikus számlát a közzétételi költségtérítésről a benyújtó e-mail címére küldik.

.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close