hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közzétételi költségtérítés, kamarai hozzájárulás: mivel lehet gond?

  • Kenyeres Sándor

Van két, a vállalkozások számára adóként funkcionáló befizetési kötelezettség, amellyel az adóhatóságnak tennivalója van. Ezek: a kamarai hozzájárulás (jelenleg évente vállalkozásonként 5000 forint), és a közzétételi költségtérítés (beszámolónként 3000 forint volt az áfa emelés előtt). Közös jellemzőjük, hogy egyedileg kis összeg, meg nem fizetésük esetén az adóhatóságnak kötelezettségei vannak.

A beszámoló közzétételére a vállalkozás kötelezett, és személyében jogosult rá az adózó szervezeti képviselője, vagy az adózás rendjéről szóló törvény (továbbiakban: Art.) szerinti állandó meghatalmazással, a bevallási képviseletére jogosított személy. A beszámolót az ABEV (adóhatósági bevallási rendszer) segítségével kell eljuttatni, de nem a NAV-hoz, hanem a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálathoz (a továbbiakban: céginformációs szolgálat), amely eljuttatja a cégbírósághoz, közzéteszi és átadja az adatok egy részét (elektronikus űrlap) a NAV-nak is.

A közzétételi díj megfizetése eléggé bonyolult eljárás. Elektronikusan kérni kell egy befizető azonosítót a KIM-től, majd megfizetni arra hivatkozással. A befizetés beérkezéséről a Kincstár kiállít egy elektronikus igazolást. A beszámoló mellé egy elektronikus űrlapot kell elkészíteni, amelyhez csatolni kell, a Kincstár igazolását a befizetésről, a beszámolót, az eredmény felosztási határozatot, és az esetleges könyvvizsgálói záradékot. A folyamat közben e-mailben érkeznek az igazolások, sőt az elektronikus számlát a közzétételi költségtérítésről a benyújtó e-mail címére küldik.

.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj, szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Támogatás könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close