hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kire igaz az ekáer-mentesség? Itt a válasz

  • adozona.hu

Záporoznak az olvasói kérdések a január 1-jétől bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) kapcsán. Nem világos például, hogy kit terhel bejelentési kötelezettség, és kit nem. Bartha Katalin okleveles adószakértőnk válaszolt.

„Az ekáer-mentességet nem tudjuk értelmezni, ebben szeretnénk a segítségüket kérni” – kezdte kérdését olvasónk. Mentes a bejelentési kötelezettség alól az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege а 2500 kilogrammot vagy az adó nélküli értéke а 2 millió forintot nem haladja meg. 1.) Ez azt jelenti, hogy, ha ugyan a 2500 kilogrammot nem haladom meg, de a 2 millió forintot igen, attól még mentes vagyok, mert vagylagos a kapcsolat, azaz, ha csak az egyik teljesül, akkor is mentes vagyok? 2.) Ez azt jelenti, hogy vagy az egyik vagy a másik határértéket túllépem, már nem vagyok mentes? Az 1-es vagy a 2-es a helyes értelmezés? Ha szó szerint nézzük, a mentességeknél van a felsorolás, és ebben az esetben az 1-es értelmezés a helyes – írta olvasónk.

Bartha Katalin a hatályos jogszabályt idézte: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 22/E §-a a 2014. évi 183. számú Magyar Közlönyben közzétett XCII. törvényben megjelent módosítások közül a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) Mentes az (1)−(5) bekezdés szerinti kötelezettség alól

a) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg,
b) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó
ba) kockázatos élelmiszer tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot,
bb) egyéb kockázatos termék tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot
nem haladja meg.”

A magyar nyelv szabályait alapul véve az értelmezés során a „…ha …” szócskával kezdődő mellérendelt tagmondatokban a „vagy” szócskával elválasztott két feltétel bármelyikének fennállása elégséges ahhoz, hogy az adózó mentesüljön az adott fuvar kapcsán a bejelentési, ekáer-szám igénylési kötelezettség alól.

Ennek alapján Bartha Katalin a kérdező 1. számmal jelzett értelmezés helyénvalóságával ért egyet.

Mindazonáltal javasolta, hogy kísérjék figyelemmel az elkövetkező hetek jogértelmezés közzétételeit, esetleges jogszabály-változtatásait, mivel a módosítás a jelen formájában több kockázatos és egyéb kockázatos termék esetében is lehetővé teheti az ekáer alóli mentesülést, s ezen esetekben megkérdőjelezhető, hogy valóban ezen helyzet kialakítása volt a jogalkotó szándéka a módosítással.

Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31