hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehetőségek adóvégrehajtás esetén – káros a struccpolitika

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Minden adózónak a saját érdeke, hogy az adófolyószámláját folyamatosan figyelemmel kísérje. A bevallás beküldését és az adófizetési kötelezettség teljesítését követően is érdemes ellenőrizni, hogy a felkönyvelt összegek helyesek-e. Bárkivel előfordulhat, hogy hibázik.

Ha siet, vagy fáradt, figyelmetlen, akkor elnézheti, elütheti a számokat, lehagyhat, vagy hozzátehet egy nullát és ezzel akár hatalmas különbözetet is okozhat.  Az adókötelezettségek teljesítésében sokszor csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy a hibát magunk javítsuk ki.

A hibás utalás miatt keletkezett adótartozást az adóhatóság nagyon gyorsan, akár néhány nap elteltével végrehajtás alá vonja.

Téved aki azt feltételezi, hogy ha valamely adónemen túlfizetése van, akkor őt nem fenyegeti a végrehajtás. Ha az adóhatóság az egyik adónemen keletkezett tartozásra a másik adónemen fennálló túlfizetést vezeti át, az is végrehajtásnak minősül. Az adóhatóság pedig nem szól, nem figyelmezteti az adózót, hogy rendezze a tartozását, még akkor sem, ha a folyószámla összesített egyenlege a tartozás sokszorosának megfelelő, akár milliós nagyságrendű túlfizetést mutat. A lejárt esedékességű adótartozásra a végrehajtás ugyanis mindenféle előzetes értesítés nélkül megindítható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, kell-e értesítést kapnia a végrehajtás megkezdéséről, továbbá milyen lehetőségei vannak ezt követően!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs