hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehetőségek adóvégrehajtás esetén – káros a struccpolitika

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Minden adózónak a saját érdeke, hogy az adófolyószámláját folyamatosan figyelemmel kísérje. A bevallás beküldését és az adófizetési kötelezettség teljesítését követően is érdemes ellenőrizni, hogy a felkönyvelt összegek helyesek-e. Bárkivel előfordulhat, hogy hibázik.

Ha siet, vagy fáradt, figyelmetlen, akkor elnézheti, elütheti a számokat, lehagyhat, vagy hozzátehet egy nullát és ezzel akár hatalmas különbözetet is okozhat.  Az adókötelezettségek teljesítésében sokszor csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy a hibát magunk javítsuk ki.

A hibás utalás miatt keletkezett adótartozást az adóhatóság nagyon gyorsan, akár néhány nap elteltével végrehajtás alá vonja.

Téved aki azt feltételezi, hogy ha valamely adónemen túlfizetése van, akkor őt nem fenyegeti a végrehajtás. Ha az adóhatóság az egyik adónemen keletkezett tartozásra a másik adónemen fennálló túlfizetést vezeti át, az is végrehajtásnak minősül. Az adóhatóság pedig nem szól, nem figyelmezteti az adózót, hogy rendezze a tartozását, még akkor sem, ha a folyószámla összesített egyenlege a tartozás sokszorosának megfelelő, akár milliós nagyságrendű túlfizetést mutat. A lejárt esedékességű adótartozásra a végrehajtás ugyanis mindenféle előzetes értesítés nélkül megindítható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, kell-e értesítést kapnia a végrehajtás megkezdéséről, továbbá milyen lehetőségei vannak ezt követően!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Cégtelefon magánhasználata

Kelemen László

adószakértő, jogász

Készpénzes számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close