hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásainak önellenőrzése

  • adozona.hu

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásait önellenőrizheti-e a tevékenységet folytató örökös – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés a következőképpen szólt:

2017-ben elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységét az özvegye folytatja. Az előző évek bevallásainak áttekintésekor derült ki, hogy elévülési időn belül néhány szja-bevallást önellenőrzéssel kellene helyesbíteni, mert az értékcsökkenési leírást nem számolta el az elhunyt vállalkozó, emiatt a felhalmozott veszteség évről évre változik. Az önellenőrzési bevallások benyújtásának mi a módja? A tevékenységet folytató özvegy benyújthatja-e az önellenőrzési bevallásokat a saját adószámán?

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 54. paragrafusának (1) bekezdése szerint az önadózás, az adóbeszedés útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot és a költségvetési támogatást az adózó helyesbítheti.

Az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységét özvegye, örököse folytathatja. Ha a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait alkalmazta az adózó, akkor az adóhatóság az elhunyt végleges adóját határozattal állapíthatja meg, és a végleges adó megállapításakor csak a vállalkozói kivétet lehet figyelembe venni. Az elhunyt által felhalmozott veszteség tovább vihető.

Szakértőnk álláspontja szerint a tevékenységet folytató özvegy elszámolhatja az értékcsökkenési leírást az egyéni vállalkozó halálát követően is, nincs olyan rendelkezés, hogy az értékcsökkenést kötelező lenne az üzembe helyezéskor figyelembe venni, és alacsonyabb leírási kulcs is alkalmazható az szja-törvényben meghatározott mértéknél. Az értékcsökkenési leírás halasztott elszámolására tehát lehetőség van most is. Ráadásul az 5 éves veszteségelszámolási korlát miatt nem is biztos, hogy előnyös lenne az önellenőrzés.

Az elhunyt korábbi bevallásait a tevékenységet folytató nem tudja önellenőrizni, mivel őt az adóhatóság már technikai megszűntként tartja nyilván – véli szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close