hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a februári Válaszadó

  • Adózóna

Néhány hete már élesben vizsgáznak az új és módosított adószabályok, s mint általában minden év elején, ezúttal is kiderült, hogy a gyakorlatban nem mindig működik minden olyan simán, mint ahogy azt a hivatali íróasztalok mellett, illetve a parlamenti üléstermekben elképzelték.

Nem egyszerű például az élettársi kapcsolatban élők és a nevelt gyermeket eltartó házaspárok számára a családi kedvezmény érvényesítésére rendszeresített adóelőleg-nyilatkozat kitöltése, mert az közös, nem közös és nevelt gyermekek esetén nem alkalmas a kedvezmény közös igénybevételének bejelentésére a munkáltatóknál. Egyik cikkünkben ehhez nyújtunk példákkal is illusztrálva fogódzót. Azt mindenesetre nem árt tudni, hogy a törvény nem írja elő, hogy a kedvezményt érvényesíteni szándékozóknak az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon kell nyilatkozniuk.

Az Adózóna emellett új kalkulátoraival is segítséget nyújt ahhoz, hogy bárki kiszámíthassa, mekkora családi kedvezmény illeti meg adóban, illetve egyéni járulékban.

Mostani kiadványunkban felhívjuk Olvasóink figyelmét az Art. adóellenőrzéssel kapcsolatos, 2014. július 1-jétől hatályos változására. Eszerint a megbízólevél elektronikusan is kézbesíthető. Míg a megbízólevél átadása természetszerűleg csak az adózó közreműködésével valósulhat meg, és ezáltal az adózó közvetlenül megszerezheti azokat az információkat, melyek a jogainak gyakorlásához elengedhetetlenül szükségesek, addig a megbízólevél kézbesítése esetén az adózók nem feltétlenül értesülnek ténylegesen az ellenőrzés megindulásáról. Ennek oka, hogy az Art. számos kézbesítési vélelmet állított fel, melyek megvalósulása ugyanazokat a jogkövetkezményeket vonja maga után, mintha a kézbesítés ténylegesen megtörtént volna.

Cikkünkben ezért elsősorban az ellenőrzéseknek a megbízólevél kézbesítésével történő megkezdésére, ezen belül is a kézbesítési vélelmekre koncentrálunk, különös tekintettel az elektronikus kézbesítésre vonatkozó előírásokra.

Főszabály szerint tehát az elektronikus úton kézbesített megbízólevél esetén az ellenőrzés akkor kezdődik meg, ha a kézbesítés megtörtént, azaz a címzett megnyitotta az elektronikus levelet. Utóbbi feltétel azonban nem kizáró ok, mivel attól függetlenül, hogy a címzett megnyitotta-e a megbízást tartalmazó levelet, az elektronikus küldemény elektronikus tárhelyen történt másodszori elhelyezésétől számított 5. napot követő munkanapon megkezdettnek kell tekinteni az ellenőrzést.

További írásainkban foglalkozunk például a társaságból kilépő tagok vagyonának kiadásával és elszámolásával, a pénztárgép-engedélyekkel kapcsolatos legújabb fejleményekkel. Nem maradnak el ezúttal sem a nyugdíjtémák, összeállítást közlünk például arról, hogy mennyit nyernek, illetve veszítenek a kedvezményes nyugdíjjárulék-fizetési konstrukciókkal a munkavállalók, valamint hogy. hogyan alakul a rövid távú nyereség és a várható nyugdíjveszteség. Beszámolunk emellett arról is, hogy bővül azon nők köre, akik után a munkaadók igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó bér- és járulékkedvezményeket annak a programnak a keretében, amely segíti a nőket a 40 év szolgálati jogviszony megszerzésében.

Népszerű Kérdések és válaszok rovatunkban szakértőink ezúttal is számos egyéni – mégis sokakat érintő – problémára adtak választ. Ezekből a mostani Válaszadóban a külföldi kiküldetés és az egyéni vállalkozók cégautó költségeinek elszámolását, a munkaidőkeret esetén alkalmazható szabadság-kiadási szabályokat, a korábbi évek elhibázott áfa-bevallásainak korrekcióját emeltük ki.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás – felvásárlási jegy

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlaadat-szolgáltatás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close