Megszavazta a parlament az adótörvénycsomagot

  • MTI/Adózóna

Megszavazta az Országgyűlés kormánypárti többsége az adótörvény-módosítási javaslatcsomagot. Több apróbb és néhány jelentősebb kérdésben is változik jövőre az általános forgalmi adóról szóló törvény, s számos pontban érinti az őszi adócsomag egyebek mellett az adózás rendje, a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadózás, valamint a számvitel szabályait is.

A törvényjavaslat-csomag elfogadása egyik jelentős újítása, hogy a jövőben az adóhatóság készíti el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában.

Az áfatörvény-változásokról szóló írásainkat ITT olvashatja el.

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő. Egyelőre hiába kérték a kisvállalkozói érdekképviseletek a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó, jövő januártól életbe lépő szigorú szabályok enyhítését, a kormány rendíthetetlenül kitart azok mellett. Így – egyebek mellett –, ha a jövő évben a katás vállalkozásnak egy megrendelőtől 3 millió forintnál nagyobb összegű bevétele származik, akkor a 3 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos különadót kell fizetnie a bevételt juttatónak.

OLVASSA EL a katával, kivával kapcsolatos cikkeinket, felmerülő kérdéseket ITT!

A személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető. 

Az szja-változásokról szóló cikkeinket ITT találja.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként. A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől.

A jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. Az elfogadott törvénymódosítási csomag részeként az állami adóhatósághoz kerül át az adó beszedésének jogköre az eddig illetékes önkormányzatoktól.

A társasági adóról (tao) szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close