hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: évközi változások 2021-ben

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkáltatóknak fő a fejük, hogy a járvány idején és a veszélyhelyzet feloldása után hatályos előírások változásai közepette hogyan szabályozzák a dolgozóiknak 2021-ben szánt juttatások helyi feltételeit.

Bruttó vagy nettó cafeteriakeret

A cafeteria rendszer lényege, hogy a munkáltató minden munkavállalóra vagy azok egyes csoportjaira azonos keretetösszeget határoz meg, hozzárendelve a választható juttatásokat, amelyek közül az egyes munkavállalók saját maguk dönthetik el, melyikre és milyen összegben kívánják felhasználni a keretet.

Gyakori kérdés, hogy a keretösszeget bruttó vagy nettó módon kell-e meghatározni.

Bruttó cafeteriakeret esetében a keret terhére történik az egyes juttatásokra eső közterhek elszámolása is, míg a nettó keretet a munkavállaló teljes egészében felhasználhatja a választott juttatásai nettó értékére, azaz a munkáltató a kereten felül viseli a választott juttatások közterheit is.

A munkáltatók saját belátásuk szerint szabályozhatják, hogy nettó vagy bruttó keretben adják-e a juttatásokat.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!

Cafeteriakeret arányosítása

További kérdés, hogy ha a munkavállaló munkaviszonya év közben jön létre vagy szűnik meg, a cafeteriakeretet kell-e arányosítani.

Ez is a munkáltató hatáskörébe tartozó döntés, vagyis a helyi cafeteriakeret (akár nettó, akár bruttó) arányosítása nem kötelező, azonban a munkáltató az egyes juttatásokra vonatkozó adózási szabályok figyelembevételével a helyi szabályzatban előírhatja az arányosítást. Ez elsősorban a leginkább elterjedt SZÉP-kártya-támogatás vonatkozásában merül fel, mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) és a vírusjárvány idejére kiadott rendeletek kötelezően rendelkeznek az eltérő adózási következményekkel járó arányosításról.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a SZÉP-kártya-támogatásra, valamint az annak visszafizettetésére vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs