Cafeteria: évközi változások 2021-ben

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkáltatóknak fő a fejük, hogy a járvány idején és a veszélyhelyzet feloldása után hatályos előírások változásai közepette hogyan szabályozzák a dolgozóiknak 2021-ben szánt juttatások helyi feltételeit.

Bruttó vagy nettó cafeteriakeret

A cafeteria rendszer lényege, hogy a munkáltató minden munkavállalóra vagy azok egyes csoportjaira azonos keretetösszeget határoz meg, hozzárendelve a választható juttatásokat, amelyek közül az egyes munkavállalók saját maguk dönthetik el, melyikre és milyen összegben kívánják felhasználni a keretet.

Gyakori kérdés, hogy a keretösszeget bruttó vagy nettó módon kell-e meghatározni.

Bruttó cafeteriakeret esetében a keret terhére történik az egyes juttatásokra eső közterhek elszámolása is, míg a nettó keretet a munkavállaló teljes egészében felhasználhatja a választott juttatásai nettó értékére, azaz a munkáltató a kereten felül viseli a választott juttatások közterheit is.

A munkáltatók saját belátásuk szerint szabályozhatják, hogy nettó vagy bruttó keretben adják-e a juttatásokat.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!

Cafeteriakeret arányosítása

További kérdés, hogy ha a munkavállaló munkaviszonya év közben jön létre vagy szűnik meg, a cafeteriakeretet kell-e arányosítani.

Ez is a munkáltató hatáskörébe tartozó döntés, vagyis a helyi cafeteriakeret (akár nettó, akár bruttó) arányosítása nem kötelező, azonban a munkáltató az egyes juttatásokra vonatkozó adózási szabályok figyelembevételével a helyi szabályzatban előírhatja az arányosítást. Ez elsősorban a leginkább elterjedt SZÉP-kártya-támogatás vonatkozásában merül fel, mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) és a vírusjárvány idejére kiadott rendeletek kötelezően rendelkeznek az eltérő adózási következményekkel járó arányosításról.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a SZÉP-kártya-támogatásra, valamint az annak visszafizettetésére vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close