hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások a társasági adó szabályaiban 2019-2020-ban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány T/6351 számon benyújtotta az Országgyűlésnek az adószabályokban tervezett változtatásokra vonatkozó törvényjavaslatot. Cikkünkben a javaslatban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) a csoportos társasági adóalanyt, illetve annak tagjait, továbbá az adóalanyokat érintő tervezett módosításokat mutatjuk be.

Csoportos társaságiadó-alanyt, illetve annak tagjait érintő módosítások

1. Taggá válás feltétele 

A javaslat a Tao tv. csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó előírásaiban a következő módosításokat fogalmazza meg, amelyek a módosító kihirdetését követő napon hatályba lépnek.

Megszűnik a csoporttaggá válás feltételei közül, hogy a csoporttagoknak azonos pénznemben kell vezetniük nyilvántartásaikat. Kiegészül viszont a kritériumrendszer azzal, hogy a szavazati jog mértékének megállapításakor a közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett szavazati jogát egybe kell számítani. A törvényjavaslat indoklása szerint ez azt is jelenti, hogy ha egyik érintettben csak a férjnek, a másikban csak a feleségnek van szavazati joga – nincs kereszttulajdonlás –, azokat össze kell vonni, és így a két érintett cég csoportos adóalany tag lehet. Az indoklás arra is kitér, hogy a közeli hozzátartozók szavazati jogát a hatályos előírás szerint is össze kell adni.

Megfogalmazza továbbá a javaslat a leendő csoporttagokra is a közvetlenül vagy közvetve fennálló legalább 75 százalékos szavazati jogot, mint a csoporttaggá válás feltételét. A javaslat szerint a közvetett jog számításakor a köztes jogi személy szavazati jogát csak akkor lehet a benne befolyással rendelkezőnél figyelembe venni, ha a befolyással rendelkező a köztes jogi személyben legalább 75 százalékos arányú szavazati joggal rendelkezik.

Kiegészül a csoporttaggá válás lehetősége a tevékenységét év közben kezdő személlyel, ha az adóhatósághoz történő bejelentkezéssel egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy a csoport tagja kíván lenni. Minden más esetben a kérelem benyújtását követő adóév első napján jön létre a csoportos adóalanyiság.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a csoportos társaságiadó-alanyok által igénybe vehető kedvezményre, a jövedelemminimumra, az IFRS-re áttérésre, valamint az adóalanyok körének bővítésére vonatkozó módosításokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Műszakivizsga-állomás könyvelése kérdésre még egy kérdés

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Nettó árbevétel iparűzési adó számításánál

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close