hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások a társasági adó szabályaiban 2019-2020-ban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány T/6351 számon benyújtotta az Országgyűlésnek az adószabályokban tervezett változtatásokra vonatkozó törvényjavaslatot. Cikkünkben a javaslatban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) a csoportos társasági adóalanyt, illetve annak tagjait, továbbá az adóalanyokat érintő tervezett módosításokat mutatjuk be.

Csoportos társaságiadó-alanyt, illetve annak tagjait érintő módosítások

1. Taggá válás feltétele 

A javaslat a Tao tv. csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó előírásaiban a következő módosításokat fogalmazza meg, amelyek a módosító kihirdetését követő napon hatályba lépnek.

Megszűnik a csoporttaggá válás feltételei közül, hogy a csoporttagoknak azonos pénznemben kell vezetniük nyilvántartásaikat. Kiegészül viszont a kritériumrendszer azzal, hogy a szavazati jog mértékének megállapításakor a közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett szavazati jogát egybe kell számítani. A törvényjavaslat indoklása szerint ez azt is jelenti, hogy ha egyik érintettben csak a férjnek, a másikban csak a feleségnek van szavazati joga – nincs kereszttulajdonlás –, azokat össze kell vonni, és így a két érintett cég csoportos adóalany tag lehet. Az indoklás arra is kitér, hogy a közeli hozzátartozók szavazati jogát a hatályos előírás szerint is össze kell adni.

Megfogalmazza továbbá a javaslat a leendő csoporttagokra is a közvetlenül vagy közvetve fennálló legalább 75 százalékos szavazati jogot, mint a csoporttaggá válás feltételét. A javaslat szerint a közvetett jog számításakor a köztes jogi személy szavazati jogát csak akkor lehet a benne befolyással rendelkezőnél figyelembe venni, ha a befolyással rendelkező a köztes jogi személyben legalább 75 százalékos arányú szavazati joggal rendelkezik.

Kiegészül a csoporttaggá válás lehetősége a tevékenységét év közben kezdő személlyel, ha az adóhatósághoz történő bejelentkezéssel egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy a csoport tagja kíván lenni. Minden más esetben a kérelem benyújtását követő adóév első napján jön létre a csoportos adóalanyiság.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a csoportos társaságiadó-alanyok által igénybe vehető kedvezményre, a jövedelemminimumra, az IFRS-re áttérésre, valamint az adóalanyok körének bővítésére vonatkozó módosításokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close