hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oktatás, szakképzés: változtak az áfamentességi szabályok

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász
3

Január 1-jétől a szakképzési rendszer módosításával összhangban változnak az áfatörvény oktatásra vonatkozó adómentességi előírásai.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 85. paragrafusának 2020. január 1-jétől hatályos rendelkezései alapján adómentes:

– az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás – az étkeztetés kivételével, ha az ennek fejében járó ellenérték külön térítendő meg –, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet a köznevelés, a szakképzés, illetve a felsőoktatás, továbbá a 85 § (2) bekezdésében meghatározott egyéb oktatás vagy képzés keretében a közszolgáltató, a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény, a felsőoktatási intézmény, a felnőttképző vagy – nemzetközi szerződés alapján – belföldön működő külföldi kulturális intézet ilyen minőségében teljesít [85. § (1) bekezdés i) pont];

– az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző ilyen minőségében teljesít a köznevelés, a szakképzés, illetve a felsőoktatás, továbbá a 85. § (2) bekezdésében meghatározott egyéb oktatás vagy képzés keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó, óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző által szervezett magánóraadást is [85. § (1) bekezdés j) pont].

Mindkét mentességi körbe beemelte a jogalkotó a szakképzés, egyéb képzés keretében a szakképző intézmények,  illetve felnőttképző intézmények szolgáltatásait, továbbá pontosította, hogy a magánóraadási tevékenységek közül az óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző által szervezett magánóraadás tartozik az adómentes körbe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéb oktatás tevékenységi körbe tartozó szolgáltatásokra vonatkozó áfaszabályok változásait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
A HVG ADÓ 2020 különszámában közölt áfatörvényből Ön által hiányolt részt a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről szóló 2019. évi CXII. törvény módosította, amely december 17-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A HVG különszáma viszont már az ezt megelőző héten kapható volt, ezért nem lehetett benne a hiányolt szakasz. A HVG kiadványaival a pontosság mellett a gyorsaságra is törekszik annak érdekében, hogy az információkkal mielőbb segítse az adózókat döntésükben. Az Adó különszám nyomdai leadását követően hozott országgyűlési döntéseket (kivonatolt törvényi formában, kommentárokkal együtt) hagyományosan a HVG TB különszáma tartalmazza.

Üdvözlettel: a különszám szerkesztői

Tgarai

Fura, hogy ez kimaradt a HVG különszámából, de abban még a jogszabály szövege (85.§)sem felel meg a 2020. január 1-i hatálynak!!!???

Ruszin Zsolt

"Január 1-jétől a jogszabály kiemeli a nyelvi képzés adómentességét."

Mi jelent ez a mondat?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close