hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négygyermekes anyák így vehetik igénybe a családi kedvezményt is

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére (anyakedvezmény) jogosultak járandóságaiból a kifizetők 2020. január 1-jétől már nem vonnak le adóelőleget, ha az esedékesség előtt rendelkezésükre áll a jogosult nyilatkozata arról, hogy a kedvezmény megilleti.

Családi kedvezmény anyakedvezménnyel együtt

Az anyakedvezményre jogosító jövedelmek adóelőleg-alapja más kedvezménnyel nem csökkenthető, de a jogosult anya a munkáltatónak, az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőnek a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot is adhat. Ebben az esetben – valamint akkor is, ha az adóelőleg megállapítására a kedvezményre jogosult köteles, illetve amikor a kedvezményt az adóbevallásában érvényesíti – az adóelőleg- (adó-) alapból le nem vonható családi kedvezménynek az adó mértékével (15 százalék) számított összege a Tbj. szerinti szabályok alkalmazásával családi járulékkedvezményként vehető igénybe (akár a házastárssal, élettárssal megosztva is).

Egyébként pedig az anyakedvezményre jogosult az elsőházas-kedvezményt, a tevékenységi kedvezményt, a személyi kedvezményt, az adóról való rendelkezést csak akkor tudja érvényesíteni, ha olyan adóköteles, az összevont adóalapba tartozó jövedelme is van (például bérbeadásból, egyéb jogcímen szerzett jövedelem), amelyre a négy- vagy többgyermekes kedvezmény nem vonatkozik [szja-törvény 48-49. §].

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal konkrét példán bemutatva szemlélteti a napokban közzétett tájékoztatójában, hogyan érvényesíthetik a családi kedvezményt a négy- vagy többgyermekes anyák, ITT olvashat bővebben erről.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki veheti igénybe az anyakedvezményt, az mely jövedelmekre vonatkozik, melyekre nem, és hogyan kell az érintetteknek nyilatkozniuk a jogosultságukról?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozók egyszeri rendkívüli juttatása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Adómentes temetési segély

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kiskereskedelmi adó

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close