hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kész a legújabb adótörvény-módosító csomag

  • adozona.hu

Új adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek, amelynek célja a gazdaság további fehérítése – közölte a Pénzügyminisztérium.

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról címet viselő javaslat több ponton szigorítja az áfatörvény rendelkezéseit. Jövő év július 1-jétől minden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, nemcsak a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlákról, miután megszűnik az értékhatárra vonatkozó korlát. Vagyis ettől az időponttól lényegében minden vállalkozói számlát lát majd az adóhatóság.

Ezzel összefügg, hogy 2020. július 1-jétől minden, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetni kell a belföldön nyilvántartásba vett partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

2021. január 1-jétől már az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, tehát a magánszemélyek részére kiállítottakról is adatot kell majd szolgáltatni.  Nem adóalany természetes személy részére kibocsátott számla, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében az adatszolgáltatás nem terjed ki a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének nevére és címére.

A szigorítás a gazdaság fehérítésén túl biztosítja azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfabevallási tervezetét – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Az online számlarendszer a piaci elemzők értékelése szerint is bevált, számításaik szerint egy év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt az államkasszának. Az online számlázás bevezetésének jelentős szerepe volt abban is, hogy 2018-ra 10 százalék alá csökkent az áfaelkerülés mértéke Magyarországon. Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, az adóhivatal kockázatelemzői a jövőben gyakorlatilag minden számlát látnak majd, így a költségvetés további bevételnövekedéssel, a tisztességes adófizetők pedig – csalárd adózóktól, illegális gazdasági szereplőktől mentes – tiszta piaci versennyel számolhatnak – ecseteli a tárca.

2020. július 1-jétől számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az úgynevezett áfamentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

Az adótörvény-módosítási javaslatcsomagot itt nézheti meg.

OLVASSA EL az új tb-törvényről szóló cikkünket is! Itt az új tb-törvény tervezete, benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kft. ügyvezető tulajdonosa bevételszerző tevékenység nélkül

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kedvezményszabály csed/gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close