hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékmentesség külföldi alapítványok számára is 2020-tól

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2020. január 1-jétől illetékmentességet élvezhetnek a belföldi alapítványok és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványok is, mind a visszterhes vagyonátruházási illeték, mind pedig az ingyenes ügyletek, az ajándékozás és az öröklés esetén a nemrégiben benyújtott nyári adócsomag szerint.

Uniós nyomásra bővül a személyi illetékmentesek köre

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében kifogásolta az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) azon rendelkezéseit, amelyek a teljes személyes illetékmentességet kizárólag belföldi alapítványok (illetve belföldi közalapítványok) részére biztosították. A jelzés szerint a magyar és a nem magyar székhelyű alapítványokkal szembeni eltérő bánásmód magasabb közterhet jelent a külföldi alapítványoknak, ezért az ellentétes az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 63. cikkében foglaltakkal (amely szerint tilos a tagállamok, valamint a tagállamok és harmadik országok közötti tőkemozgásra vonatkozó minden korlátozás).

A helyzet rendezése érdekében az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló T/6349. számú törvényjavaslat alapján 2020. január 1-jétől a belföldi alapítványok (illetve közalapítványok) mellett nem terhelné visszterhes, ajándékozási, illetve öröklési illeték a Magyarországon kívüli más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványokat sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a törvényjavaslat további módosításait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Evás cég végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel
2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X