hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékmentesség külföldi alapítványok számára is 2020-tól

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2020. január 1-jétől illetékmentességet élvezhetnek a belföldi alapítványok és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványok is, mind a visszterhes vagyonátruházási illeték, mind pedig az ingyenes ügyletek, az ajándékozás és az öröklés esetén a nemrégiben benyújtott nyári adócsomag szerint.

Uniós nyomásra bővül a személyi illetékmentesek köre

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében kifogásolta az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) azon rendelkezéseit, amelyek a teljes személyes illetékmentességet kizárólag belföldi alapítványok (illetve belföldi közalapítványok) részére biztosították. A jelzés szerint a magyar és a nem magyar székhelyű alapítványokkal szembeni eltérő bánásmód magasabb közterhet jelent a külföldi alapítványoknak, ezért az ellentétes az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 63. cikkében foglaltakkal (amely szerint tilos a tagállamok, valamint a tagállamok és harmadik országok közötti tőkemozgásra vonatkozó minden korlátozás).

A helyzet rendezése érdekében az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló T/6349. számú törvényjavaslat alapján 2020. január 1-jétől a belföldi alapítványok (illetve közalapítványok) mellett nem terhelné visszterhes, ajándékozási, illetve öröklési illeték a Magyarországon kívüli más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványokat sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a törvényjavaslat további módosításait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close