hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelőleg-nyilatkozatok: fontos változások idén januártól

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Ahhoz, hogy a magánszemélyek 2020. évi járandóságaiból a kifizetők időben és helyesen állapítsák meg, vonják le, vallják be és fizessék meg a közterheket, ahhoz még a kifizetés előtt meg kell kapniuk a munkavállalóktól a számfejtéshez szükséges nyilatkozatokat. Változás az idei évtől, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek – az írásban adott papíralapú dokumentum helyett – az adóhatóságnak is nyilatkozhatnak, amiről a NAV értesíti a kifizetőket.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) fő szabályként írja elő az adóelőleg-fizetési kötelezettséget, vagyis, ha a magánszemélynek járó összegből az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell meghatározni, az adóelőleget (egyes kivételekkel) a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia, bevallania és befizetnie [szja-törvény 1. § (6) bekezdés; 46. §].

Az szja-törvény 48. paragrafusának (1) bekezdése előírja, hogy az adóelőleg-megállapításra kötelezett kifizetőnek a bevételt terhelő adóelőleget a magánszemély felszólítására vagy önként adott nyilatkozatainak figyelembevételével kell megállapítania, ami egyben meghatározza a tb-, szocho-, szakhofizetési kötelezettségeket is.

Az évtizedes gyakorlatnak megfelelően a kifizetők megszokták, hogy januárban, illetve a kifizetés esedékessége előtt megküldik az érintetteknek a költségek, kedvezmények érvényesítésére vonatkozó nyilatkozattételre rendszeresített (egyébként a NAV honlapjáról is letölthető) nyomtatványokat. Ezt az idén is megtehették/megtehetik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből részletezzük az idén január elsejétől hatályos új nyilatkozattételi szabályra vonatkozó tudnivalókat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close