hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelőleg-nyilatkozatok: fontos változások idén januártól

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Ahhoz, hogy a magánszemélyek 2020. évi járandóságaiból a kifizetők időben és helyesen állapítsák meg, vonják le, vallják be és fizessék meg a közterheket, ahhoz még a kifizetés előtt meg kell kapniuk a munkavállalóktól a számfejtéshez szükséges nyilatkozatokat. Változás az idei évtől, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek – az írásban adott papíralapú dokumentum helyett – az adóhatóságnak is nyilatkozhatnak, amiről a NAV értesíti a kifizetőket.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) fő szabályként írja elő az adóelőleg-fizetési kötelezettséget, vagyis, ha a magánszemélynek járó összegből az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell meghatározni, az adóelőleget (egyes kivételekkel) a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia, bevallania és befizetnie [szja-törvény 1. § (6) bekezdés; 46. §].

Az szja-törvény 48. paragrafusának (1) bekezdése előírja, hogy az adóelőleg-megállapításra kötelezett kifizetőnek a bevételt terhelő adóelőleget a magánszemély felszólítására vagy önként adott nyilatkozatainak figyelembevételével kell megállapítania, ami egyben meghatározza a tb-, szocho-, szakhofizetési kötelezettségeket is.

Az évtizedes gyakorlatnak megfelelően a kifizetők megszokták, hogy januárban, illetve a kifizetés esedékessége előtt megküldik az érintetteknek a költségek, kedvezmények érvényesítésére vonatkozó nyilatkozattételre rendszeresített (egyébként a NAV honlapjáról is letölthető) nyomtatványokat. Ezt az idén is megtehették/megtehetik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből részletezzük az idén január elsejétől hatályos új nyilatkozattételi szabályra vonatkozó tudnivalókat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Minimumjárulék és gyes

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Táppénz-jogosultság

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close