hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztosítási díjakra vonatkozó adózási szabályok 2019-ben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A magánszemélyek javára kötött biztosítások adózása 2019-től jelentősen megváltozott. Az aránylag kis számú átmeneti rendelkezés egyike a biztosításokkal kapcsolatos.

Az átmeneti szabálynak köszönhetően tavaly év végén számos munkáltató döntött úgy, hogy meghosszabbítja vagy újraköti a dolgozók biztosítását szolgáló korábbi szerződéseket, feltételezhetően minden esetben szem előtt tartva a rendeltetésszerű joggyakorlást. A biztosítási évforduló a legtöbb esetben az a nap, amikor a biztosítás megkötésétől számítva a futamidőben eltelik egy év.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) lehetőséget ad arra, hogy 2019-ben is a 2018-ban hatályos rendelkezéseket alkalmazzák a kifizetők az adóköteles díjú személybiztosításokra és a kockázati biztosításra egyaránt, feltéve, hogy a szerződésben foglalt biztosítási év 2018-ban kezdődött. Ez azt jelenti, hogy például amikor a munkáltató a dolgozók egészségügyi ellátását valamely egészségbiztosítóval megkötött szerződés alapján biztosítja, ezen biztosítás alapján a biztosítási év végéig a dolgozók adómentesen vehetik igénybe a magánegészségügyi ellátást. Ugyanis az úgynevezett kockázati biztosításokra az előbbi esetben alkalmazható az adómentes szabály, mely a minimálbér 30 százalékáig adómentességet állapított meg a kifizető által viselt díjakra vonatkozóan.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs