hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

A magyar szabályozás erősen formalizált a gazdasági bizonylatok vonatkozásában, így igen sokrétű előírások vonatkoznak az értékesítés, szolgáltatás végeredményét dokumentáló számlára, nyugtára. A következőkben azt járjuk körbe, hogy mikor merül fel az ez évtől is változott pénztárgépes nyugtaadási kötelezettség.

2017-től a pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülnek és módosulnak [lásd a 48/2013. (NGM-rendelet – a továbbiakban: „pénztárrendelet” – 1. számú mellékletét].

Minden egyes értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást önállóan kell megítélni a következő négy kérdés alapján:

– kötelező-e számlát adni, vagy mentesül-e az adott ügylet a számlaadási kötelezettség alól;
– a számlaadás helyett kell-e az adózónak nyugtát adnia;
– az adott értékesítés, szolgáltatásnyújtás a tevékenységi besorolás (TEÁOR) szerint hová tartozik (függetlenül attól, hogy be van-e jelentve vagy sem);
– az ügylet üzletben, mozgóboltban történik-e?

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja az új szabályozás részleteit!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs