hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

A magyar szabályozás erősen formalizált a gazdasági bizonylatok vonatkozásában, így igen sokrétű előírások vonatkoznak az értékesítés, szolgáltatás végeredményét dokumentáló számlára, nyugtára. A következőkben azt járjuk körbe, hogy mikor merül fel az ez évtől is változott pénztárgépes nyugtaadási kötelezettség.

2017-től a pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülnek és módosulnak [lásd a 48/2013. (NGM-rendelet – a továbbiakban: „pénztárrendelet” – 1. számú mellékletét].

Minden egyes értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást önállóan kell megítélni a következő négy kérdés alapján:

– kötelező-e számlát adni, vagy mentesül-e az adott ügylet a számlaadási kötelezettség alól;
– a számlaadás helyett kell-e az adózónak nyugtát adnia;
– az adott értékesítés, szolgáltatásnyújtás a tevékenységi besorolás (TEÁOR) szerint hová tartozik (függetlenül attól, hogy be van-e jelentve vagy sem);
– az ügylet üzletben, mozgóboltban történik-e?

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja az új szabályozás részleteit!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31