hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező kűrök az IFRS-nél áttéréskor, átalakuláskor

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
2

Jócskán akad papírmunk az IFRS-re való áttérést megelőzően. Ugyanez a helyzet, ha a cég önszántából vagy kötelezően visszatérne a számviteli törvény szerinti beszámolóra, továbbá ha átalakul vagy megszűnik.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódóan a minap megjelent törvénytervezet többek között tartalmazza az IFRS-ek szerinti éves beszámolóra történő áttérés és visszatérés szabályait, valamint az IFRS-ek szerinti éves beszámolót összeállító gazdasági társaságok átalakulására, egyesülésére, szétválására vonatkozó szabályokat.

Az áttérés szabályaira vonatkozó rendelkezések

Az IFRS-ek alkalmazására való áttérést a tervezet szerint be kell jelenteni az adóhivatalnak 90 nappal az átállás előtt. Annak az adózónak, aki a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozik, az MNB számára is meg kell tennie a bejelentést.

Az áttérésről szóló bejelentéshez az áttérésre való felkészültséget igazoló könyvvizsgálói jelentést is mellékelni kell.

A jelentést csak IFRS minősítéssel rendelkező kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég készítheti.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen feladatok vannak még az áttérés előtt, kinek lehet és kinek kötelező visszatérnie a számviteli törvény szerinti beszámolóra, továbbá mi a teendő átalakuláskor és megszűnéskor!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el a témában korábban megjelent cikkeinket itt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Hozzászóló!
Köszönöm az észrevételt.
Az IFRS számviteli politikát a számviteli politika összeállításáért felelős személynek kell jóváhagyni, aki a számviteli törvény szerint a gazdálkodó képviseletére jogosult személy.

tulipan.anna

Kedves Nikolett!
Azt hiszem a következő mondat kicsit félreérthető: "IFRS számviteli politika kidolgozása és jóváhagyatása az alkalmazott IFRS minősítéssel rendelkező szakember által".
Ha nem tévedek az IFRS számviteli politika jóváhagyása változatlanul a gazdálkodó képviseletére jogosult személy feladata és felelőssége, az idézett mondatból viszont úgy tűnik, mint ha ez is a számviteli politikát kidolgozó szakember kompetenciája lenne.
A cikk mindemellett nagyon hasznos, érthető és jól átlátható.
Köszönettel, Tulipán Anna

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close