hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jelentős fordulat az áfaszabályokban január elsejétől

  • Kneitner Lea, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő
3

Január 1-jétől jelentősen megváltoztak az elektronikus formában megrendelt és nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó adózási és számviteli szabályok. Cikkünkben összefoglaljuk, kikre vonatkozik a jogszabály-módosítás, milyen lehetőségeik vannak az érintetteknek, és milyen lépéseket kell megtenniük ahhoz, hogy a törvényben előírt kötelezettségüket teljesíteni tudják.

Az elektronikus formában megrendelt és nyújtott szolgáltatások a mindennapi gyakorlati élet részét képezik, ugyanakkor sokszor nem kis fejtörést okoznak az ehhez kötődő adózási és számviteli kérdések.

Az elmúlt év végéig az uniós vállalkozások által a végső felhasználóknak nyújtott (B2C) szolgáltatások adóztatása a szolgáltatásnyújtó tagállamában történt. Emiatt a végső felhasználóknak nyújtott szolgáltatásoknál versenyelőnyük volt az alacsonyabb áfamértéket alkalmazó tagállamokban székhellyel rendelkező vállalkozásoknak a más tagállamokban letelepedett vállalkozásokkal szemben.

Január 1-jétől viszont a távközlési, rádió- és televízió műsor-, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások adóztatása más az igénybevevő tartózkodási helyén történik. Az új szabályok egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak, valamint biztosítják, hogy a áfából származó bevételek az igénybevétel szerinti tagállamban keletkezzenek.

E szolgáltatások helyes adóztatásának érdekében az uniós és az unión kívüli vállalkozásoknak meg kell állapítaniuk az igénybevevő jogállását (adóalany vagy nem adóalany), valamint az igénybevevő tartózkodási helyét (mely uniós tagállam vagy unión kívüli ország).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, mely tevékenységekre terjed ki, és melyekre nem az új szabályozás.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
oszvaldz

Miért fordított áfás? A külföldre irányuló szolgáltatásnyújtás, ha jól tudom, az áfa tv hatályán kívül esik, nem lehet fordított áfás, nem is kell bevallani, csak az adatszoláltatásban, a 91. sorban összegezve beírni.

Adózóna

Igen, ez a magánszemélyeknek történő szolgáltatásnyújtásra vonatkozik, a
cégek esetén változatlanok a szabályok.

Üdvözlettel:

Kneitner Lea
Tilea Tanácsadó Kft.

polonkaizs

Csak a tisztánlátás végett. A fenti változás csak azokra az ügyletekre/szolgáltatásokra vonatkoznak, amit magánszemély részére végeznek? Ha cég a megrendelő, akkor továbbra is fordított ÁFÁ-s az ügylet?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szja-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31