31 találat a(z) visszamenőleges cimkére

Iparűzési adó – építőipar Kérdés

Lakóingatlan áfa utólagos levonása Kérdés

Nők 40: nyugdíj visszamenőleges megállapítása Cikk

Olvasónk 2020 szeptemberében éri el a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges szolgálati időt, utódjának betanítása azonban fél évet vesz igénybe. Kérheti majd visszamenőleg a nyugdíj megállapítását? Milyen feltétele van annak, hogy 2021-ben a 13. havi nyugdíjat megkaphassa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj visszamenőleges megállapítása Kérdés

Korhatáros nyugdíj melletti vállalkozás és őstermelés Kérdés

Visszamenőleges vizsgálati időszak megítélése Kérdés

Társaságunk magyarországi székhellyel rendelkezik, 2011-től szolgáltatásnyújtás keretein belül munkát vállalt Franciaországban. Az ebből a tevékenységből származó árbevételt minden esetben szerepeltettük a magyar könyvelésünkben, illetve adóbevallásainkban. 2015. december 4-étől Franciaországban telephelyet létesített cégünk, adózási és bevallási kötelezettségének természetesen ott is rendben eleget tesz cégünk ettől az időponttól. Szeretném a véleményüket kérni a 2011-2015 időszak megítélésére vonatkozóan. Társaságunk a 2011-2015 közötti időszakban is dolgozott Franciaországban, esetenként meghaladta a 18 hónapot az egyes településeken a munkavégzés. Munkavállalóinknak mindig minden papírja rendben volt, többször volt ott munkaügyi ellenőrzésünk, az adóhivatal nem tárt fel egy esetben sem szabálytalanságot. A napokban a francia adóhivatal megkereste társaságunkat, miszerint a 2011-2015. adóévekre vonatkozóan a kft. rejtett tevékenységet folytatott, és az előírt bevallásokat nem nyújtotta be határidőre. Ezen álláspontot figyelembe véve az általános, 3 adóévre visszamenőleges vizsgálati időtartamot rejtett tevékenység tényére hivatkozva 10 évre visszamenőlegesen kívánja kiterjeszteni. Mivel társaságunk ezen időszakban is bevallotta a francia bevételeit, és adózott is utána Magyarországon, a szándékosság tényét emiatt is kizárva kérem Önöket, hogy ezen tények figyelembevételével a szándékosság és a rejtett tevékenység megítélésének szabályosságában segíteni szíveskedjenek.

Ki kérheti sok évnyi bennmaradt szabadságának kiadását, kifizetését? Cikk

Az abai polgármester 28 évre visszamenőleg kéri kifizetni a ki nem vett szabadságát a 24.hu-n nemrég megjelent cikk szerint. Vajon van erre lehetőség ilyen hosszú időre visszamenőleg? Miért speciális a polgármester esete a hagyományos munkaviszonyhoz képest? Hogyan rendelkezik hasonló esetről a 15/2017. számú munkaügyi elvi határozat?

Személyi adókedvezmény fogyatékos állapot miatt Kérdés

Megjelent a Válaszadó 2019/2 számában, hogy ha a személyi kedvezményre való jogosultságot a 335/2019. kormányrendelet mellékletébe beiktatott betegségek esetében utólag állapítják meg,......... Pontosan hogyan kell értelmezni az utólag kifejezést? Milyen keltezésű orvosi igazolás esetén lehet visszamenőlegesen önellenőrzéssel érvényesíteni az adókedvezményt?

Személyi adókedvezmények bővülése, önrevízió Kérdés

A 287/2018. kormányrendelettel – az egyes daganatos betegségek utáni kedvezményekről – kapcsolatban konkrét kérdésem, hogy az önrevízió hány éves időszakot ölel fel, melyik az a legrégebbi év, amelyre igényelhető a kedvezmény? (Az interneten megjelenő egyik cikk 7 éves időszakot ível át, ami szerintem nem valós.) Válaszukat tisztelettel köszönöm! Bényi Józsefné

Személyi kedvezmény visszamenőlegesen Kérdés

Örömmel olvastam cikküket arról, hogy a PM állásfoglalása szerint 5 évre visszamenőlegesen is igénybe lehet venni a fogyatékosság miatti adókedvezményt a 2019.01.01-től beiktatott betegségek esetén is. Engem 2012-ben műtöttek petefészekrákkal (C56). Még abban az évben megkaptam a kemoterápiát. Azóta eltelt 5 év, és úgymond tünetmentes, gyógyult vagyok. A kérdésem az, hogy ebben az esetben is igyénybevehető az adókedvezmény most 2019-re és a következő évekre, és visszamenőlegesen 2013-tól is önellenőrzést adhatok be? Előre is köszönöm!

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a személyi kedvezmény 5 évre visszamenőleg történő érvényesítése alkalmazható-e a 335/2009. kormányrendeletbe 2019.01.01-től bekerült betegségekre? (A betegség 2014. óta áll fenn.) Válaszukat előre is köszönöm!

Szja-alap csökkentése súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2018. évi szja-bevallásnál súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél – például cukorbetegség – kitől és milyen igazolás beszerzése kérhető, és ez 5 évre visszamenőleg hogyan érvényesíthető? Minden évet önellenőrizni kell, vagy lehet a 2018. évi szja-bevallásban összesítve érvényesíteni?

Különadó eltörlèse Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! Most, hogy eltöröltèk visszamenőleg a különadót, hogy kaphatja vissza a magánszemély a tőle már februárban levont adó összegèt? Már nem dolgozik a volt munkáltatójánál. Van erre valamilyen határidő? Válaszát előre köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy munkavállaló a 2016-2018. évek folyamán összesen 1 millió 550 ezer forintos adómentes támogatást kapott lakáshitel-törlesztéshez, az 5 millió forintig fennmaradó összeget még idén egy összegben megkaphatja-e adómentesen? (Minden egyéb feltétel fennáll az adómentes támogatáshoz.) A hitel törlesztése pedig a későbbi években fog megtörténni az előre meghatározott ütemezések szerint, tehát előreláthatólag az elkövetkező 6 év során. A másik verzió, hogy mivel a hitel törlesztése már 2006-ban elkezdődött, de csak 2016-tól kapott támogatást a munkavállaló (ebben az évben létesült a munkaviszony) lehetséges-e, hogy a 2006-2015. években kifizetett törlesztések utólagos támogatására nyújt hozzájárulást a munkáltató 2018-ban? Válaszukat előre is köszönöm!

Béremelés visszamenőlegesen: mire kell különbözetet számolni? Cikk

Február hónapban bért emeltünk a munkáltató, amelyet január 1-jéig visszamenőlegesen kapnak meg a munkavállalók. Ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close