48 találat a(z) vagyonfelosztás cimkére

Vagyonfelosztásból kapott ingatlan illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kényszer-végelszámolással megszűnt. A működés éveiben a bt. kültagja tagi kölcsön formájában finanszírozta a bt. ingatlanvásárlását (2004), és az ehhez kapcsolódó költségek kifizetését 9 millió forint összegben. A megszűnéskor a bt. pénze csak a NAV-tartozások kiegyenlítéséhez volt elég. A kültag tagi kölcsönből származó követelését a bt. tulajdonát képező ingatlannal elégítették ki, amelynek mai forgalmi értéke kb. 5 millió forint. A kültag ennek fejében lemondott további követeléseiről. Kérdéseim a következőek: - az adott tagi kölcsön összege és a "cserébe" megkapott ingatlan forgalmi értéke közötti különbözet elengedett követelésnek minősül-e, és emiatt keletkezik-e a volt kültagnak adófizetési/illetékfizetési kötelezettsége? - a vagyonfelosztás során megkapott ingatlan után keletkezik-e a volt kültagnak vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége? Köszönettel, Bozsik István

Végelszámolás tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végelszámolás alatt van egy cég (bt). Pénztárban, bankban nincs pénz, így a meglévő 2,5 millió forintos tagi hitelét nem tudja visszafizetni a tulajdonosoknak. Más követelése, kötelezettsége nincs. Mérleg: Eszköz:0 Forrás: St: -2500 (Jegyzett tőke 300, Eredmény tartalék -2800), kötelezettségek 2500. Végelszámolás során el kell-e engedni ezt a tagi hitelt? Ha ezt el kell engedni a tulajdonosoknak, akkor 18 százalékos illetéket kellene fizetni a cégnek, ami 450 ezer forint. Ezt nem tudja befizetni a cég, mert nincs pénze. Megint tagi hitelt kellene nyújtani a tulajdonosoknak? Ha nem kell elengedni, azaz nem kell megfizetni az illetéket, akkor hogyan néz ki a vagyonfelosztás? Hogyan kerül ki a mérlegből a kötelezettség?

Bt. pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 3 éve jelentős veszteségeket szenvedett el, sürgősen tőkére volna szüksége a tevékenység folytatásához. A tagok – kültagok és beltag – pótbefizetéssel kívánják ezt megoldani. Kérdésünk: 1. Helyesen jártak-e el, ha taggyűlési határozat alapján, amelyben a pótbefizetés összes követelményét rögzítették, a pótbefizetést végrehajtották? (Megjegyezni kívánjuk, hogy az alapító okirat a pótbefizetést nem teszik kötelezővé.) 2. Amennyiben később végelszámolásra kerülne sor, a vagyonfelosztásnál a saját tőke és a pótbefizetés tagonkénti összegét kell-e figyelembe venni, illetve a pótbefizetés nem minősül-e hitelnyújtásnak? Mivel ez a megoldás még a 2013. évi mérlegidőszakot érinti, ezért sürgős válaszukat kérjük, fáradozásukat köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close