39 találat a(z) végzettség cimkére

Egyéni vállalkozói tevékenység Kérdés

Melegburkolói végzettséggel laminált parketta lerakása Kérdés

Katás egyéni vállalkozás Kérdés

Kozmetikus krémeket értékesít Kérdés

Garantált bérminimum – végzettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dísznövény-termesztéssel foglalkozó vállalkozás munkavállalókat (rendes 8 órás és alkalmi) foglalkoztat, 6115 feorkódon vannak bejelentve. Kérdésem, hogy a fenti feorkódhoz milyen végzettség szükséges, és mi történik abban az esetben, ha ezzel a végzettséggel a munkavállaló nem rendelkezik? A munkáltató nem ragaszkodik a végzettséghez. Ha nincs megfelelő végzettség, és a munkavállaló nem is rendelkezik vele, fenti kódon kötelező a garantált bérminimumot fizetni? További kérdés, hogy ugyanezen a feor kódon foglalkoztatott alkalmi munkavállaló esetén mi a helyzet? Az szja-mentesség számításánál nem mindegy, hogy melyik minimumot vesszük alapul a maximális összeg kiszámításánál. Felmerül, hogy ha nincs végzettség, lehet, hogy nem is ezen a feorkódon kéne foglalkoztatni őket, hanem valamilyen 9-es kódon? Köszönöm válaszát!

Könyvelés Kérdés

Tisztelt szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy önálló vállalkozásban egy mérlegképes könyvelő vállalhat-e könyvelési szolgáltatást adótanácsadói, illetve adószakértői vagy ezzel egyenértékű végzettség nélkül. Úgy tudom – bár erre jogszabályt nem találtam –, hogy adókkal az foglalkozhat, aki ilyen végzettséggel rendelkezik. A könyvelési szolgáltatás együtt jár az adókkal történő foglalkozással, áfa, szja, járulékok. Válaszát Előre is köszönöm.

Minimálbér vagy garantált bérminimum? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi lehet egy kft. főiskolát végzett ügyvezető a legalacsonyabb bére a minimálbér (149 000 forint) vagy a garantált bérminimum(195 000 forint)? Köszönettel: J.L.

FEOR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Foglalkoztatható-e 2118 FEOR kóddal az a munkavállaló, aki oklevelét államilag nem akkreditált képzésen szerezte, azonban egyéb felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik? Válaszát előre is köszönöm!

Katás tevékenységi körének bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019-ben bővítené tevékenységi körét. Festményeket vásárolna piacon, interneten, nem nyitna üzlethelyiséget. Ő is interneten árulná vagy galériának adná ezeket a festményeket. 200-300 ezer forint között mozognának az árai. Milyen tevékenységi körbe illeszthető ez be, ami nem kíván végzettséget és a tevékenységi kör felvétele után van-e bejelenteni való valamilyen hatósághoz? Köszönettel

Ellenjegyzési jogkör gyakorlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves állásfoglalását az alábbi ügyben. Költségvetési intézmény vagyunk, és egy foglalkoztatottnak ellenjegyzési jogkört szeretnénk adni. A foglalkoztatott rendelkezik felsőfokú végzettséggel, de nem pénzügyi, illetve gazdasági szakirányúval. Most iratkozott be egy OKJ-s pénzügyi, számviteli tanfolyamra. Kérdésünk az lenne, hogy a tanfolyam elvégzéséig megbízható-e ellenjegyzési jogkörrel, vagy meg kell várni, amíg végez (pénzügyi tapasztalattal rendelkezik, mert több éve azon a területen végzi a feladatot). Válaszát előre is köszönöm!

A magyarok 44 százaléka nem a legmagasabb iskolai végzettségének megfelelő helyen dolgozik Cikk

A magyar munkavállalók 44 százaléka nem azon a területen dolgozik, amelyben a legmagasabb végzettségét szerezte, ráadásul további 44 százalék, főként a magasabb kereseti lehetőségek miatt aktívan gondolkodik a pályaváltáson – derül ki a Proffession.hu 1000 ember bevonásával készített online reprezentatív felméréséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

Őstermelőből egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék átfogó segítséget kérni: Jelenleg mezőgazdasági őstermelő, 5-ös adószámmal, áfa alanyimentes kompenzációs felár alkalmazása melletti státuszban a magánszemély egyéni vállalkozó szeretne lenni egy az őstermeléstől tevékenységtől különböző tevékenység felvételével. Egyéni vállalkozóként áfaalany szeretne lenni, közösségi adószámmal. Kertépítéssel, -gondozással és kerítésépítéssel szeretne foglalkozni. A kerítéselemeket és a kerthez szükséges alapanyagokat is külföldről hozná be. Alapvetően szolgáltatással foglalkozna, de egyes termékeket telephelyén is értékesítené. Webes ügysegéden elindítjuk az egyéni vállalkozást. Ebben az esetben megmarad a jelenlegi 5-ös adószáma? Választhatja az egyéni vállalkozó már most, hogy áfaalany szeretne lenni az egyéni vállalkozásában? Ha igen, gondolom, az őstermelésében is áfaalany lesz kompenzációs felár alkalmazása mellett? A kertépítés és -gondozás, illetve kerítésépítés és -forgalmazás igényel szakirányú végzettséget? Mivel telephelyen is értékesít, kell neki pénztárgépet használnia? A kerítésépítés engedélyköteles építőipari tevékenységnek számít? Áfa szempontjából a fordított áfába tartozik, amennyiben nem a kerítéselemeket, hanem beépítéssel együtt mint szolgáltatást számlázza a vállalkozó? Kerítésépítést is az építőiparban használatos e-napló vezetésével kell végezni? Segítségüket előre is köszönöm.

Végzettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esetében mely jogszabály(ok) ír(nak) elő kötelezettséget a tevékenységéhez szükséges végzettség meglétéről? (Elsősorban építőipari tevékenységekre vonatkozóan.) Ha olyan tevékenységet szeretne végezni, amelyhez nincs végzettsége, akkor azt milyen módon tudja megoldani? Egyszerűbb-e a helyzet, ha nem egyéni vállalkozó lesz, hanem egy bt.-t alapít, vagy átalakul egyéni céggé? Ott a tapasztalatok alapján egyszerűbben végezhetőek a tevékenységek, mint egyéni vállalkozóként? Ezt jogszabály is igazolja? Vagyis bt.-ként más előírások vannak a végzettség meglétére? Mit lehet javasolni annak érdekében, hogy el tudjon olyan munkát is vállalni, amelyhez nincs végzettsége? És azt az építőipari tevékenységet végzők nyilvántartásában is tudja szerepeltetni, illetve tevékenységként felvehesse? Mielőbbi megtisztelő, segítő válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Minimálbér Kérdés

Kérném segítségét a járó munkabér megítélésében. Tehát ha a munkakör garantált bérminimumot ír elő (például bolti eladó), és nekem nincs ilyen képesítésem, akkor mit kell fizetni, ha ehhez a munkakörhöz nyolc általánossal rendelkezem, és mit kell fizetni, ha ehhez a munkakörhöz például állatorvosi végzettségem van. Az eddigiek szerint úgy tudtam, hogy ha nincs is végzettségem a munkakörhöz, de az szakképzettséget igényel, akkor is a garantált bérminimumot kell alkalmazni, de több cikk szerint nem így van. Kérném magyarázatukat. Köszönöm

Pénzügyi vezetői felelősség, képesítési követelmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk pénzügyi vezetői munkakörbe szeretne felvenni egy 20 éves gyakorlattal és középfokú kereskedelmi végzettséggel rendelkező személyt. (A személyes meghallgatáson úgy ítéltük meg, hogy el tudja végezni a feladatot.) Ez lehetséges, vagy van valamilyen speciális előírás a végzettséggel kapcsolatosan? Milyen jellegű felelősség tartozik az ilyen munkakörhöz, amire figyelnünk kellene a szerződése megkötésekor? Válaszát előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs