154 találat a(z) végszámla cimkére

Előleg – fordított áfa Kérdés

Egy társaság használtingatlan-értékesítési tevékenységét adókötelessé tette. A vételárat két részletben fizeti meg a vevő a tulajdonjog megszerzése, illetve a birtokba adás előtt. A társaság áfafizetési kötelezettsége a teljes vételár megfizetésekor beáll. Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy az ügyletről két előlegszámlát és egy végszámlát kell-e kiállítani? A kérdés azért merült fel, mert a vevő szerint elégséges csak két számla kiállítása, mely esetben a második részlettel a teljes vételár kiegyenlítése már a teljesítést is igazolja. A számviteli nyilvántartásokban pedig a birtokbaadási jegyzőkönyv vagy a tulajdonjog-átszállást igazoló tulajdoni lap alapján kell a bevételt elszámolni és az eszközt kivezetni. Köszönettel.

Díjbekérő/előlegszámla/végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az előlegszámlák kiállításával kapcsolatban kérnénk a segítségünket. Partnereink rendezvényszervezés esetén minden esetben előleget kérnek tőlünk, melyet a díjbekérő/előlegbekérő dokumentumra fizetünk meg a részükre, természetesen áfa levonása nélkül. A partnereink számtalan módon küldték már az előleg- és végszámlákat. Így látszik, hogy náluk sincs jól bevált gyakorlat. A kérdésünk az, hogy minden esetben kötelező-e az előlegszámla kiállítása? Ha a partnerek nem állítanak ki előlegszámlát, csupán a végszámlán jelzik, hogy pénzügyi teljesítést nem igényel (mínuszos előleg sor helyett), az így elfogadható, vagy küldjük vissza részükre a számlát? Egy-két esetben van hivatkozás a díjbekérőre, de ez sem mindig történik meg. Küldenének kérem jogszabály-hivatkozásokat is, hogy mely paragrafusok alapján történjen a számlázás? Akkor hogyan alakul a számlázás, ha mi egy díjbekérőre fizetünk, de a pénz utalása épp a rendezvény napján, vagy előtte egy nappal történik meg? Sztornózzuk a számlát, amelyre az előleget fizettük, és kérjünk normál számlát az adott rendezvény költségeire? Köszönöm előre is a válaszukat!

HIPA - alvállalkozói költség levonás Kérdés

Cégünk építőipari tevékenységet folytat. Az egyes munkák (projektek) évek között áthúzódnak. A munkákhoz (projektekhez) alvállalkozókat alkalmazzunk, akik a munka elvégzése után számlát állítanak ki, amit cégünk kifizet. A munkákhoz előlegszámlák kapcsolódnak (nem részszámlák!), és előfordult, hogy a számla csak a következő évben kerül kiállításra. A helyiiparűzésiadó-alap megállapításakor projektenként kell vizsgálni a nettó árbevételt és a vele szembe levonható alvállalkozói és anyagszámlákat, vagy cégre nézve projektektől függetlenül? Mivel előfordul, hogy adott munka (projekt) csak előlegszámlával bír, de van már hozzá alvállalkozói költség, akkor ezt mikor lehet levonásba helyezni, ha közben adóévet váltunk? Akkor, amikor az alvállalkozói költség felmerült, mert egyébként a cégnek más projekt (munka) esetében van árbevétele és az több, mint az azon a projekthez kapcsolódó alvállalkozói és anyag költség, vagy a következő évben, amikor az adott projekt (munka) végszámlája kiállításra kerül?

Ingatlanértékesítés – részszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ingatlanértékesítéssel foglalkozik. A vevők magánszemélyek. Abban az esetben, ha az adásvételi szerződésben az ingatlan vételárának kifizetését több részletben határozták meg, helyes eljárás-e, hogy az egyes részletekről az értékesítő társaság részszámlát állít ki? Amennyiben ez helyes, úgy az utolsó vételárrész megfizetéséről a végszámla kiállításánál a teljes ingatlanvételárat fel kell tüntetni a végszámlán, és levonni belőle az egyes részteljesítéseket? Könyvelési szempontból, ha az értékesítés éven túl nyúlik, és a birtokba adás a teljes vételár megfizetése esetén történik majd meg (ami már a következő évet érinti), helyes eljárás-e, hogy előlegként tartjuk nyilván a befizetett összeget? Válaszát előre is köszönöm!

Előlegszámla fordított áfa esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tárolót épített egy áfakörös adózó. Előlegszámlát kapott, fordított adózás szabályai szerint. Jól gondolom-e, hogy folyamatban lévő beruházásnál ez esetben majd csak a végszámlát kell szerepeltetni az áfabevallásban? Két év alatt három előlegszámla lesz, és majd a kivitelezés végén lesz a végszámla. Köszönöm megtisztelő válaszát! Balogné Csóti Anikó

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy uniós partnerünk részére május hónapban (a megrendelő Magyarországon nem letelepedett) előlegszámlát bocsátott ki, miután a dijbekérőt kifizette. Az áru még nem lett elküldve, mivel még megrendelés alatt áll, igy még a végszámla sem lett kibocsátva. A kérdés, hogy a 05. havi áfa-bevallásban hol kell feltüntetni az "export" kapott előleget? Köszönettel várom válaszukat.

Közösségi termékbeszerzés előlegének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi termékbeszerzésre előleget fizetett március hónapban. Kérdésem, hogy az előleg áfáját szerepeltetni kell-e a március havi áfabevallásban, vagy a beszerzés teljes összegének áfáját a teljesítéskor kiállított végszámla kiállítása időszakában kell a fizetendő és levonandó áfasorokban szerepeltetni? Köszönettel!

Előleg/foglaló áfája használt ingatlan esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Régi ingatlan értékesítése esetén, ha az eladó adókötelezettséget választott, és fennállnak a fordított adózás feltételei, kell-e az eladónak az előlegről/foglalóról számlát kiállítani, illetve kell-e szerepeltetni a bevallásban a vevőnek a fizetendő és a levonható áfát, vagy csak a végszámla az adózási pont? Köszönettel: Horváth Ildikó

Szálláshely-szolgáltató számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnénk szakértői véleményüket kérni. Egy hostelt üzemeltető magyar cég (szálláshely-szolgáltató) a hostelworld.com internetes felületen kínálja kiadásra szobáit. A weboldal üzemeltetője egy Írországban bejegyzett, ír közösségi adószámmal rendelkező cég. A foglalások a weboldalon keresztül történnek, ahol a foglalás végén a szállásdíj egy részét bankkártyás fizetéssel kell teljesítenie a vendégnek, mivel a foglalását csak akkor rögzítik, ha kifizette. A bankkártyás fizetés közvetlenül az ír cég részére történik, az ír cég a hónap végén az egész hónapban teljesített foglalásokról egy jutalékot és marketingszolgáltatást tartalmazó számlát küld meg a szálláshely szolgáltatónak, "pénzügyi rendezést nem igényel" megjegyzéssel. Kérdésünk ezzel kapcsolatban: – A magyar szálláshely-szolgáltatónak a foglaláskor van-e számlakibocsátási kötelezettsége, és ha igen, milyen? Előlegszámlát köteles kiállítani minden egyes foglalásról, amelyet a végszámlában elszámolhat, vagy foglalási díjként minden egyes vendég részére számlát küld, amely nem része a szállásdíjnak? Esetleg hónap végén az összesített foglalási díjról állíthat ki számlát a Hostelworld részére? – A vendég által kifizetett foglalási díj (előleg) a magyar cégnél meg kell, hogy jelenjen árbevételként, ezzel együtt idegenforgalmiadó-alapként? Köszönjük válaszukat!

Előlegszámla módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A végszámla kiállítása során kiderült, hogy nem minden esetben az a szolgáltatás került elvégzésre, amit az előlegszámlában feltüntettek. Hogyan lehet ezt módosítani? Rendelkezik egy megrendelővel és egy módosított megrendelővel is. Az összegben nincs eltérés, a végszámla pénzügyi teljesítést nem igényel. Köszönettel várom a válaszát.

Időszaki elszámolás előleg- és végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportpálya bérleti díja többhónapos időszakra egyösszegben előre kerül megállapításra (féléves bérletek). A pályafoglalás (az időszakra) azonban akkor válik véglegessé, ha a bérlő az első hónap végéig pénzügyileg rendezi a teljes időszak díját. A 2016-tól érvényes szabályozás szerint, ha a bérbeadó a (szóbeli) megállapodás/foglalás alapján számlát bocsátana ki, akkor (mivel a kibocsátás és esedékesség is megelőzi az időszak utolsó napját), a teljesítés időpontja a számla kibocsátásának napja lenne. Ugyanakkor mivel a foglalás (és az ügylet megvalósulása) a kifizetéssel válik véglegessé, ezért a bérbeadó utólag bocsát ki számlát. Kérdéseim: Kell-e ebben az esetben előlegszámlát kibocsátani a jóváírás napjára? (Hiszen jogi értelemben vett teljesítés még nem történt.) Ugyanakkor a fenti számlázási szabály szerint a teljesítés időpontja későbbi lenne, mint a pénz beérkezése. Megfelelő-e az az eljárás, ha a pénz beérkezését követően kibocsátott számlán a jóváírás napját jelölik meg teljesítés időpontjaként, majd a szövegben a bérleti időszak feltüntetése mellett az "előleg és végszámla egyben" kifezést szerepelteti? Köszönettel, T.Anna

Előlegszámla – végszámla Kérdés

Tisztelt Címzett! Könyvelőprogramunk jelenleg nem képes arra, hogy a törvény szerinti végszámlát kiállítsuk abban az esetben, ha a vevő előleget fizet. Kérdésem, hogy az mennyire elfogadható eljárás, ha az előlegről kiállítjuk a számlát, majd a teljesítés időpontjára a végszámlát és ugyanebben az időpontban az előlegszámlát stornózzuk. Az előlegszámla kiállítása és a végszámla időpontja között több hét is eltelik, így áfa szempontjából is jelentősége van a kérdésnek. Válaszát előre is köszönöm!

Új lakás végszámlája eltérő áfakulcsú előleg esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen áfakulccsal kell az új építésű lakóingatlan végszámláját kiállítani, ha korábban, 2015-ben több 27 százalékos áfatartalmú előlegszámlára történt már részfizetés? Az adásvételi szerződés bruttó összegben határozza meg a lakás árát. Üdvözlettel köszönöm válaszát.

Átmeneti szálláshely-szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély áfa örös rövid távú (átmeneti) bérbeadó esetén, amennyiben a szálláshelyre vonatkozó díj előre kerül kifizetésre átutalásra (bankkártyával), akkor a szállásadó köteles-e előlegszámlát kibocsájtani, és amikor a vendég megérkezik akkor szolgáltatás, mínusz előleg tételekkel "végszámlát" kiállítani? Van esetleg erre egy egyszerűbb, jogszerű megoldás?

Import beszállító részszámlái Kérdés

Helyes-e az alábbi eljárás? A részszámlák az azon szereplő adott napi árfolyamon kerülnek rögzítésre. A végszámlán szerepel a teljes devizás érték, melyből levonták a korábbi kifizetett részszámlákat és a maradvány devizaérték kerül az aktuális árfolyamon könyvelésre mint végszámla. Így például 3 féle árfolyamon kapott számlák együttes értéke adja a teljes aktiválandó beruházás értékét. Vagy a végszámla árfolyamán kell szerepeltetni, aktiválni egy pályázatnál? És a korábbiakat visszavontnak tekinteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close