538 találat a(z) végelszámolás cimkére

Követelés apport végelszámolás során Kérdés

Tisztelt Szakértők, a mai adózóna cikkhez : adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Szabadulas_a_tagi_kolcsontol_FLUBY5 kapcsolódóan kérdezem: ha a tagi kölcsön apportja a végelszámolás során történik meg, mivel a társaságnak a visszafizetésre nincs lehetősége, a tulajdonosok a tőkeemelésről hoztak határozatot, de nem kívánják a tevékenységet folytatni. A tőkeemelést a cégbíróság be is jegyezte. Helyesen járok-e el, hogy az apport értékének megfelelő összeget, habár nem egyéb bevételként könyveltem le, hanem tőkeemelésként, mégis adóalap-növelőként a társaságiadó-alapban növelő tételként veszem figyelembe? Köszönöm a választ. Magó Kálmánné végelszámoló

Végelszámolás német tulajdonossal – Becsült költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A végelszámolás zárásakor a "vállalkozásból kivont jövedelem"-ként német tulajdonos (német illetőségű) magyar adóazonosítóval, 100 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélynek hány százalék szja-t kell fizetnie? 2.) A becsült költségeket, amelyek a vagyonfelosztás tárgyában hozott határozatban vannak, könyvelni kell-e? Például: T banköltség- K bank, végelszámoló költsége: T egyéb szolgáltatás K szállító? A záró bevallások és a beszámoló tartalmazhatja ezeket a becsült költségeket? 3.) Tartalmazhat a záró bevallás ki nem fizetett – becsült – szállítói tartozást (becsült költség, tehát nem számla akapján könyvelt)? 4.) Esetleges ellenőrzéskor megnézik majd, hogy a végelszámoló (kijelölt ügyvédi iroda) a tulajdonosnak benyújtotta-e a számlát, és ő kiegyenlítette-e azt? 5.) A végelszámolási eljárást lezáró bevallásokat egyidejűleg kell benyújtani. Hogyan értelmezhető ez? A cég havi áfabevalló, a 08-as bevallást is minden hó 12-én kell leadni. A záró 71-es bevallásra pedig 60 nap van. 6.) A cégnek az egyik adónemben túlfizetése van. Átvezetési kérelem a túlfizetésről a fizetendő szja-ra beadható? Határozatban erről is intézkedni kell? (Már kevesebb, mint 30 nap van a kötelező záró bevallás és beszámoló benyújtásáig.)

Betéti társaság beltag pótbefizetés Kérdés

Betéti társaság vég elszámol A végelszámolás ideje alatt keletkezett kiadásokra nincs fedezet. Ilyenek tagi kölcsön elengedés miatti illeték könyvelési díj, ügyvédi dij. A tagok határozhatnak pótbefizetésról? köszönöm

Osztalék végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 2018 augusztusában közbenső mérleg alapján – a jogszabályi feltételek teljesülése mellett – osztalékelőleget fizetett a tulajdonos részére. Október 1-jével a tulajdonos a társaság végelszámolása mellett döntött, szeptember 30-ai fordulónappal tevékenységzáró beszámoló készült. A beszámoló alapján fizethető osztalék nem éri el a kifizetett osztalékelőleg összegét. Jól gondolom-e, hogy 1. a végelszámolás időszaka alatt – 2018 októberben, a beszámoló-elfogadással egyidejűleg – fizethető osztalék; 2. a különbözet miatt a tulajdonosnak kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik, amit az osztalékfizetéssel egyidejűleg bevallásban és adózásban is rendezni kell; 3. az augusztusi '08-as bevallást (osztalékelőleg) önellenőrizni kell a fizetendő szja rendezése érdekében? Válaszukat előre is köszönöm!

Adó- és járulékbevallások kényszertörlési eljárás alatt és után Cikk

A kényszertörlési eljárás feltételeit és az eljárás egyes szakaszaiban beadandó bevallási kötelezettségekről készítettünk összefoglalót sorozatunk első részében.

Megváltozott végelszámolási eljárás alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A végelszámolást 2018. 02. 01-jén kezdő és 2018. szept. 30-ával lezáró társaság esetében mi a követendő eljárás a NAV-igazolás tekintetében? A törlési kérelem beadása előtt kell-e NAV-igazolás vagy a NAV az új (2018. július 1-jétől megváltozott) szabályozás szerint majd megküldi a cégbíróságnak a hozzájárulást? Válaszukat előre is köszönöm.

Végelszámolás áfa-visszaigénylés jogosultja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét! Egyik cégem 2018.09.30-ával lezárta a végelszámolását. A végelszámolás lezárásakor 95 ezer forint áfa-visszaigénylése keletkezik. A cég bankja 2018.10.12-vel felmondta a bankszámlaszerződést (az adókiutaláskor elvben a cégnek már nincs bankszámlája). A vagyonfelosztási javaslat rendelkezik arról, hogy az áfa-visszaigénylés összegére mely tag jogosult. Kérdésem: ebben az esetben megadható az áfabevallásban a jogosult bankszámlaszáma vagy postai utalási címe? Köszönettel: Drexler Tibor!

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a tag nem fizet vissza Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tagjának (a tag német magánszemély és egyedüli tag) adott kölcsönt euróban, amelyre a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékos kamatot számolt a cég. A kft. most végelszámol, viszont a tag a kölcsönt nem fizette vissza, és nem is fogja visszafizetni. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t? Milyen adók, járulékok terhelik a német állampolgárságú magánszemélyt? Esetleg van-e illeték vonzata? Köszönettel.

Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztel Szakértő! Végelszámolás alatt lévő társaság egyik tagja rokkantsági ellátásban részesül. A végelszámolói feladatokat a másik tag látja el. A társaság a végelszámolás alatt tevékenységet nem végez. Kérdésem az, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő, személyesen nem közreműködő tag után terheli-e járulékfizetési kötelezettség a végelszámolás alatt lévő társaságot? A záró bevallásban elszámolásra kerül az eddigi eredménytartalék osztalékként. A 1808 bevallásban jelen esetben mi a helyes kódja az "alkalmazás minőségének" és a "jogviszony tipusnak"? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíjas beltag – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése Kérdés

A betéti társaság egyszerűsített végelszámolással megszűnik. A nyugdíjas beltagnak a végelszámolás ideje alatt kell fizetnie a 7320 forint járulékot? A bt. tevékenységet nem végez. A képviselő csak a végelszámolással kapcsolatos ügyeket intézi. Köszönöm.

Kft. megszűnése esetén a kft. tulajdonában álló ingatlan áfája Kérdés

A kft. végelszámolással, tartozás nélkül megszűnik, de a tulajdonában áll egy ingatlan hotel, illetve egy lakás megnevezéssel a tulajdoni lapon. Az ingatlan már több, mint 10 éve a kft. tulajdona volt, a cég nem áfaalany. Kell-e áfát fizetni a megszűnést követő vagyonfelosztás után a magánszemélyeknek vagy a megszűnő cégnek?

Végelszámolás alatti járulékfizetés Kérdés

A korábbi kft.-tulajdonos lett a végelszámoló. Ezt a munkát ingyen végzi a végelszámoló, ilyen esetben van-e járulékfizetési kötelezettsége, illetve mi történik akkor, ha az orvos táppénzes állományba veszi, ki végzi el a feladatokat?

Egyszerűsített végelszámolás július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.július 1-jétől életbe lépett egyszerűsített végelszámolás folyamatára és nyomtatványaira vonatkozik a kérdésem. Mi a teendője a könyvelőnek ? Hova és milyen nyomtatványokon kell beadnia a végelszámolás elindítását és mi a menete ennek az eljárásnak ? Köszönöm: Zsu

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolását készítem. A végelszámolás lezárásánál tartok. Megvannak az iratminta szerinti határozatok, vagyonfelosztási javaslat. A zárómérleget és mellékleteit az e-beszámoló portálon beküldtem. A NAV-hoz beküldtem a záró bevallásokat. Hitelesítettem a dokumentumokat, de nem tudom beküldeni a cégbíróságnak! Az e-papír szolgáltatásban nincs tárgy és nincs hivatal, akinek küldhetném! A 1819-vonalon tanácsolták, hogy kérdezzem meg a cégbíróságot, milyen név alatt találom őket? Felhívtam a cégbíróságot, nem is tudják mi az az e-papír. Kérdésemre, hogy hogyan tudom eljuttatni a végelszámolási határozatot, nem tudtak válaszolni. Illetve, állítják, hogy a jogi képviselő tudja beküldeni az hivatali kapun. Kérem, segítsen! Milyen úton, milyen szolgáltatással tudom elküldeni az iratmintával készített végelszámolási határozatokat, vagyonfelosztási javaslatot a cégbíróságnak? Köszönettel: KM

Tagi kölcsön és társasági adó Kérdés

A bt. végelszámolás alatt áll. Tagi kölcsöne 1 965 ezer forint. A 18 százalék ajándékozási illetéket megfizeti, hogy kell eljárni a NAV-nál? Van erre valamilyen nyomtatvány? Az illetéket a NAV határozatban állapítja meg? A tagi kölcsön összegét meg kell növelni a 18 százalék ajándékozási illeték összegével, mivel a cég azt is csak kölcsönből fogja tudni megfizetni, tehát ajándékozásiilleték-köteles lesz az 1 965 ezer forint tagi kölcsön + 353 ezer forint illeték = 2 318 ezer forint, de ebben az esetben megint más lesz az illeték alapján, hogy kell helyesen eljárni a végelszámolásnál, hogy rendeződjön a tagi hitelről történő lemondás és az illeték kifizetése is? A kölcsönről a lemondás egyéb bevételkét lesz lekönyvelve, ami után meg kell fizetni a 9 százalék társasági adót. Végelszámolásnál az előző évi veszteségeket a társaságiadó-alap csökkentésénél hogyan tudja a társaság figyelembe venni? A válaszát előre is köszönöm: Vasóczki Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa hatályán kívüli tétel továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz eladása alanyi adómentes bt.-nél

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Időszakos elszámolás vagy gyűjtőszámla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close