39 találat a(z) védjegy cimkére

Oltalmat kapnak a minőségi magyar borok Cikk

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, borászati technológiákat – közölte mai sajtótájékoztatóján Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Egyesületi díj számlázási határideje Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni. Példa: egy egyesületi tag befizeti a minősítési díjat (szállásadás kapcsán) ami vagy 30 000 vagy 45 000 forint. A minősítési eljárás a legutóbbi időben (2017-től) nagyon-nagyon lassan zárul le. Tehát ha valaki befizeti például 2017. február 5-én a díjat, a minősítés 2019. október-novemberében zárul, számlát eddig nem kap a szállásadó. Itt nem érvényes a befizetéstől számított 15 nap? Ez főleg a pályázati forrásból építkezőknek okoz komoly gondot: egyrészt nekik igazolni kell, hogy a védjegy feltételei szerint építtették meg a szálláshelyet, másrészt pedig a minősítési díjat el szeretnék számolni, s a számlát több hónap alatt sem kapják meg. További példa: az egyesület például 2019. április 26-án átutalja a tagdíjat. Többszöri sürgetésre megérkezik a számla szeptember 13-án (elektronikusan) számla kelte 2019. szeptember 13. fizetési határidő: 2019.szeptember 13. Ez így rendben van? Józan paraszti ésszel talán az lett volna a helyes, hogy a számlában szereplő összeg átutalásra került 2019.április 26-án, pénzügyi teljesítést nem igényel, vagy olyan szöveg, melyet a törvény előír. Helyes, ha hosszú-hosszú hónapokig húzódik az eljárás, s befejezéskor adnak számlát? Ilyen esetben mikori dátum, vagy milyen szöveg szerepeljen a számlán?

172 milliót érő hamis autóalkatrészt találtak a pénzügyőrök Cikk

Megközelítőleg 172 millió forintot érő hamis autóalkatrész-szállítmányt foglaltak le egy ellenőrzés során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Számviteli bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nonprofit kft., amelyik védjegyet regisztráltatott. Ezt a védjegyet ingyenesen átadja egy helyi önkormányzatnak. A védjegyet könyv szerinti értékén kívánja majd az önkormányzat nyilvántartani, de az átadás ellenérték nélkül történik. (Piaci, avagy forgalmi értéknek a felek a könyv szerinti értéket tekintik minden további vizsgálódás nélkül.) Természetesen az önkormányzat az ellenérték nélküli átadás során elzárkózik az áfafizetéstől, de az átadó nonprofit kft.-nek sem lesz áfafizetési kötelezettsége, mert a védjegy kialakításához befogadott számlák áfatartalmát nem tudta levonni (csak költségként elszámolni). A helyi önkormányzat szakértőre hivatkozva számviteli bizonylat kiállítását kéri. A számviteli törvény 166. paragrafusának (1) bekezdése szerint a számviteli bizonylat fogalomkörébe a számla is beletartozik. Igaz, hogy nem mondta ki a szakértő, hogy számla helyett számviteli bizonylat megnevezésű bizonylatot állítson ki. Véleményem szerint az ellenérték nélkül történő immateriális jószág átadása (használati jog kizárólagos birtoklása) is értékesítésnek minősül, így számlaköteles. Tisztelettel kérem szíves állásfoglalásukat. Üdvözlettel: Boronkay László

Uniós bíróság: törölni kell az Adidas védjegyét Cikk

Az Adidas német sportszergyártó nem bizonyította, hogy a bármely irányban felvihető, három párhuzamos sávból álló márkajelzésének alkalmazásával az Európai Unió egész területén megszerezte volna annak minden más jelzéstől megkülönböztető képességét, ezért az uniós bíróság helybenhagyta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a védjegy törlését előíró döntését.

Új minőségtanúsító védjegyre pályázhatnak a vállalkozások Cikk

Május 25-éig nyújthatják be pályázataikat a Kárpát-medencei vállalkozások az idén először meghirdetett Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegyre, 47 kategóriában – közölték a kiírók.

Matyóhímzéses lesz a GMO-mentes magyar élelmiszerek védjegye Cikk

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Adidas-csíkok – védjegy ügyben döntött az uniós bíróság Cikk

Az Adidas német sportszergyártó, melynek védjegyében három párhuzamos csíkozás szerepel, megakadályozhatja azt, hogy más gyártók cipőin elhelyezett, két párhuzamos sávból álló megjelölést európai uniós védjegyként jegyezzék be – közölte az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik Cikk

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől – mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1-en.

Védjegy bejelentés Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket: Egy kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyeztette a cégnév és céglogó tulajdonjogát. Ezért 2x74 800 forintot fizetett. A kérdésem az, hogy ezt a védjegyet a fenti összegben az immateriális javak között kell-e szerepeltetni? Elszámolható-e rá értékcsökkenés? Milyen mértékben stb.? Összességében van-e valami speciális szabály a cégnél a védjegy elszámolásának tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Védjegyhosszabbítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 évente védjegyet hosszabbít, ami idén aktuális. Ezt a díjat rá kell aktiválni a védjegy bejelentési díjára vagy költségként elszámolható és 10 évre egyenlő arányban el kell határolni? Köszönöm a válaszát!

Kevesebb kedvezmény érvényesíthető a jogdíj alapján Cikk

Az OECD BEPS cselekvési tervének részeként hazánk átalakítja a jogdíjkedvezmények rendszerét. Az új szabályok 2016. július 16-ától léptek életbe, melynek hatására lényegesen csökkennek a kapott jogdíj alapján érvényesíthető kedvezmények. A módosítások a társasági adón kívül a helyi iparűzési adót is érintik – olvasható a LeitnerLeitner adózásrólérthetően című blogjában.

Így különböztetik meg a magyar pékárut Cikk

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre, a magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak – jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Rubik-kocka: uniós védjegyvita Cikk

Az uniós bírósági főtanácsnok szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyet – tudatta közleményében a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága szerdán.

Ne dőljön be, ne fizessen! Cikk

Az elmúlt időszakban elterjedt gyakorlat szerint főleg külföldi cégek kéretlen díjfizetési felszólításokat küldenek közvetlenül védjegyjogosultaknak, olyan látszatot keltve, mintha hivatalos számláról lenne szó. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is igen részletesen foglalkozik a gyakorlattal, mely több százezer forintos kárt is okozhat a gyanútlan áldozatok számára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs