17 találat a(z) vámhatóság cimkére

Fokozottan ellenőrzi a Nébih a tengeri konténereket Cikk

Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból (például Kína) érkező tengeri konténerek esetében. Ezen szállítmányok (például kő- és fémáruszállítmányok) fa csomagolóanyagai ugyanis komoly ‒ főként növényegészségügyi ‒ kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

NAV: egységes ellenőrzés a Baltikumban, Lengyelországban és Finnországban Cikk

Az orosz–ukrán háború miatt elrendelt szankciók érvényesítése miatt Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország és Finnország vámhatóságai 2024. május 9-én egységes ellenőrzési intézkedések alkalmazásáról írtak alá megállapodást – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Dohánytermék-, alkohol-, üzemanyag-vásárlás EU-tagállamból – mikor jövedékiadó-köteles és mikor nem? Cikk

Sokan azt gondolják, hogy az EU-csatlakozás óta nagyon egyszerű jövedéki terméket vásárolni más tagállamból: megrendelem a neten, és a futár kihozza. Nos, el kell oszlatnunk ezt a félreértést, ugyanis nagyon nem így van – aki került már eljárás alá emiatt, az megerősítheti.

Szigorúbb vámügyi intézkedések Belorusszia és Oroszország felé Cikk

2023. június 5-étől a litván vámhatóság szigorítást vezet be az Oroszországba és Belorussziába, illetve más harmadik országokba irányuló kivitelek vámellenőrzésénél – tette közzé Facebook-bejegyzésében a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

Változások a vámhatósági szankciókban Cikk

Tavaly év végén sok más jogszabály mellett módosult a vámtörvény is – az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény módosítását a 2022. évi XLV. törvény tartalmazza. A változás 2023. január 1-jével lépett életbe, és a vámhatósági szankciókat is érinti. Az elmúlt időszakban többször is módosult a vámmal kapcsolatos szankciók rendszere és gyakorlata, így írásunkban nemcsak a bírságokkal kapcsolatos módosítást tekintjük át, hanem a vámmal kapcsolatos általános bírságolási szabályokat is.

2022. november 10-étől változik egyes szankciós termékek forgalmának engedélyezése Cikk

2022. november 10-étől változik a szankciós vas- és acéltermékek, és egyes, az atomenergia polgári felhasználására behozott termékek engedélyeztetése – tette közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

NAV-útmutató jogszabályváltozásról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent a NAV elnöke által kiadott 3003/2022. útmutató a kettős felhasználású és a haditechnikai termékekre vonatkozó jogszabályváltozásról.

Jogegységi határozat a vám elengedéséről a vámhatóság hibája miatt Cikk

2/2022. Közigazgatási jogegységi határozatában a Kúria kimondta, hogy az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2013. október 9-i 952/2013/EU rendelet 119. cikke szerinti vámelengedési eljárásban a bizalomvédelem elvének megfelelően a vámhatóság hibája miatt a vám akkor engedhető el, ha a jóhiszemű ügyfél a hasonló szakmai tapasztalattal rendelkező kereskedőktől elvárható gondossággal a vámhatóság hibáját – annak jellegére figyelemmel – nem észlelhette. A hiba észlelhetőségét nem lehet azon az alapon kizárni, hogy az ügyfél maga is tévedésben volt – olvasható a Kúria weboldalán.

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a svájci vámhatóság Cikk

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra – jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Felfüggesztett importáfa esetében elkésett kiviteli igazolás Kérdés

Így pótolható az elveszett vámhatározat Cikk

Honnan lehet az elveszett vámhatározatot megkérni? Van-e erre internetes lekérdező felület? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Túlzott teher a vállalkozásokon: jogorvoslat végén legyen szankció! Cikk

Túlzott terheket rónak a cégekre a vám- és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és jogorvoslati költségek – derül ki a vámszabályozásban érintett hazai gazdálkodók körében végzett felmérésből. A jogorvoslathoz kapcsolódó illetékek mellett a bírságot is meg kell fizetni a pótlólagosan kiszabott vámot és adót tartalmazó határozat jogerőre emelkedése előtt, amely akár a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti.

Vámhatósági bejelentkezés Kérdés

Új vendéglátó egységünkben dobozos és palackozott sört, illetve üveges bort árusítanánk. Az önkormányzat felé a bejelentést megtettük. Kell-e külön bejelentkezni a vámhatóságnál? Változik-e a bejelentkezés, ha a bort kimérve is szeretnénk árusítani?

Az adóhatóság a saját tévedését visszamenőleg az ügyfélen verte le Cikk

A vámhatóság saját mulasztását vagy tévedését visszamenőleg nem korrigálhatja az ügyfél hátrányára - így döntött egy peres ügyben a Kúria.

Vámcsalás miatt galambokat tart fogva Kína Cikk

A kínai vámhatóság vámcsalás miatt 1200 belga postagalambot tart fogva. A bonyodalmat diplomáciai szinten igyekszenek elsimítani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink