21 találat a(z) vállalkozási szerződés cimkére

Fordított áfa Kérdés

A nap kérdése: a tervezési díj alvállalkozói teljesítés vagy sem? cikkhez Kérdés

Öntözésfejlesztési beruházás fordított áfa Kérdés

Katás egyéni vállalkozó - sportegyesület kapcsoltság Kérdés

Trükkök munkaviszonyban, amelyekkel nem érdemes megpróbálni kijátszani a szabályokat Cikk

Gyakran megkísérlik a munkavégzésre szerződő felek kijátszani a hatályos szabályozást egyoldalú vagy kölcsönös előnyök érdekében, a következményekkel azonban nincsenek tisztában. Cikkünkben a jogsértések legjellemzőbb eseteit mutatjuk be.

Külföldi adóalany magyarországi bejelentkezés szabályai Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Alvállalkozás vagy közvetített szolgáltatás? Így csökkenthető a hipa alapja Cikk

Mérnöki tevékenységet folytató kft. a műszaki ellenőri feladatok ellátására vállalkozási szerződéssel és megbízási szerződéssel is foglalkoztat vállalkozókat. A műszaki ellenőri feladatok ellátása vállalkozási szerződéssel elszámolható-e hipa-csökkentő tételként? – olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Alvállalkozás vagy közvetitett szolgáltatás Kérdés

Mérnöki tevékenységet folytató kft. a müszaki ellenőri feladatok ellátására vállalkozási szerződéssel és megbízási szerződéssel is foglalkoztat vállalkozókat. Szeretném megkérdezni, hogy a műszaki ellenőri feladatok ellátása vállalkozási szerződéssel elszámolható-e hipa-csökkentő tételként. Válaszukat előre is köszönöm.

Vállalkozási szerződés – cél szerinti tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány vállalkozási szerződésben állapodik meg egy megbízóval egy szolgáltatás elvégzésére, attól ez lehet cél szerinti tevékenység? Konkrétan a "vállalkozási szerződés" megnevezés nem okozhat problémát? Az alapító okirat szerint az alapítvány tevékenységi köre (egyebek között): szociális tevékenység, mentális és szenvedélybetegek kezelése, lelki segítségnyújtás, gyermek, felnőttek önismereti és személyiségfejlesztő képzése, tréningek szervezése, lebonyolítása, oktatás, konferenciák szervezése. A szerződés értelmében a megbízó egy projekt keretében lelki egészségfejlesztési programokat valósít meg. A projekt időszakára a különböző mentálhigiénés csoportfoglalkozások megtartása érdekében a megrendelő külső kapacitás bevonását határozta el, melyre az alapítványt választotta ki. Az alapítvány feladata tehát a különböző mentálhigiénés csoportfoglalkozások megtartása, melyre saját eszközeit, saját alvállalkozóit, megbízottait kell foglalkoztatnia (például házaséletre való felkészítés, tanácsadás, egyedülálló szülők klubja, kiégés elleni tréning, addiktológiai előadássorozat stb.). A programban résztvevők szervezése a megrendelő feladata, nem az alapítványé. A kapott díj a feladat ellátásával kapcsolatos költségére fedezetet nyújt, abból (az előzetes költségvetés szerint) haszna nem származik. Szerintem az alapítványnak ez a tevékenysége belefér a cél szerinti tevékenységbe. Lehetséges, hogy a szerződés vállalkozási szerződésként van megírva, mégsem vállalkozásinak minősül?

Munkaerőt biztosít másik vállalkozásnak? Vigyázzon a szerződéssel! Cikk

A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál: a körülményektől függően ugyanis a NAV átminősítheti ezeket a szerződéseket, ami komoly adózási kiadásokkal járhat.

Meghatalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: vállalkozási szerződést írhat-e alá vezető beosztásban dolgozó munkavállaló, hogyha rendelkezik az ügyvezető által erre a célra szolgáló meghatalmazással? Köszönettel a választ.

Katás egyéni vállalkozó: kapcsolt vállalkozás Kérdés

2018. június 5-én megjelent szakértői elemzésükkel kapcsolatban szeretném kérdeni a következőt. (http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Kapcsolt_es_kapcsolodo_vallalkozas_ertelmez_02GTZ2#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly&utm_content=201609_old_subscribed) A XXGPXX Kft. 51 százalékos többségi tulajdonosának, aki egyben az ügyvezető is, a közvetlen családtagja katás egyéni vállalkozóként vállalhat-e munkát a GPXX Kft.-ben? A családtag, aki rendelkezik főállású 8 órás munkaviszonnyal adminisztratív és kisegítő területen segítené a kft. munkáját havi rendszerességgel, vagy eseti megbízással, attól függően, hogy a törvény lehetővé teszi-e a rendszeres munkavégzést vállalkozási, vagy megbízási szerződéssel. Válaszukat előre is köszönöm. Lugosi Zoltán

Tervezés és kivitelezés áfa-megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint generálkivitelező épület tervezési és kivitelezési feladatok ellátására kötöttünk vállalkozási szerződést. Az épület kivitelezése hatósági engedélyköteles építési szerelési és egyéb szerelési tevékenység, így mivel az áfatörvény szerinti fordított adózás feltételei fennállnak, az ügylet fordítottan adózik. Tekinthető-e a tervezés és a kivitelezés komplex ügyletnek, és lehet-e azonos adókezelést alkalmazni, vagy a tevékenységek áfa szempontjából elkülönülten kezelendők? Üdvözlettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bankkártyás vásárlás számla nélkül

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

A számlatulaj másik bankszámlájára utaltam

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink