29 találat a(z) választás cimkére

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1997. évi LXXX. törvény 30/A § (3) és (5) bekezdése alapján az őstermelő választhat, hogy a bevétel 20 százaléka helyett a magasabb, választott összeg szerint fizetné a járulékokat. Az 58-as bevalláson ezt jelölni kellett volna. A jelölés azonban elmaradt. Önellenőrzéssel lehet a választást javítani, beírni a kívánt összeget, vagy jogvesztő? Válaszukat előre is köszönöm Ördög Éva

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy cégünk részére, amennyiben 20 főnél több munkavállalót foglalkoztat több telephelyen is, kötelező-e munkavédelmi képviselőt választani vagy csak a lehetőség biztosított? Válaszát köszönöm előre is. Tisztelettel!

Megvan Hongkong első női kormányzója! Cikk

A Peking által is támogatott Carrie Lamot választották Hongkong kormányzójává vasárnap – jelentette a helyi média.

Mt. 237. §, 243. §, 246. § Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen abban, hogy állnak össze ezek a mondatok: "237. § (1) Az üzemi tanács tagjainak száma, ha a munkavállalók 236. § (1) bekezdés szerinti létszáma a) a száz főt nem haladja meg, három, b) a háromszáz főt nem haladja meg, öt, c) az ötszáz főt nem haladja meg, hét, d) az ezer főt nem haladja meg, kilenc, e) a kétezer főt nem haladja meg, tizenegy, f) a kétezer főt meghaladja, tizenhárom. 243. § (2) A választásra jogosult munkavállalónak egy szavazata van. 246. § (1) Az üzemi tanács megválasztott tagjának – a 237. § (1) bekezdésében meghatározott számban – azokat kell tekinteni, akik a leadott érvényes szavazatok közül a legtöbbet, de legalább a szavazatok harminc százalékát megszerezték. Szavazategyenlőség esetén a munkáltatóval fennálló hosszabb munkaviszonyt kell figyelembe venni." Feltéve, hogy egy telephelyen vannak, és mondjuk van 1000 fő, ha egy munkavállaló egy szavazatot ad le és legalább a szavazatok 30%-át kell megszerezni, hogyan fog kijönni 3-nál több tanácstag? Pedig egyes létszámoknál a törvény 3 feletti munkavállalót ír elő. Nekem ez így matematikailag sem jön ki. Hiszen ha pont kap 3 munkavállaló 30-30%-ot, a 4-nek csak 10 jut. Több munkavállalónál még nehezebb. Segítségét köszönöm.

Sürget a határidő a munkavédelmi képviselő választására Cikk

2017. január 8-áig választhatnak munkavédelmi képviselőt a legalább 20 főt foglalkoztató cégek. Az új szabályozás értelmében 50-ről 20-ra csökkent a választáshoz szükséges munkavállalói létszám, ami több mint 10 ezer céget érint. Az intézkedés eredményeként egyre több vállalatnál javulhat a dolgozók munkavédelmi érdekérvényesítő képessége, a munkavédelem színvonala pedig tovább emelkedhet – írja az NGM közleménye.

Kiva választásának árbevételi értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk és a vele kapcsolt viszonyban lévő társaságok nettó árbevétele a korábbi években együttesen nem érte el az 500 millió forintot. Az idei (2016.) évben azonban előfordulhat, hogy ezt a határt együttesen legfeljebb 10 millió forint körüli összeggel az összesített árbevételük meghaladja, de jelenleg ez még nem állapítható meg kellő bizonyossággal. A 2017-től érvényes szabály szerint aki év elején megfelelt a kivába belépés/bent maradás feltételrendszerének, akkor az év közben is maradhat, amíg az 1 milliárd forint árbevétel el nem éri. Meddig lehet társaságunk a kiva alanya, ha az ő és a kapcsolt társaságok együttes árbevétele 2015-ben 440 millió forint, 2016-ban várható (jelenleg becsülhető) 490 millió forint, 2016-ban végleges 510 millió forint (de ez csak 2017. 2-3. hónapban derül ki a végleges elhatárolt bevételek következtében), 2017-ben 550 millió forint? Mikor és mit kell bejelentenünk (ki-, be jelentkeznünk?) Lehetőség szerint a közelgő határidők miatt kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó, bérbeadás Kérdés

T. Szakértő ! Főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó vagyok. Fő tevékenységem 279001 Egyéb vill.berend. gyártása m.n.s. Magánszemélyként végzett tevékenységem 682001 Lakóingatlan bérbeadása. Az áfa szempontjából alanyi adómentes vagyok. A két tevékenység együttes bevételével sem merítettem ki a mentesség határát és a jövő évben is bőven beleférek. A kata-törvény módosítása (56. §) bejelentési kötelezettséget ír elő a NAV fele. Az lenne a kérdésem, hogy 2017-ben is választhatom-e ugyanezt az adózási formát? Válaszát előre is köszönöm.

Belépés a kivába 2017. Kérdés

A kiva törvény 16. § (3) pontja meghatározza, hogy kapcsolt vállalkozások esetén az átlagos statisztikai állományi létszámot és a bevételi határt együttesen kell érteni, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján. Mi a helyzet akkor, hogyha az egyébként kapcsolt vállalkozások a bevételi határt túllépnék és nem léphetnének be a kivába az utolsó beszámoló alapján, de év közben tulajdonosváltás történik, és az egyik cég választja 2017. január 1-jétől a kivát. Választhatja?

Munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisebb, 48 fővel működő cég vagyunk, nem tartozunk érdekvédelmi szervezethez, és kollektív szerződésünk sincs. Azt szeretném tudni, hogy a munkavédelmi képviselő választása törvényesen hogyan bonyolítható le, hogy egy esetleges ellenőrzés alkalmával ne kövessünk el hibát. A képviselő jelölteket a cég 4 tulajdonosa jelöli ki (ezt gondolom lehet egy taggyűlés alkalmával megtenni), akik közül a munkavállalók szavazzák meg a képviselőt. Kell-e intéző bizottságot alkotni? Ezen személyeket kijelölhetik-e a tulajdonosok? A szavazás működhet oly módon, hogy a munkavállalók egy közös gyűlés alkalmával kézfeltartással szavaznak, vagy írásos formában, titkosan kell ennek történnie (hasonlóan egy országos szavazáshoz)? Melyek a legfontosabb dokumentumok, amiket el kell készíteni egy ilyen szavazás alkalmával? Köszönöm válaszát.

Ingatlan értékesítése: amikor kötelező az áfa, és amikor választható Cikk

Mikor kell felszámítani forgalmi adót az ingatlanértékesítés után, és mire kell ügyelni, ha az adóalany áfakötelezettséget választ erre a tevékenységre? Összefoglaltuk.

Eva Kérdés

Ha egy bt.-nek 2014-ben csak tárgyi eszköz értékesítésből származott bevétele (az eredménykimutatásban az egyéb bevételek között szerepel) és 2015-ben már van értékesítés nettó ár árbevéte is. Egyéb feltételeknek megfelel, akkor 2016-tól választhatja-e az evaadózási formát?, Válaszukat előre is köszönöm.

Ennyit visz el a választás és a kampány Cikk

Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot - írja a stop.hu.

Szociális juttatásokkal kampányolnak Ausztriában Cikk

Szociális juttatások formájában több milliárd euróval "ajándékozták" meg csütörtök hajnalban a szavazók kegyeit kereső osztrák pártok az alpesi ország állampolgárait négy nappal a hét végére kitűzött parlamenti választás előtt.

Nyugdíj és munkabér: nehéz a választás 2008-tól Cikk

Vissza kell-e fizetni a végkielégítést, ha a bíróság jogellenesnek ítéli a munkaviszony megszüntetését? Kinek kell választania a nyugdíj és a munkabér között és mikortól? Kinek kell visszamenőleg kifizetnie a tb-járulékot? Tizenkilenc évi munkaviszony után mennyi felmondási idő illeti meg a munkavállalót? Befolyásolja -e a szabadságkiadást a jogviszonyváltás a cégnél? Olvasóink kérdésére Viszló László, ügyvéd-munkajogi szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close