68 találat a(z) válás cimkére

Illeték okmányokra, perekre, cégügyekre. Változások 2015-től Cikk

Lakcímkártya, jogosítvány, válás, cégalapítás, ingatlan- és adóügyek: sorolni is nehéz, mi mindenért kell illetéket fizetnünk. 2015. január 1-jétől több ponton változott az eljárási illetékfizetés szabályozása.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

A gyermek(ek) 2015. április 1-jén kerülnek ki az apa háztartásából válás miatt. Jár-e pótszabadság az apának, ha igen, mennyi?

Családi kedvezmény válófélben Kérdés

A házaspár három közös gyermekét nevelte 2014 ben, a családi pótlékot a feleség kapta. A férj bérből származó jövedelme 2014. évre 850 000 forint volt. Vontak tőle szja-t, és egy hónapban vettek figyelembe járulékkedvezményt. A bevallás beadásakor (2014. december 20. óta) szétváltak útjaik, jelenleg válnak. A férj bevallásának készítésekor feltüntethető-e a három gyermek utáni kedvezmény, járulékkedvezményt igénybe vehet-e, nyilatkozattal a 1453-03-on közös érvényesítés mellett? (Visszajárna neki a befizetett adó és járulékok is.) Nem beszélnek, s nem lehet tudni, hogy a feleség milyen kedvezményt vett igénybe. Azt lehet tudni, hogy körülbelül szeptembertől dolgozott a feleség, havi minimálbérért – a 2014 évre járó keresete 400 000-500 000 forint körül lehetett, de hogy ebből milyen kedvezményt vett igénybe, azt nem. Végülis a kettőjük jövedelme akkora, hogy mindkettőjük levont adóját, illetve járulékait is visszakaphatnák. Vagy járulékkedvezményt csak az egyikük érvényesíthet? Ebben az időszakban nem egyedülálló családi pótlékot kaptak.

Feleség illetékmentes vagyonszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” társaságnak 50-50 százalékos arányban tulajdonosa a férj és a feleség. „A” társaság 100 százalékos tulajdonosa a „B” társaságnak, melynek nagy értékű ingatlan van a tulajdonában. „A” társaság a „B” társaságban fennálló vagyoni betétjét, azaz a 100 százalékos üzletrészt értékesíteni szándékozik a feleség részére. Kérdés: az értékesítés folytán az eddig 5o százalékos végső tulajdonos feleség az illetéktörvény milyen pontja alapján szerezhetné meg a 100 százalékos tulajdonlást illetékmentesen? Annál is inkább kérdéses ez, mert a tulajdonosi szerkezet átrendezésére az elhatározott válásuk miatt kerül sor. Az a lehetőség is érdekel bennünket, ha kisebb arányú tulajdonlás mellett lehetséges csak az illetékmentes vagyonátruházás. Válaszukat előre is köszönöm, Rozgonyi Ildikó

Malackodás a bíróságon: gondolná, hogy váláskor áfát is kell fizetni? Cikk

Vállalkozó házaspár válik. A vagyonközösség megosztásának részeként az egyéni vállalkozó férj 15 millió forint értékű árut ad át a feleségének, aki ezt a tulajdonában lévő kereskedelmi tevékenységet folytató kft. üzletében értékesíteni szándékozik. Felmerül a kérdés, kell-e az ügyletről számlát kiállítani? Ki fizeti meg az áfát?

Családi pótlék – családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Adott egy házaspár két gyermekkel. Tavaly nyáron kimondták a válást, és a bíróság első fokon az édesapának ítélte a gyerekeket. Ezt az édesanya megfellebbezte, idén januárban a a bíróság másodfokon is az édesapának adott igazat. A családi pótlékot a mai napig az édesanya kapja, annak ellenére, hogy 2013 nyara óta a gyerekek az édesapánál élnek. A családi pótlék igénylése folyamatban van. Mikortól jogosult az apuka családi adókedvezményre? Egyelőre nem veszi igénybe a kedvezményt, érvényesítheti-e azt visszamenőleg a 1353-as bevallását önellenőrizve 2013 nyarától kezdve? Ezt az szja-törvény 29/A § (3) a) bekezdése alapján gondolom így. Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel Vágner Emília

Így kerülik el az illetékfizetést a kínaiak Cikk

Egy év alatt csaknem megduplázódott a válások száma Sanghajban, melynek egy tavaly tavasszal életbe lépett ingatlanpiaci szabályozás áll a hátterében – írja a kitekintő.hu.

Hitte volna? Itt a legolcsóbb és a leggyorsabb a válás Cikk

Olasz, lengyel, de indiai és zambiai házaspárok is a Szentszék legfőbb bírósági testületétől kérik házasságuk érvénytelenítését, mivel a vatikáni "válás" olcsóbb és gyorsabb - írta a Sacra Rotáról szóló vasárnapi cikkében a Corriere della Sera című napilap.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink