38 találat a(z) utazási költség cimkére

Toborzási költség Kérdés

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tandíj adózása iskolarendszerű képzés esetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019.09.12.-én került fel honlapjukra egy tájékoztató a tárgyban jelzett kérdéskörben az alábbi címen: https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Tandij_adozasa_iskolarendszeru_kepzes_esete_94GBPZ Ebben leírják, hogyan változott a megítélése az iskolarendszerű képzés keretében átvállalt költségeken belül az átvállalt költségtérítések adózásának. Abban kérném segítségüket, tájékoztatásukat, hogyan tudom munkaviszonyból származó jövedelemként elszámolni és adóztatni azon, a társaság által átvállalt költségeket, melyeknek nem számla az alapja (mint például tandíj, szállás), hanem egyéb módon kerülnek elszámolásra. Itt elsősorban a tanulmányokhoz kapcsolódó utazási költségekre gondolok, a saját személygépkocsi használat megtérítésére, vagy esetleg a vállalati személygépkocsi használata miatt felmerült költségekre. Köszönöm segítségüket. Rebák Sándor

Vállalati kirándulás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk kirándulást tervez az állomány részére. Az utazási költség, a programok költsége és az étkezés költsége egyes meghatározott juttatásként, vagy bérként fog adózni? Válaszukat előre is köszönöm.

Reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég a 12 alkalmazottját elviszi csapatépítő hétvégére, ahol egyik délelőtt szakmai oktatást is szerveznek, akkor az már költségként elszámolható? Tehát az utazási költség, bérleti díj, szállás, étel, ital? Ez esetben csak az étel, ital lesz egyes meghatározott juttatás? A 08-as bevallásban kell szerepeltetni személyekre leosztva az összegeket, és pontosan mennyit kell utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Konferencia-előadó szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. konferenciát szervez, amelyből árbevétele származik, a résztvevők fizetnek a részvételért. A meghívott előadók szállás- és utazási költségeit a kft. fizeti. Vonatkozik-e erre az ügyre az szja-törvény 3. § 10.pontja, vagyis adómentes-e a fenti ügylet?

Nemzetközi vásáron részvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú vállalkozásunk feladata a gazdaságfejlesztés. Ezért több vállalkozást meghívunk nemzetközi kiállításra. A résztvevők belépőjegyét, utazását, szállását fizetnénk. Milyen elszámolási és adókötelezettséggel kell számolni a társaságunknak, illetve a résztvevőknek? Köszönettel: Katona Sándorné

Megtérített költség adói és járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdéskörben. A kft. továbbszámlázott kutatás-fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódóan lengyel magánszemély ad szakmai tanácsot és tart előadást. Ezért a magánszemély térítést nem kér, csupán azt, hogy az utazással, a magyarországi szállással kapcsolatos költségeit térítse meg a kft.. Erre vonatkozóan szerződést írnak. Kérdésünk az, hogy akár a költséget megtérítő kft.-t, akár a magánszemélyt terheli-e valamilyen adófizetési kötelezettség ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm.

költségtérítés külsősöknek Kérdés

X Kft. megbízza Y Kft.-t szolgáltatás elvégzésével. Y Kft. dolgozóinak a szolgáltatás teljesítése érdekében utazniuk kell. Az utazási költségeket (repülő, vonat, taxi, szállás) X Kft. nevére szóló számlák alapján X Kft. fizeti ki. Hogyan tudja X Kft. ezeket a számlákat elszámolni, milyen adóterheket kell fizetnie a cégnek/Y Kft. munkavállalóinak.

Pihenőnapon kell dolgozni: mit fizet a munkáltató? Cikk

Pihenőnapján hívja be dolgozni a munkáltató a munkavállalót, milyen extra költségeket (utazás, lemondott program) kell számára megtéríteni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

10 százalékos költséghányad mellett egyéb költségek Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat ügyvezetője vagyok megbízási jogviszonyban. A költségeim fedezetére a megbizási dij 10 százalékát számolom el. Kérdésem: A társulat közgyűlésére meghívók postázása, fénymásolások, valamint kiküldetési díj jogcímen – saját gépkocsihasználat a lakóhelyem és az erdőterület közötti utazások között – számolhatunk-e el a társulat terhére költséget, vagy ezek is a 10 százalékos költséghányad terhére számítandók? Köszönöm a válaszát. TJ

Helyi utazási bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten levő telephelyünkre üzletkötőket veszünk fel, akiknek céges autót biztosítunk. Üzletkötőink feladata partnerekhez kimenni, szerződést aláíratni. Budapesti ügyfelek esetén üzletkötőink inkább a tömegközlekedést alkalmaznák (magas parkolási díj és nehézkes parkolás miatt), ezért bérletet vásárolunk nekik. Kérdésem, hogy ebben az esetben elszámolható-e adómentesen a bérlet, vagy kell utána adót fizetni? Köszönettel: Mónika

Munkába járás vagy hazautazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010. kormányrendelet 2. § b) bekezdése szerint napi munkába járás: a lakóhely vagy a tartózkodási hely és a munkavégzés helye közötti napi, valamint a munkarendtől függő gyakoriságú rendszeres vagy esetenkénti oda- és visszautazás. Ha a munkavállaló állandó lakóhelye Budapesten van, a tartózkodási helye pedig Gyöngyösön (ott, ahol munkát végez), akkor, ha Budapestre utazik a fentiek figyelembevételével, esetenkénti munkába járásnak minősül és nem hazautazásnak. Vagyis, ha egy hónapban járt akár 15 napot, akkor a 15 napra az oda-vissza utat ki kell neki fizetni? Várom segítő válaszát! Üdvözlettel!

Ezekre érdemes figyelni a külföldi kiküldetés elszámolásánál Cikk

Egy magyar kft. a Magyarországon bejelentett munkavállalóival, EU tagországban végez szolgáltatást. A munkavállalók részére fizethető 15 euró kiküldetési díj és a kilométerenkénti 15 forint munkába járási költség bizonylat nélkül és adózatlanul? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Üzemanyag-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni üzemanyag-elszámolással kapcsolatban. Alkalmazottunk többször is a saját autóját használta üzleti útra. Ez az autó kettős üzemű (benzin és LPG). Hol ezt, hol azt az üzemmódot használta. Az lenne a kérdésem, hogyan számolom ki az utazási költséget benzin és LPG használata esetén, valamint az 1,2 szorzót az LPG üzemanyagárnál használom?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close