28 találat a(z) utazás cimkére

Nyáron is ingyen utazhatnak vonaton az iskolás csoportok Cikk

Nyárra is kiterjesztik az általános és középiskolai csoportok tanítási időben biztosított díjmentes vasúti utazási lehetőségét, mert a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Szabad az út Csehországba, Ausztriába és Szlovákiába Cikk

Péntek reggeltől szabad az átjárás, korlátozások nélkül léphetnek át egymás országainak területére a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok – írja a hvg.hu.

Hamarosan nyílik az Utazás 2020 kiállítás Cikk

Idén február 27. és március 1. között rendezik meg az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2020 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 40 ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklődőket 20 ezer négyzetméteren – közölte sajtótájékoztatón Tihanyi Klára, a főszervező Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója.

Több időt töltenek utazással a fővárosiak, mint az ingázók Cikk

Számos budapesti dolgozónak több idejébe kerül a városon belüli munkába járás, mint azoknak a munkavállalóknak, akik két település között ingáznak minden nap. A karácsonykor megerősödő forgalom ráadásul még ront is ezeken az értékeken – derül ki a Profession.hu országos reprezentatív kutatásából, amelyet szerdán küldött az MTI-nek.

Ügyvezetők és hozzátartozók: külföldi utazás – adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás ügyvezetői – részben munkaviszonyban, részben tagi jogviszonyban vannak a társasággal – és közeli hozzátartozói nem üzleti célú üzleti utazását a vállalkozás fizeti. A felmerülő költségekről a vállalkozás nevére szóló számlákkal rendelkezik, amelyeket költségként elszámol. Kérdésem az, hogy milyen adózási vonzata van a finanszírozott külföldi útnak, az milyen jogcímen keletkezik, és a 08-as bevallásban hogyan kell bevallania a vállalkozásnak. Milyen elvek szerint kell eldönteni, hogy egyes meghatározott juttatásnak lehet-e minősíteni a kifizetéseket, vagy az ügyvezetők jogviszonyai szerinti – munkaviszony, tagi jogviszony – szerinti jövedelemnek? A közeli hozzátartozó részére kifizetett összeget és az ügyvezetők tekintetében más eljárást kell követni, ha a közeli hozzátartozó nem téríti meg az utazás ellenértékét? Azt, hogy a felmerülő kifizetések és adóterhek nem a vállalkozás érdekében történő ráfordítások, egyértelműek számunkra. Segítségét köszönjük.

Utazási kedvezmény nyugdíjasoknak és diákoknak Csehországban Cikk

Hetvenöt százalékos kedvezménnyel utazhatnak vonaton és autóbuszon szeptember elsejétől a 65 éves felüli cseh állampolgárok és a 26 éven aluli diákok.

Helyettesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy dolgozó munkaszerződésben a munkavégzés helyeként ez szerepel: 1./ A Munkavállaló elsődleges munkavégzési helye: 9022 Győr, XY utca X. szám 2./ A Munkáltató és a Munkavállaló megállapodnak abban, hogy a Munkavállaló helyettesítés céljából mindazokon a helyszíneken végezheti munkáját, ahol a Munkáltató bármely tevékenységet kifejt. A győri cím a munkáltató egyik fióktelepe. A munkáltató ezen kívül még több fiókteleppel rendelkezik az országban. A munkáltató a szabadságon lévő dolgozók helyettesítésére a győri fióktelepen lévő munkavállalóját a kapuvári fióktelepre küldi munkavégzés céljából. A két fióktelepen dolgozó munkavállalók azonos munkakörben dolgoznak. A munkavállaló munkavégzés céljából azokon a napokon, amikor helyettesítenie kell, a lakcíméről, és nem a győri fióktelepről indul munkába a kapuvári fióktelepre. Kiküldetésnek vagy munkába járásnak minősül-e a fenti utazás? Jár-e napidíj a dolgozónak? Munkában töltött időnek minősül-e az utazás? Válaszát előre is köszönöm!

Utazni készül? Figyeljen az új biztosítási tájékoztatókra! Cikk

Az utazási szezon közeledtével megélénkült az utasbiztosítások iránti érdeklődés is. Egy uniós irányelvnek köszönhetően az ügyfelek eligazodását a széles választékban már egységes, könnyen érthető, piktogramokkal ellátott terméktájékoztatók is segítik, függetlenül attól, hogy utazási irodában vagy online csatornákon tájékozódnak – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Költségtérítés magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magánszemélyektől vásárol lakásokat továbbértékesítési, bérbeadási céllal. Az eladók között vannak külföldi illetőségűek is. Ha cégünk vállalja a külföldi eladó ide utazásának költségtérítését (repülőjegy, szállás), hogy az üzlet létrejöhessen, annak milyen adó/járulék vonzatai vannak a cég részére. Köszönöm!

Sportrendezvény juttatásainak és bevételeinek elszámolása Cikk

Sportegyesület sportrendezvényen étellel és itallal kínálja versenyzőit és meghívott vendégeit. Díjakat oszt, szállásköltséget fizet, illetve fizettet. E témakörben több kérdést is kaptunk, melyekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló és Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Orvoshoz megy? Ilyen esetekben kérhet utazására költségtérítést Cikk

A beteg, illetve kísérője részére meghatározott esetekben kérheti úti költségeinek megtérítését. Kire, milyen feltételekkel vonatkozik ez a lehetőség, mi az igénylés módja? Ismertetjük.

Munkáltató székhelyváltozása miatt dolgozói felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. székhelyet változtat. Dolgozója fel akar mondani azzal az indokkal, hogy távolabbra kell munkába járnia (így is kb. 1 óra az utazás ideje, oda-vissza 2-2,5). Jár-e neki ebben az esetben végkielégítés? Köszönettel Pné

Turisták, figyelem! Utastájékoztatót adott ki a NAV Cikk

Az utasforgalomra vonatkozó vám és egyéb szabályokat tartalmazó kiadványában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hasznos információkkal kíván szolgálni azoknak, akik turistaként utaznak az Európai Unión belül, vagy nem uniós államból az Európai Unió valamely országába.

Utazásszervezés vagy utazásközvetítés? Kérdés

Tisztelt Cím! Ügyfelünk ("B" cég) – előrevetítve – rendelkezik utazásszervezési jogosítvánnyal, hatósági engedéllyel. Ez az ügyfelünk megrendel egy másik utazási irodánál ("A" cég) egy szolgáltatást, amelyet majd továbbszámláz egy másik cégnek ("C" cég), amely a munkavállalói részére kérte a szervezést (tanulmányút). A megrendelt szolgáltatást az utazási iroda ("A" cég") leszámlázza az ügyfelünknek ("B" cég) "különbözeti adózás szerint" jelöléssel. Kérdésem a következő: az ügyfelünk, mikor ezt az igénybe vett szolgáltatást leszámlázza a megbízójának ("C" cég), milyen módon számlázza? Ez utazásszervezésnek vagy utazásközvetítésnek számít? A kiszámlázás normál áfás lesz vagy különbözeti adózású? Mindhárom cég magyarországi bejegyzésű vállalat.

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel kapcsolatban kérem segítségét: mennyi munkába járási utazási költségtérítést fizethetek kilométerenként adó- és járulékmentesen azon munkavállalóimnak, akik a közösségi közlekedést is igénybe vehetnék, de ők a gépkocsival történő munkábajárást választották közigazgatási határon kívülről? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close