52 találat a(z) tiszteletdíj cimkére

Tiszteletdíj-fizetés öregségi nyugdíjasnak Kérdés

Tiszteletdíj számfejtése, adózása Kérdés

Rokkantsági ellátásban részesülő személy munkavégzése Kérdés

Pénztárbizonylat kontra valóság Kérdés

Fb-tag tiszteletdíj lemondása Kérdés

A taggyűlésen megválasztott új felügyelőbizottság tagja a küldő vállalat szabályozása miatt nem veheti fel a tiszteletdíját. Elég a nyilatkozata, vagy van valami teendő még?

Lemondás a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagi tiszteletdíjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A felügyelő bizottsági tagok és a vezető tisztségviselők a társaság legfőbb szerve által megszavazott tiszteletdíjuk egy részéről, vagy annak teljes összegéről lemondanak. Ez esetben van-e a lemondott összeg után járulékfizetési kötelezettség? Munkáltatói járulékokat (szocho, szakképzési hozzájárulás) lemondás esetén is meg kell fizetni a kifizetőnek? Az egyéni járulékokat ilyen esetben is meg kell állapítania a kifizetőnek, és be kell fizetni? Lemondás esetén a '08-as bevallásban az esetlegesen fizetendő járulékokat be tudjuk vallani járulékalap számfejtése nélkül? Szja-fizetési kötelezettség tudomásom szerint nincs, mert a tiszteletdíjról lemondó tag nem jutott jövedelemhez, de kérem, javítson ki, ha ez nem így van. A jelenlegi pandémiás helyzetben vélhetően többen élnek ezzel a lehetőséggel, és én sajnos nem találtam meg a Tbj. erre vonatkozó szabályát. Megtisztelő válaszát köszönöm. Tisztelettel: Novák Katalin

Zrt.-ben fizetett tiszteletdíj adózása Kérdés

A zrt. gazdasági igazgatója egyben az igazgatóság tagja is. Tisztségviselőként a havi tiszteletdíja nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Munkakörében természetesen magasabb bére van. Kérdés, hogy a minimálbér alatti tiszteletdíjánál lehet-e a kedvezőbb adózást figyelembe venni?

Nyugdíjas önkormányzati képviselő Kérdés

Kell-e szochót fizetnie a nyugdíjas önkormányzati képviselőnek a tiszteletdíja után? 2019-ben és 2020-ban? Ha nem, akkor hol találom a megfelelő törvényhelyet?

Tiszteletdíj Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! A biztosítotti idő elbírásával kapcsolatosan kérdeznék egy konkrét esetet. Bruttó 134 100 forint tiszteletdíj kifizetésére kerül sor, melynek vonatkozási időszaka 2019.06.01–08.31. (92 naptári nap). Ebben az esetben biztosítottnak minősül a foglalkoztatott? A kifizetett tiszteletdíj összegét 3 hónapra vonatkoztatom, azaz 134100/3=44700 ---> biztosítottnak minősül, vagy naptári napra 134100/92=1457,6 ami a minimálbér 30-d részének 30%-át (1489,99) nem éri el és ezáltal nem minősül biztosítottnak. Köszönettel: Kovács Judit

Tiszteletdíj közterhei Cikk

Tiszteletdíj esetén mikor merül fel a biztosítási jogviszony, lehet-e a jövedelemből költséghányadot érvényesíteni? Olvasói kérdésekre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Tiszteletdíj II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_5_Tiszteletdij__Egyesulet_wov Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! A fenti URL kódon adott válaszával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mivel a tiszteletdíj nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, jól gondolom-e, hogy a 10% költséghányad érvényesítésére sincs lehetőség? Esetemben az alapítvány vezetőjének egyszeri 100 ezer forint kerülne kifizetésre (nem havi rendszerességgel). Ha nem lehet a kifizetést időszakhoz kötni, hogyan lehet a biztosítási jogviszonyt elbírálni? (Az alapítványt januárban jegyezték be, elfogadható-e az indoklás, hogy az elmúlt 7-8 havi tevékenységére tekintettel kapja a díjazást?) Köszönöm szépen a segítségét! Üdvözlettel: Vágner Emília

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Társasházi tisztségviselők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban vannak számlálóbizottsági tagok választott tisztségviselők. Jelenleg tiszteletdíjat kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy csak tiszteletdíjat kaphatnak, vagy megbízási díjat is? Lemondhatnak-e a tiszteletdíjukról úgy, hogy közben költségtérítést kapnak? Ha igen, ilyen esetben milyen költségek számolhatók el nekik? Mivel nyugdíjasokról lenne szó, foglalkoztathatóak-e munkaviszonyban a tiszteletdíj, illetve megbízási díj helyett? Válaszukat előre is köszönöm.

Tiszteletdíj – egyesület Kérdés

Tisztelt Adózóna! Közhasznú egyesület elnökének tiszteletdíja havi 50 000. Mivel ez magasabb, mint a minimálbér 30%-a, így biztosítási jogviszonyban áll az egyesületnél. A kérdésem az, hogy ebben az esetben 1041-esen be kell-e jelenteni? Milyen jogcímkóddal, illetve, hogy akkor szja-, TE-, PE-, és szochófizetési kötelezettség terheli a jövedelmet? Köszönettel.

Tisztelt tb-szakértő! Kérdés

Öregségi nyugdíjban részesülő személy részt vett a szavazatszámláló bizottságban. Részére tiszteletdíj került kifizetésre. Milyen járulékfizetési kötelezettsége van a nyugdíjas személynek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close