13 találat a(z) temetési költség cimkére

Adósságal terhelt örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlant leszármazók hiányában az elhunyt személy testvérei örököltek meg. A hagyatékátadó végzésben szerepel egy magánszemély, aki temetési költség és egyéb címen hitelezői igényt nyújtott be 445 ezer forint összegben, továbbá egy másik személy, aki az elhunytat több mint egy évtizedig gondozta, ő 4 millió forint értékben nyújtott be követelést. Az örökösök a temetési és egyéb költségeket a saját pénzükből tulajdoni hányaduk arányában teljes egészében kifizették, a gondozás címén benyújtott követelésből pedig egyezség után 2 millió forintot fizettek ki. Az örökösök az ingatlant tavaly, 2019.-ben, ami az örökség megnyíltát követő negyedik év, értékesítették. Kérdésem kizárólag arra irányul, hogy az örökösök az értékesítésből származó jövedelem kiszámításakor tulajdoni hányaduk arányában csökkentő tételként figyelembe vehetik-e a megörökölt ingatlannal együtt szerzett 445 ezer forintos és a 2 millió forintos adósságot? Az szja-törvény 62. § (8) bekezdése alapján Önök szerint ez lehetséges? Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: KSI

Temetési költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öröklés útján szerzett ingatlan értékesítésekor a bevételből levonható a temetési költség mint a megszerzésre fordított összeg és a szerzéssel összefüggő egyéb kiadás? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 2017-ben tartási-életjáradéki szerződést kötött egy magánszemély két eltartóval, 50-50 százalékban. Az eltartók havonta fizettek az eltartottnak egy összeget, és vállalták, hogy halála esetén kívánságának megfelelően eltemetik. Az eltartottnak élethosszig tartó haszonélvezete volt. 2018-ban elhunyt, az eltartók értékesítették az ingatlant. A tartási szerződésben 24 millió forintban jelölték meg az ingatlan értékét. A NAV az illeték alapjául az egy főre jutó összeget – 12 millió forintot – csökkentette a haszonélvezeti jog értékével, azaz 9 millió 600 ezer forint után kérte az illetéket. Kérdésem, hogy az eladási árból (32 millió forint) a 12 millió forintot vagy a csökkentett összeget vonhatom le, a befizetett illetékkel együtt? Másik kérdésem, hogy a temetési költség levonható-e? A számla az egyik eltartó nevére szól csak, így ő veheti figyelembe (nem egyenesági rokonok) a teljes összeget vagy megoszthatják? Válaszát előre is köszönöm.

Elhunyt munkavállaló bennmaradt szabadságnapjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 2018. 04. 16-ától táppénzen volt, majd 2019. 02. 17-én elhalálozott., ezzel a munkaviszonya megszüntnek tekinthető. A cégnek a 2017-re és a 2018-ra járó szabadságmegváltást ebben az esetben is ki kell fizetni az örökösnek? A másik kérdésem, hogy a temetéshez a cég jelentős összeggel, mintegy 60 százalékban szeretne hozzájárulni, ez adózás szempontjából mit jelent a cégnek? Válaszát előre is köszönöm.

Temetési költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk meghalt. A cég saját hallottjának tekinti, a temetési költséget ő viseli. Mindenről van cég nevére szóló számla. Az szja-törvény 1. sz. melléklet 8.6.e) alapján ez adómentes, a tao-törvény szerint elismert költség. Az lenne a kérdésem, hogyan papírozzuk le, hogy a cég elhunyt munkavállalóját saját hallottjának tekinti, szükséges-e ehhez külön papírt gyártani Ön szerint? Köszönettel: Mónika

Temetési költségek minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) A munkáltató a nevére kiállított számlák alapján kegyeleti jutttatásként megtéríti a hozzátartozó részére a felmerült költségeket. A halotti tor számlái kifizethetőek-e, ha igen, milyen jogcímen, illetve milyen adó- és járulék közterhek merülhetnek fel? 2.) Kérem, értelmezze az szja-törvény 70. § (3) b) pontját kifizető vonatkozásában: milyen feltételekkel, milyen körülmények esetében alkalmazható e paragrafus? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés költségeinek levonási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni az alábbi esetben. Testvérpár 2016-ban lakást örökölt a szülők után, 50-50 százalékban, az ingatlant 2017-ben értékesítették. Az eladási ár magasabb volt, mint a szerzéskori érték, tehát szja-bevallási és -fizetési kötelezettség merült fel. A lakásszerzéssel kapcsolatos kiadások esetén (közjegyzői díj, temetési kiadások) minden számlán csak az egyik testvért tüntették fel vevőként, holott közösen állták a költségeket is. Az szja megállapításánál ez esetben a költségeket meg lehet osztani 50-50 százalékban a testvérek között, vagy csak a számlán szereplő fél veheti azt figyelembe 100 százalékban? Köszönöm válaszukat!

Temetési költség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég egyik dolgozója elhunyt, a szörnyű eset külföldi kiküldetés alatt történt, a cég a hazahozatalt, azaz a szállítási költséget kifizette, és számlát is kapott, amely a cég nevére szól. A kérdésem az lenne, hogy a számla áfatartalma visszaigényelhető-e? Köszönöm előre is a válaszukat. Üdv.: Anita

Temetési költség átvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy évek óta működő cég egyik tagja 2016. 04. 18-án kilépett a cégből, mert egyéni vállalkozásba kezdett. Ezek után munkaviszonyban sem állt a cégben. 2016. 09. 19-én elhalálozott, és a cég átvállalja a teljes temetési költséget. Milyen adóvonzata van ennek a személyi jövedelemadóban és a társasági adóban? Van-e egy összeghatár? Tisztelettel: Tóth Mária

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Temetési költség átvállalása Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állást foglalni. Egy cég nyugdíjas munkavállalója elhalálozott, és a cég a teljes temetési költséget átvállalja. Milyen adóvonzata van ennek személyi jövedelemadóban és társasági adóban? Van-e egy összeghatár? Köszönettel: Tóth Mária

Temetési költség kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft tulajdonosai vagyunk. Meghalt az édesanyánk, a temetési költségről a kft. nevére kértünk számlát. A kft.-ben egyik tulajdonos, mint tag, a másik tulajdonos, mint munkavállaló működik közre. Milyen módon tudja a kft. valamelyik tag részére a temetés költségeit kifizetni adómentesen? Kérdésünkre adott válaszánál kérjük a jogszabályi hivatkozást, mivel ellentétes állásfoglalásokat találtunk a fenti témával kapcsolatban. Előre is köszönjük.

Temetési költség céges elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetőjének édesanyja a mai napon elhunyt. Az ügyvezető jelenleg munkaviszonyban áll a cégben. A temetés költségeit szeretné a cég fizetni. Ebben az esetben a költséget adómentesen számolhatja-e el a cég? Ha igen, milyen formában tudja majd elszámolni? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close