16 találat a(z) teljesítési dátum cimkére

Számla korrekciója áfaszempontjából Kérdés

Gyűjtőszámla, számlázás Kérdés

Banki könyvelés – könyvelési dátum vagy értéknap = teljesítés napja? Kérdés

Jóváíró számla teljesítés dátuma Kérdés

Pénzfogalmi elszámolás esetén az előlegszámlával rendezett rész áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolású adózó vevőinek előlegszámlákat állít ki. Az előlegszámla teljesítési dátumával a 27 százalék kapott előleg áfája a 7,45 sorra feltüntetésre kerül. Az a kérdés, hogy amikor a végszámlán az előleget felhasználják, de marad még pénzügyileg rendezendő tétel, akkor az előleggel rendezett rész áfája mely időpontban kerül helyesen a 7. sorra? 1. Az előlegfelhasználás időpontjában, mely a végszámla teljesítési időpontja? A példában 2020. 02. hó. 2. A végszámla fennmaradó részének kiegyenlítési időpontjában? A példában 2020. 03. hó. Példa: Előlegszámla 2020.01. hó 100 ezer + 27 százalék áfa. Végszámla 2020.02. hó 200 ezer + 27 százalék áfa, előleg beszámítása után fennmaradó rész 100 ezer + 27 százalék áfa. Végszámla kiegyenlítése 2020. 03. hóban a fennmaradó 100 ezer + 27 százalék áfa. Válaszukat előre is köszönöm.

Teljesítési dátum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatást szeretnénk kérni számla befogadásával kapcsolatban. Amennyiben egy számlát (bármilyen okból kifolyólag) javítani kell, a partner gyakran számla sztornózásával és új számla kiállításával teszi. Többször előfordul azonban, hogy az új számlán a teljesítés időpontja az új számla keltével egyezik meg, és nem az eredeti teljesítés időpontjával. Ezekben az esetekben kérjük a partnert, esetenként többször is, hogy a hibás teljesítési dátumot javítsa, ezt azonban nem teszi meg arra hivatkozva, hogy a számlázóprogram nem tudja kezelni ezt a fajta módosítást. Befogadható-e a számla ebben az esetben, tekintve, hogy a teljesítés megtörtént? Büntethetőek vagyunk-e, ha befogadunk ilyen számlát?

Ingatlanértékesítés teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság a tulajdonában lévő ingatlant eladta a következő feltételekkel: a szerződés aláírásának napján (04.02.) a vevő előleget utalt, a fennmaradó összeget 09. 01. napjáig kell kiegyenlíteni. Az eladó a teljes vételár kiegyenlítéséig a tulajdonjogot fenntartja, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy a teljes vételár kiegyenlítésével egyidejűleg visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ingatlan tulajdonjogát a vevő javára bejegyezzék. Ebben az esetben milyen teljesítési dátummal kell a számlát kiállítani, az ingatlant a könyvekből kivezetni? Köszönöm válaszát!

Helytelen teljesítési dátummal kiállított számla befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Befogadható és lekönyvelhető-e egy helytelen, a valósnál későbbi teljesítési dátummal kiállított szállítói számla, ha a befogadó cég a könyvelésében a teljesítésigazolással alátámasztott, helyes teljesítési dátumra könyveli a számlát, és ennek megfelelően vallja be a levont áfát? A konkrét esetben 2017-es decemberi teljesítés történt, az ellenérték egyébként díjbekérő alapján már a teljesítés előtt ki lett fizetve). A szállító elfelejtett számlázni, 2018 decemberében kiállította a számlát, de 2018 decemberi teljesítési dátummal (és ezt nem is hajlandó megváltoztatni). Én most befogadnám a számlát, lekönyvelném 2018 decemberére, és önrevíziót nyújtanék be a 2017. IV. negyedévre az áfa visszaigénylésére. Köszönettel. Meleg József

Teljesítés időpontja teljesítési igazolás esetén Kérdés

Szolgáltatás teljesítését követően a megbízó teljesítési igazolást (tig) állít ki a szerződésnek megfelelően. Számlázni csak a tig megküldése után lehet, mivel az a számla kiállításának az alapja. Azonban nagyobb szervezeteknél többször előfordul – még vita nélküli helyzetben is –, hogy nem kapjuk meg 15 napon belül a tig-et. Olyankor mi a teendő, ha a tig-en az eredeti teljesítési dátum van, és lejárt a 15 nap?

Számla teljesítési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó cég az árut a nagykereskedő partnerétől a vevője címére történő szállítással rendeli meg. A nagykereskedelemmel foglalkozó partner cég a gyártótól szintén a végső felhasználó címére szállítással rendeli meg az árut. A szállítás megtörténik egy adott napon. Amíg a gyártó ezt számlázza a nagykereskedőnek, a nagykereskedő továbbszámlázza a kiskereskedelemmel foglalkozó cégnek, akár 30 nap is eltelik. Milyen teljesítési dátummal kell kiszámláznia a kiskereskedőnek a vevő részére a számláját?

Számla teljesítési dátuma CPT paritás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kereskedővállalat vagyunk, magyar vevőinket Németországból, közvetlen szállítással szolgáljuk ki CPT paritás alkalmazásával. Számlánkat az SAP rendszer az áru első fuvarozójának átadása teljesítési dátumával állítja ki, az áru a vevőhöz fizikailag az 1-2-3 napos fuvar után kerül. Hónap közben természetesen "béke van", a kérdésem az: jogos-e a vevőm panasza CPT paritás mellett, hogy pl. a 06. 30-ai számla helyett 07. 01-jei számlát kér, mert akkor kapta meg az árut? Köszönöm szíves véleményüket!

Számla teljesítési dátuma készpénzes fizetési mód esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell kiállítanom a számlát abban az esetben, ha a számlát a teljesítést megelőző napon állítom ki, a vevő pedig készpénzzel fizet a saját telephelyén? Konkrét példa: szállító autónk árut visz a vevőnek, hajnalban indul, ezért kell(ene) a számlát előző nap kiállítani, viszont készpénzzel fizet az áru átvételekor. Az ügyletben nem szerepel harmadik fél (csomagkiszállító).

Termékvisszaküldés Kérdés

Vevőnk a 2017. májusban szállított termékből októberben visszaküldött pár darabot minőségi reklamáció miatt. Milyen teljesítési dátummal kell a jóváíró számlát kiállítani, a visszaérkezés napjával vagy az eredeti teljesítési dátummal?

Gyűtőszámla havi bevalló esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló adóalany megállapodhat-e a partnerével abban, hogy például hetente állít ki számlát? Így viszont előfordulhat – sőt biztosan előfordul –, hogy a számlában szerepel egy adott havi dátum és a következő havi teljesítésű dátum is. Jól van-e ez így? Vagy egy adott számlán mindenképpen a hó utolsó napja szerepelhet csak, vagyis úgy kell-e megállapodni, hogy ha egy elszámolt időszak kezdő és záró dátuma nem egy hónapra esik, akkor az elszámolási időszak utolsó napja nem más, mint az adott hónap utolsó napja? A számla “teljesítési dátuma“ rublikába mit kell beírni? Hisz az egyedi teljesítések a számlában külön-külön szerepelnek. Tulajdonképpen a felekre van bízva az, hogy az 58. § szerinti elszámolásban vagy gyűjtőszámlás szerinti elszámolásban állapodnak meg? Válaszát előre is köszönjük.

Számla helyettesítő okirat havi elszámolásban eseti munkákra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megállapodás jogszerűségének megállapításához és a helyes számlázási gyakorlat kialakításához kérném véleményét. A beszállító partner keretszerződést kötött a megrendelővel, egyedi megrendelések alapján szállítja be a megrendelt árut és minden beszállítást egyedileg számláz is. A megállapodásában kitértek a minőségi kifogás miatti be nem fogadott termékekre is oly módon, hogy havonta egy alkalommal a havi utolsó beszállítást követően jelzi a megrendelő az összes tárgyhónapi hibás teljesítést. Jogszerű-e ez a megállapodás? Amennyiben igen, akkor mi a helyes számlázási gyakorlat? 08. hóban például 8 alkalommal készült számla a megrendelő részére. 09.01-jén jelzik a beszállító felé, hogy tárgyhónapban összesen hány darab terméket kifogásolnak, melyet vissza is szállítanak. Ezt a beszállító 09.05-én megkapja, átnézi és a kifogást jóváhagyja, viszont konkrét szállításokhoz nem tudja kötni és igazából számára ez irreleváns melyik napi szállításból válogatták ki. Megállapodás értelmében havonta egyszer számolnak el a jóváírással egymással. Ebben az esetben is számlát helyettesítő okirat kiállítása lenne a helyes? Milyen módon? Megfelelő eljárás, ha a beszállító 09.05-én az adott napi árfolyammal, 10.05-ei teljesítés dátummal és fizetési határidővel (megállapodás szerint 30 nap a fizetési határidő) egy mínuszos számlát kiállít valamennyi 08. hóra vonatkozó kifogásolt termékről? Köszönöm szépen segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkáltatói biztosítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close