3 találat a(z) telek bérbeadása cimkére

Áfaarányosítás telekbérbeadás esetén Kérdés

Egy autószerelő kft. a székhelyén, üres telkének egy részét bérbeadja egy kft.-nek. Eddig áfásan tette ezt, 2015. évtől áfamentesen számlázza. A telekbérbeadással kapcsolatban semmilyen költség nem merül fel. Eddig is meg kellett osztani az áfát egy vizsgáztatással kapcsolatban kiszámlázott, áfakörön kívüli tevékenység miatt. A telekbérbeadást nem vontam be az áfa megosztásba, hiszen költséget nem számolunk el vele szemben. Helyes-e ez így, vagy minden mentes bevétel a nevező része kell, hogy legyen? A vizsgáztatási tevékenységnél a rezsiköltségek és a mérőműszerek használata merül fel, itt az arányosítást választottam.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély lakóingatlan bérbeadását adómentes szolgáltatásként végzi. Az idei évben megvásárolt egy telket, rajta egy házzal, melyet autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak szeretne bérbeadni. Kérdésem, hogy az autókereskedő vállalkozásnak történő bérbeadás is adómentesen végezhető, vagy vonatkozik rá az áfatörvény 86. § (2) bekezdése? Ha igen, akkor milyen teendője van a magánszemélynek, hogy a telek bérbeadását áfásan végezze? A lakóingatlan bérbeadása attól maradhatna adómentes? Az áfa bevallása, megfizetése ilyen esetben hogyan történik? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Használati jog átadás Kérdés

Egy kft. 2012-ben vásárolt egy építési telket közel 200 millió forintért. 2014-ben a terület felét bérbeadással hasznosította, míg a másik felére egy másik vállalkozás épített egy szállodakomplexumot, úgy, hogy örökös használati jog biztosítása történt a területrészre. Az örökös használati jog értékét 100 millió forintban határozták meg, melyet megfizettek. Kérdésem, hogy a befolyt használati jog bevétellel szemben el lehet-e számolni a terület bekerülési értékét ? Horváth Klára

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink