11 találat a(z) tartós befektetés cimkére

Kft. üzletrész vásárlásának kontírozása Kérdés

Adózási határidők 2021. február 1-7. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

8 fontos kérdés-válasz a NAV-tól a külföldi szolgáltatóval, hitelintézettel kötött tartós befektetési szerződésről Cikk

Az szja-törvény alapján tartós befektetési szerződés (tbsz) köthető külföldi befektetési szolgáltatóval, illetve hitelintézettel is (befektetési szolgáltató). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csokorba gyűjtötte a témával kapcsolatos gyakori kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

Eláruljuk a titkot, hogyan úszható meg a kamatadó Cikk

A bankok már alig fizetnek kamatot, és még adót is vonnak pénzünk, befektetésünk csekélyke hozadékából. Eláruljuk a törvényes trükköt: a személyi jövedelemadóról szóló törvény megtakarítások ösztönzését célzó egyik kedvezménye a tartós befektetésből származó (TBSz) jövedelem általánosnál kedvezőbb adózása, illetve adómentessége. A részleteket olvassa el cikkünkben.

Tartós befektetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magánszemély a tartós befektetési portfólióját átruházta a házastársára. Szerződés alapján átírták, az átutalás megtörtént. Kérdésem, hogy az összeg után kell-e valamelyik félnek bármilyen adót, illetve illetéket fizetni? Köszönöm szépen.

Tartós befektetésből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Címzett! Tartós befektetésből származó jövedelem keletkezett, melyről a bank kiállította az igazolást. Jól gondolom-e hogy további költség (például jutalék) nem számolható el? A banki igazoláson egyfajta jutalék költségként van feltüntetve, de az 53-as bevallás idevágó sora sem enged további költséget elszámolni. Köszönöm válaszukat!

Hogyan alakítható át a nyugdíj-előtakarékossági befektetés tartós befektetéssé? Szakértői Kommentár

Mielőtt a tartós befektetésből származó jövedelemre vonatkozó kedvezményes adózás hatályba lépett, a tartós megtakarítások ösztönzésére már érvényben volt a nyugdíj-előtakarékossági konstrukció. Ennek lényege, hogy a hozzáfűzött kedvezmények csak a nyugdíjas kor elérésével válnak véglegessé, sőt kemény szankciókkal jár, ha valaki korábban veszi fel az ilyen megtakarítását. Amióta azonban lehetőség van tartós befektetési szerződések kötésére, arra is van mód, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezők e megtakarításukat tartós befektetéssé alakítsák, és ezzel már három, illetve öt év után elnyerjék a kedvezményeket.

Mi a következménye a tartós befektetés megszűnésének? Szakértői Kommentár

A tartós befektetésből származó jövedelem a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egy megkülönböztetett, tartósan lekötött megtakarításból származó jövedelemfajta, amely után meghatározott feltételek teljesülése ötévi lekötés után nincs adó, háromévi lekötés után 10 százalék az adó. De mi mit kell tudni az olyan esetekről, amikor a valaki kénytelen a megtakarítását felhasználni még azelőtt, mielőtt megilletné az adómentesség? Mi a teendő, ha valaki folytatná a tartós lekötést?

Tartós befektetésből származó jövedelem: mikor, mennyi adót kell fizetni? Szakértői Kommentár

A tartós befektetésből származó jövedelem adókötelezettsége a lekötési idő elteltétől függően a lekötési hozam megállapításakor keletkezik. A tartós befektetésből származó jövedelem kedvező adási feltételeiről külön cikkünkben olvashat.

Mit jelent a tartós befektetésből származó jövedelem? Szakértői Kommentár

A tartós befektetésből származó jövedelem egy olyan különleges jövedelemfajta, amely után a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén – az elnevezéséből is következően – a hosszabb időre (öt évre) lekötött, befektetett megtakarítás kamata, hozama után nincs adó, illetve (három év után) az általánosnál kevesebb (10 százalék) az adó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs