21 találat a(z) tao-bevallás cimkére

Ráfordítás: parkolási díj telefonszámlában, közlekedési bírság Kérdés

Alapítvány tao ingatlanbérbeadás esetén Kérdés

Nem mindenkinek éri meg elhalasztani a tao-bevallást Cikk

Több szempontot kell mérlegelniük a társasági adó alanyainak, amikor eldöntik, hogy élnek-e az adóbevallás elhalasztásának lehetőségével. A szokásos májusi vagy a szeptember végi határidő választása is befolyásolja a közben fizetendő tao-előlegeket.

Beszámoló közzététele és évvégi (tao, hipa) bevallások határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy 2019. évről készített beszámolónak és az év végi bevallásoknak mi a határideje, mivel a kormány részéről több bejelentésben szerepelt, hogy 2020. szeptember 30., de jogszabályban ez még sehol nem olvasható. Ha május 31-éig nem adjuk le a bevallásokat akkor a NAV mulasztási bírságot szabhat ki, viszont ezen bevallások tartalmazzák a beszámoló adatait, amely esetleg még nincs elfogadva. A kérdés, hogy mi a követendő helyes eljárás?

1929 bevallás, tao, elengedett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. adózás előtti eredménye negatív, de az egyik tag által a korábbi években megállapított osztalékot elengedi, így az egyéb bevételek között elszámoltuk, emiatt pozitív lett az eredmény. A tag által elengedett osztalékot csökkentő tételként szerepeltettük a 1929 bevallás 03-01 lap 07. sorában, így a bevallásban is negatív lesz az adóalap, a nyilatkozatban 3-as kóddal jövedelemminimum szerint adóznánk, de a nyomtatvány hibának írja ki, mivel az eredménykimutatásban így a 29-es bevallás 01-01 lap 01. sorában pozitív a tag által elengedett osztalék miatt. Ha 2-es kóddal nyilatkozom (az adóalap vagy az AEE eléri vagy meghaladja a jövedelemminimumot), akkor hibátlannak hozza a nyomtatványt, de nem számol adót és beírni sem lehet abba mezőbe. Ebben kérném segítségüket: hogyan kellene szerepeltetni a bevallásban ezt, vagy milyen kóddal kellene nyilatkozni, vagy hol kellene ezt feltüntetni, hogy ne hozza hibának és a kiszámolt adót tudjuk szerepeltetni a bevallásban? NAV ügyfélszolgálattal beszéltük, hosszas gondolkodás után az ügyintéző szerint jó a 2-es kód és hogy nem hozza a társasági adó összegét a 01-01 lap 11.sorában, így hibátlan a nyomtatvány. Nekem azért ez így fura, nem kell fizetnie tao-t a társaságnak? Előre is köszönöm válaszát.

Foglaló tao-vonzata Kérdés

T. Szakértő! Egy gazdasági társaság 2019. évben ingatlan ásárlással kapcsolatos megfizetett foglalót szerződés meghiúsulása miatt elbukta. Egyéb ráfordításként lekönyveltük, mivel a kár összege nem haladta meg a foglalóként kimutatott követelés összegét. Kérdésünk, hogy a 2019. évi társaságiadó-bevallásunkban adóalap növelő-e? Köszönettel Fidler Gáborné

Tao-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. évi adózott nyereségből 1 millió forint osztalékot hagyott jóvá társaságunk, amit a 2018. évben a 2017. évi pénzügyi beszámoló elfogadása után fizettünk ki. Kérdésem, hogy a 1729 tao-bevallás 1729-A-02-02 lap 20 b oszlop sorában szerepeltettem az 1 millió forintot, a 2018. évben pedig a 1829-A-02-02 lap 42 sor b oszlopában szerepeltettem az 1 millió forintot. Válaszát várva tisztelettel.

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

2019. 03.26-án kelt társasági szerződés alapján 2019.06.13-án jegyezték be a bt.-t. Ezen időszak alatt volt gazdasági tevékenysége a kft.-nek. 2019. 06.12-éig újra kell társaságiadó-bevallást és mérlegbeszámolót készíteni? Ez a záró adat lesz a bt. nyitásának az adata? Köszönöm a segítséget.

Osztalék a tao-bevallásban – adatszolgáltatási fejtörő Cikk

Hogyan kell a 1829-es bevallásban az A-02-02 lapon tájékoztató adatot szolgáltatni a 2018-as osztalékról: A könyvelői körökben felmerült értelmezési problémákhoz kínálunk segítséget.

Tao.-bevallás – támogatás intenzitás Kérdés

A napokban megjelent cikkel kapcsolatban felmerült kérdés: – a támogatás intenzitás maximuma számításánál melyik régiót kell figyelembe venni, ha több régió is érintett székhellyel, telephellyel? – a támogatás intenzitás számításánál a tao de minimis támogatáson túlmenően minden állami támogatást figylembe kell venni, vagy csak a de minimisnek minősített állami támogatásokat ?

De minimis támogatás – tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk beadta a 1729-es tao-bevallását 2018. májusában, melyben nem tüntetett fel de minimis támogatást. 2018.06. hóban kaptunk ajánlottan egy igazolást 2018.02. havi keltezési dátummal, mely szerint cégünk de minimis támogatásban részesül, a támogatás odaítélésének dátuma 2017.07. hó. A támogatást a mai napig nem kaptuk meg, valószínűleg 2018.07. hóban utalják. Melyik tao-bevallásban kell ezt feltüntetni? Helyesbíteni szükséges a 2017. évi bevallást, hisz az odaítélés dátuma 2017. év? Vagy elegendő a 2018. évi bevallásban feltüntetni, hiszen a pénzt is ekkor kapjuk meg, és az igazolást is a 1729-es bevallás benyújtása után kaptuk kézhez? Köszönettel: Mónika

De minimis bevallási sor Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi konstrukcióban kapott támogatás a tao-bevallás mely lapjának mely sorában kell szerepeljen? A bérköltség támogatások konstrukciói csak de minimis támogatásként nyújthatók, tehát a támogatott vállalkozásokra nézve az Európai Unió működéséről szóló Szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló a Bizottság 2013. december 18-ai 1407/2013/EU rendelete (a továbbiakban: 1407/2013/EU rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni. Köszönettel:

Tao-bevallás Kérdés

Csökkentő tényező-e az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozó kifizetett munkabére?

Fejlesztési tartalék feloldásának utólagos változtatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a 2015-ös évben a lekötött tartalék összegéből beruházások miatt a fejlesztési tartalékából feloldott bizonyos összeget egy meghatározott tárgyieszközkör tekintetében, majd annak megfelelően visszavezette az eredménytartalékba a feloldott összeget, és a társaságiadó- (tao) bevallást is a megfelelő értékcsökkentési korrekciók figyelembevételével elkészítette. Később van-e lehetősége megváltoztatnia a döntését a feloldás tekintetében: a.) a feloldás összege változatlan marad, de más tárgyi eszközökre oldja fel, emiatt változik az adótörvény szerint elszámolt értékcsökkenés, így a tao-bevallást szükséges önrevízióznia; b/ a feloldást teljes egészében "visszacsinálja", azzal az indokkal hogy azt későbbi – de határidőn belüli – más beruházásra kívánja felhasználni. Ebben az esetben szintén változik a tao-bevallása (kötelezettségcsökkenés lesz), és a döntés évében az eredménytartalékból visszavezeti a lekötött tartalékba az érintett fejlesztési tartalékot . Mielőbbi válaszukat előre is köszönjük!

Tao-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. euróban vezeti a könyvelését, a 2016-os évre vonatkozóan jóváhagyott osztalékot (pénzügyi rendezés még nem történt). A 1629-es bevallás A-02-02 lapja 20. sorában milyen árfolyamon számított forintos értéket kell írni? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close