401 találat a(z) tagi kölcsön cimkére

Tagi kölcsön kamat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi kölcsön kamatának adóügyi értelmezésében kérném állásfoglalását, mert nem teljesen egyértelmű számomra. Egy zrt. magánszemély egyedüli főrészvényese (100 százalékos tulajdonos) kölcsönt folyósít a zrt.-nek 7 százalék kamat kikötéssel. Az egyszemélyes tulajdonos semmilyen kapcsolatban nem áll a zrt.-vel (nem munkavállaló, nem tisztségviselő), csupán osztalék kifizetése történt eddig részére. Amennyiben a zrt. kamatot fizet a kölcsön után, kifizetéskor milyen adót, járulékot kell levonnia a magánszemélytől, és milyen adó, járulék terheli a zrt.-t? Ha a magánszemélyt szochofizetés terheli, arra vonatkozik-e a felső korlát? Köszönettel: Mónika

Üzletrészvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy kft., amelyben van valamekkora összegű tagi kölcsön. Amennyiben a kft. tulajdonost váltana, van-e bármiféle akadálya annak, hogy a cégben lévő tagi kölcsönt az új tulajdonos részére fizessék vissza? Lenne-e a műveletnek adóhatása? Köszönettel: Deák Balázs

Tagi kölcsönös bt.-tag halála Kérdés

Hogyan lehet, illetve lehet-e végelszámolni egy bt.-t, melynek kültagja elhunyt, a társaságnak tagi kölcsön tartozása van, egyéb követelése, illetve kötelezettsége nincs.

Kft. megszüntetése Kérdés

Üdvözlöm! Abban kérném segítségüket, hogy miképpen, milyen módon lehet megszüntetni egy régóta nem működő kft.-t, amelynek felhalmozott tagi kölcsöne közel 10 millió forinti? Ha ez a tagi kölcsön "ajándék" módjára kerülne ki a kft.-ből, az olyan összegű illetéket vonna maga után, amit a tulajdonosok nem tudnak kifizetni. Mi történik, ha a 2019. évre nem adunk be beszámolót? Természetesen tudjuk, hogy első alkalommal 200 ezer forint a bírság, majd lehet 500 ezer forint, ezek után elvileg felszámolódna.... A társaságnak nincs pénzeszköze, tárgyi eszköze, követelése, amit a felszámoló elvihetne. Mit tehetnénk?

Kilépett tag cégben maradt tagi kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben tulajdonosváltás történt. A kilépett tag régebben tagi kölcsön formájában forrást bocsátott a cég rendelkezésére, melyet a cégből való kilépéskor nem fizettek vissza neki, erről külön rendelkezés nem történt. Hogyan fizethető ki az új tagoknak a tagi kölcsön? Van-e ennek részükről adó vonzata? Vagy visszafizethet-e a régi tagnak is? Köszönettel

Határozat pótbefizetésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Követelése nincsen, tartozása csak a tulajdonosokkal szembeni tagi kölcsön. A tagi kölcsön rendezésére pótbefizetésről határoztak a tulajdonosok. Pótbefizetésről a társasági szerződés nem rendelkezik. Kérdésem az lenne, hogy a taggyűlési határozat elegendő-e a pótbefizetéshez vagy előtte a társasági szerződés is módosítani kell. Köszönöm válaszát!

Mi lesz a tagi kölcsönnel, ha a tag elhunyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2 tulajdonossal működött, aztán sajnos az egyik tulajdonos/ügyvezető elhunyt. A részesedését 5 gyermeke örökölte egyenlő arányban. A kft. könyvelésében szerepel az elhunyt tulajdonos által korábban befizetett tagi kölcsön. Az örökösödési határozatban nem tértek ki erre a tagi kölcsönre, és már le is zárult. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a tagi kölcsönt kinek lehet/kell visszafizetni, avagy hogyan kerülhet ki a kötelezettségek közül? Lehetséges, hogy a kft. részére egyéb bevétel lesz? Válaszát előre is köszönöm!

Bt.-beltag befizetésének elszámolása Cikk

Végelszámolás előtt álló betéti társaság nyugdíjas beltagja után fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékát forrás híján a beltag finanszírozta a bt. helyett. Elszámolható-e tagi kölcsönként a befizetés? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás mérlegképes könyvelő válaszolt.

Bevételi evás tagi kölcsön egyszerűsített végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy évek óta nem működő evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. (éves bevétele 5-10 ezer Ft között van). Mind a kültag, mind a beltag öregségi nyugdíjas. A beltag két éve nyugdíjas, azóta a cég megfizeti a szoc. szolgáltatási járulékot. Mivel a cégnek nem volt bevétele, ezért a beltag fizette be a cég számlájára, és onnan utaltuk. Kérdésem: ez a bt.-nél tagi kölcsönnek minősül? Amennyiben igen, akkor ezt egyéb bevételként a 2019. évben le kell adózni és ajándékozási illetéket fizetni? Az összeg 240 ezer Ft. A cég 2019. 12. 31-ével meg kíván szűnni, egyszerűsített végelszámolással. Azt olvastam az interneten, hogy a NAV a jegyzetttőke-emelést ebből az összegből nem fogadja el, mert a rendeletben foglalt rendeltetésszerű használat nem valósul meg. Egyszerűsített végelszámolással meg csak akkor tud a cég megszűnni, ha nincs tartozása. Válaszukat előre is köszönöm.

Tagi kölcsön kivás cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás cég tulajdonosa 50-60 millió forint tagi kölcsönt kíván nyújtani a cégének. A pénzből telephelyet/irodát akar építeni. A tartozás fejében a kész épületet adná vissza a cég a tulajdonosnak. Megteheti ezt? Helyesen jár el? Köszönjük!

Szja és szocho tagi kölcsön engedményezése esetén Cikk

Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron értékesíti, ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, ha az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megnőtt törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Tagi kölcsön engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron adja el, és ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, amennyiben az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megemelkedett törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? Köszönöm a választ.

Tagi kölcsön felszámoláskor Kérdés

Felszámolás esetén vannak-e adó- és/vagy illetékterhei a tagi kölcsönnek?

Kamatjövedelem Kérdés

Kft.-tag részére visszafizetett tagi kölcsön kamata milyen jövedelemként adózik?

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy évek óta alvó bt. egyszerűsített végelszámolással kívánt megszűnni, amit el is indítottak. Követelése nincs, viszont van 2 millió forint körüli összegű tulajdonos által nyújtott tagi kölcsön kötelezettsége. Emiatt a végelszámolás nem kivitelezhető, mivel társaságiadó-vonzata és illetékvonzata is van a dolognak, a társaság viszont semmi tőkével nem rendelkezik. Ilyen esetben milyen lépéseket kell tenni a tulajdonosnak, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően tudjon eljárni? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel: Bálizs Lászlóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs