49 találat a(z) tagdíj cimkére

Egyesületi tagdíj Kérdés

NAV – adatszolgáltatás-változás Kérdés

Vadàszegyesület – koronavírus-kedvezmény igénybe vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadászegyesület tevékenységi körében szerepel a 93 TEÁOR sporttevékenység. A 30 százalékos bevétel meghatározásánál a tagdíj és a belépési díj számít? Beletartozik a TEÁOR-ba a bérvadászat? Nettó összeget veszek figyelembe? Köszönettel.

Egyesületnél belépési díj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyesületnél alapszabály rögzíti, hogy egyszeri egyösszegű belépési díjat kell megfizetni az éves tagdíjon felül. A könyvelésben külön számlán kell-e könyvelni a tagdíjtól ezt, és a mérlegben is külön soron kell-e szerepeltetni az egyéb bevételeknél, mint alapítótól kapott befizetés? Köszönöm válaszát!

Lakásszövetkezet közös költség Kérdés

Kettős könyvvitelű lakásszövetkezetnél a közös költség üzemelési részét elő kell írni a lakóknak, míg a felújítási rész esetén csak a befizetést könyvelem és vezetem el passzív időbeli elhatárolásba? Nem kell ezt is előìrni? A taggyűlés évente megállapítja a fizetendő közös költség összegét. A hátralékot ki kell mutatni, de ha esetleg nem kell előírni a közös költség felújítási részét, hogy mutatom ki a lakó hátralékát? A felújítási rész eredménysemleges?

Itt az idő agrárkamarai tagdíjat fizetni! Mutatjuk, kinek, mennyit kell Cikk

Augusztus 15-éig meg kell fizetni az agrárkamarai tagdíjat az érintett vállalkozásoknak. Cikkünkből részletesen megtudhatja, kik kötelezettek erre, és azt is, milyen értelmezési problémák nehezítik a tagdíj alapjául szolgáló árbevétel meghatározását.

Katás társaság NAK tagdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAK tagdíjbevallás alapja a nettó árbevétel. A bevallásukban meghatározták, hogy a különböző adózási módott választott adózóknak bevallásuk melyik sorában szereplő adatott kell feltüntetniük. A problémám, hogy a társasági adó hatálya alá tartozó társaságok esetében a 1829-07-01 sz. bevallás 01. sor (értékesítés nettó árbevétele, természetesen ez nem tartalmazza a támogatások összegét), kata hatálya alá tartozó bt. esetében pedig a 18 KATA-(E) blokk 01. sor. Katások esetében a bevallani kért összeg tartalmazza a területalapú támogatást is. Az alapszabályban mindenhol nettó árbevételről van szó. Véleményem szerint a katások esetében is csökkenteni kellene a 01. sor összegét a támogatás összegével, de társaság esetében erre nincs lehertőség a bevallási felületen. Ha egyéni vállalkozóról lenne szó, ott a bevallási felületen van erre lehetőség. Ugyanezt a kérdés feltettem a kamarának, de azt a választ kaptam, hogy csak az őstermelők és egyéni vállalkozók csökkenthetik a bevételüket a támogatás összegével. Gondolom, helytelen az álláspontjuk, mert mindenkire egyformán kellene vonatkoznia az alapszabálynak. A probléma, hogy a tagdíj 5000 forint, így 30 000 forint lenne. Véleménye szerint helyesen járok el, ha csak az értékesítés nettó árbevételét tüntetem fel a bevallásban, ami nem egyezik meg a bevallás kért sorával.

Egyesületi tagdíj kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület a befizetett tagdíjról számlát állít ki. A befizetett tagdíj az áfatörvény alapján közérdekű jellegére tekintettel mentes az adó alól. Mi a helyes eljárás a kiállított számlán, mert a számlázó program az alábbi lehetőségeket engedi: tárgyi adómentes, alanyi adómentes, mentes az adó alól, 0%? Köszönöm a válaszát.

Közérdekű nyugdíjasszövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem Közérdekű nyugdíjasszövetkezetbe az alapító tagjain kívül újabb tagok léptek be, de az alapító okiratban ők már nem szerepelnek, a jegyzett tőke összege nem változott. Hogyan, milyen főkönyvi számra kell könyvelni a belépő tagok tagdíját? Az osztalékból részesülhetnek-e azok a tagok, akik nincsenek benne az alapító okiratban, így a cégjegyzékben sem? Köszönettel Kneifelné Szilágyi Mária

Kamarai hozzájárulás Kérdés

Egyéni vállalkozó gyógymasszőri tevékenység után egészségügyi szakdolgozói kamarai tagdíj megfizetése mellett évente 5000 forint kamarai hozzájárulást (regisztráció címén) is kell fizetni a kereskedelmi és Iparkamarának? Ha első alkalommal kötelező a regisztráció, miért kell minden évben regisztrációt fizetni?

Érdekvédelmi egyesülés (kooperációs társaság) tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az egyesülés tagjai által fizetett, társasági szerződésben rögzített tagdíjat árbevételnek vagy egyéb bevételnek kell könyvelni? Ha csak a tagdíjból van bevétele társasági adót, iparűzési adót kell-e neki fizetni?

Alanyi mentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy horgász egyesület, amely vállalkozási tevékenységet is folytat (napijegyes horgászat). Eddig áfakörös volt, mert az előnyösebb volt, a vásárolt halak áfája magasabb volt, mint a vállalkozási bevétel áfája. Az egyesület bevételei – 5 millió tagdíjbevétel és 5 millió napijegybevétel. A kérdés, hogy az alanyi mentességi bevételi határba beszámít-e a tagdíjbevétel, illetve hogy egyáltalán választhat-e az egyesület a jövő évre áfa alanyi mentességet? Köszönettel!

Gyógyszerészkamarai tagdíj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy gyógyszertár, a gyógyszerészei részére, helyettük megfizeti a gyógyszerészkamarai tagdíjat. Ezt korábban az 539-re könyveltük. Ez helyes így? Fel kell-e tüntetnünk év végén az M30-as nyomtatványon, illetve a munkavállaló bérkartonján? Ez adómentes, vagy valamilyen formában adóköteles juttatás? Sajnos ezekre a kérdésekre nem találtam egyértelmű választ, ezért szeretném kérni a segítségét. Válaszát előre is köszönöm!

Nettó árbevétel, NAK Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vállalkozó tárgyévet megelőző lezárt üzleti év nettó árbevétele után kéri megfizetni a tagdíjat. A nettó árbevételbe beletartozik-e a területalapú támogatás, mely december 31-éig mindig csak előleg, egyáltalán beletartozik-e? A gázolaj után járó jövedéki adó bele számít-e? Többletként elhasznált gázolaj, melynek a jövedéki adóját nem lehetett visszaigényelni, levonható-e a NAK-nak fizetendő nettó árbevételből? Válaszát köszönöm szépen.

Tagdíj elszámolásának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó kibővítette a tevékenységi körét, vadásztatásokat szeretne az alaptevékenysége mellett szervezni. Ahhoz, hogy ezen tevékenységét végezhesse, az engedélyeken, vizsgákon túl még feltétel az, hogy egyszeri belépési díjat fizessen a vadásztársaság felé, amelynek nagyságrendje 1,2 millió forint. Ezt követően az éves tagdíj 120 ezer forint lesz. Kérdésem ezzel kapcsolatos: elszámolható-e költségként, mint a vállalkozás érdekében felmerült költség az 1,2 millió forint összegű belépési díj? Válaszukat tisztelettel megköszönve: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparterület-vásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. magáncélú telefonszámla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close