4 találat a(z) tag kilépése cimkére

Őcsg adózása kilépő tag esetében Kérdés

Tag kilépése törzstőke csökkentésével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. három tulajdonossal, 4,5 millió forint törzstőkével. Az egyik tulajdonos ki akar lépni a cégből oly módon, hogy a törzstőkét lecsökkentik az általa befizetett 1,5 millió forinttal, melyet a cég bankszámlájáról megkap. A cég saját tőkéje a közbenső mérleg szerint éppen 4,5 millió Ft. Megoldható ez "egyszerűen" a társasági szerződés módosításával? A megmaradó tagok nem kivásárolni akarják, mert ahhoz külső forrás kéne, ami nincs. Járható a felvázolt út? Köszönettel!

Családi gazdaság: év közben kilépő tag - elszámolunk vele? Kérdés

Lepsényi Mária 2015.10.28-ai "jól gondolja meg, kit vesz be, ennyi lesz a jövedelme!" családi gazdaságos cikkéhez lenne kérdésem. A tagok számára szóló példával kapcsolatosan az a kérdésem, hogy a kilépő taggal egyáltalán nem kell foglalkozni? A NAV ügyfélszolgálata szerint a kilépő taggal el kell számolni. Rá kell osztani a költségeket, bevételeket! Egyik családi gazdálkodó ügyfelem családi gazdaságából kilépett az egyik tag. Megkérdeztem, hogy mi alapján számoltatja, záratja le a családi gazdaságot év közben? A NAV-ügyfélszolgálatos válasza: az szja-törvény 6.sz. melléklet III. e) pontja alapján: "az adóév utolsó napján (a családi gazdaságban folytatott tevékenység megszűnése esetén a megszűnés napján) - erre a zárójeles részre hivatkozott, hogy ez utal arra, hogy a kilépő tagnak a tevékenysége megszűnt ebben a családi gazdaságban, tehát ezen a ponton le kell zárni magát a családi gazdaságot. A 326/2001. kormányrendelet szerint a családi gazdaság a tag halálával szűnik meg. Ebben az esetben maga a gazdaság nem szűnt meg. Az év közben kilépő "elviszi" a költségeket, mert a bevételek év végén keletkeznek. A maradó tagok pedig adóznak. Kinek van igaza? Az Ön cikkében tetszik említeni a fő szabályt, hogy az adóév utolsó napján a családi gazdaság tagjait kell figyelembe venni. Ennyire erős a törvény zárójeles része? Mire vonatkozik az a bizonyos zárójeles rész? Üdvözletem:

Kilép egy tag a cégéből? Így kell kiadni a vagyonát – példával! Cikk

A társaságból kilépő tagot – üzletrésze fejében – megilleti a társaság vagyonának egy része. A számviteli törvény idei módosítása kapcsán megvizsgáljuk a kilépő tagot megillető vagyon számításának kérdéseit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs