10 találat a(z) tőkejövedelem cimkére

Kamatjövedelem után magánszemélyeket terhelő adókötelezettségek Cikk

A kamatjövedelem az egyik leggyakoribb típusú passzív jövedelemforrás jelenleg Magyarországon, mely a magánszemélyekre és a társaságokra egyaránt jellemző. Kamatjövedelemnek minősül többek között a bankbetétekre, takarékbetétekre kötött szerződés alapján jóváírt kamat, a magyar államkötvények/kincstárjegyek kamata, és az egyes biztosítói kifizetésekből származó jövedelmek.

Adóilletőség spanyolországi munka, hazai tőkejövedelem szempontjából Cikk

A helyzetem a következő: szeptember óta Spanyolországban dolgozom és adózok a munkajövedelmem után. Viszont még idén értékesíteni fogom egy magyarországi cégben meglévő részesedésem. Szeptemberig Magyarországon voltam biztosított. Kérdésem: Igaz, hogy bár jelenleg Spanyolországban élek és adózok a munkám után, de mivel a 2022-es adóévben ez a helyzet nem haladja meg a 183 napot, nem számítok spanyol adóilletőségűnek, ezért a cég értékesítéséből származó jövedelmem csak Magyarországon adózik? Olvasónk kérdésére Horváthné Szabó Beáta válaszolt.

Tőkejövedelmek 2020-ban: 30 ezer ember osztozott több mint egynegyedén Cikk

Csaknem 266 ezer magánszemély vallott be tőkejövedelmet 2020-ban, ami közel 40 ezer fővel alacsonyabb, mint 2019-ben volt – közölte a GKI a NAV adataira hivatkozva. Az osztalékból, árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből származó jövedelem visszaesésének oka feltehetően a koronavírus járvány okozta nehezedő gazdasági környezet volt.

Osztalék, árfolyamnyereség, tartós befektetés: a tőkejövedelmek felét Budapesten és Pest megyében vallották be Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019-es adatai szerint 304 830 magánszemély vallott be osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből és hasonlókból származó tőkejövedelmet. A tőkejövedelmek 34 százaléka Budapesten, 15 százaléka pedig Pest megyében keletkezett – ismertette a GKI Gazdaságkutató.

Katás bt.-ből nem katás jövedelem Kérdés

Osztalék vagy munkabér? Kérdés

Kft.-nk kizárólag társas vállalkozónak minősülő társasági tagokból áll, munkaviszonyban sem tulajdonos, sem más "kivül álló" nem dolgozik a cégnél. Szellemi tevékenységet végzünk. A tagok személyes közreműködésükre azt a megoldást választották, hogy a járulékokat megfizetjük a társas vállalkozókra előirt kötelező mértékben, ugyanakkor a tagok személyes közreműködésükért dijat nem vesznek fel. Vagyis a jövedelmük kizárólag osztalék. Kérdésünk, hogy a néhány évvel ezelőtt nagy port kavart, és később elhalt, tevékenységre jellemző keresethez hasonlóan van-e valami előirás arra, hogy tag nem vehet fel csak osztalékot, ha személyesen közreműködik? Hiszen logikailag az ő munkájának gyümölcse az osztalék is. Átminősitheti-e bárki a jelenlegi szabályok szerint az osztalékot, mint tőkejövedelmet munkajövedelemmé?

Tőkejövedelem ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ellenőrzött tőkepiaci műveletekből származott eredmény (nyereség, jövedelem) ehoköteles-e? Köszönettel: GG

Spórol, tőzsdézik? Sokat bukhat, ha nem figyel erre az szja-bevallásban Cikk

A tőkejövedelmek után jellemzően személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni; de mértékük és a kapcsolódó bevallási, önadózási kötelezettség jelentősen eltérhet az egyes kategóriákban és különböző feltételek teljesülése esetén.

EKB: a kisvállalatok még nehezebben jutnak hitelhez Cikk

Az euróövezet kis-és középvállalatai még nehezebben jutottak hitelhez a tavalyi év második felében annak ellenére, hogy a fejlődés lassú beindulásával több tőkére lenne szükségük - áll az Európai Központi Bank (EKB) kedden ismertetett elemzésében.

Kamat, ingatlan bérbeadása, befektetés: hol nem kell adózni? Cikk

A befektetők számára fontos információnak tekintendő a tőkejövedelmek adózása az egyes országokban. Hogyan számolnak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Cipruson és Németországban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink