11 találat a(z) téves cimkére

Tévesen befizetett áfa Kérdés

Téves nyugtakibocsátás Kérdés

Felvásárlási jegy javítása Kérdés

Hibajavítás Cikk

A HVG különszám egyik táblázatában az egészségügyi szolgáltatási járulék összege tévesen szerepel.

Téves közösségi adószám a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szolgáltatást nyújt közösségi partnere részére, akinek több uniós országban is van cége. Partnerünk közölte, hogy a szolgáltatás igénybevevőjeként tévesen adta meg egyik leányvállalatát és egy másik azonos nevű leányvállalata volt az igénybevevő. Partnerünk szerint nem szükséges a kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása, elegendő, ha írunk egy közös nyilatkozatot arról, milyen vevői adószámnak kellett volna szerepelnie a számlákon. Szerintünk szükséges a rossz vevői adószánra kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása a helyes adószámra. Kérjük szíves véleményüket, mi a helyes eljárás a kimenő számlán tévesen feltüntetett vevői közösségi adószám javítására. Válaszukat köszönjük.

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Cégünk Magyarországon bejegyzett vállalkozás, amely rendelkezik közösségi adószámmal. Cégünk egy Írországban bejegyzett vállalkozástól, amely rendelkezik közösség adószámmal, terméket szerzett be. Az ír cég a felénk kiállított számlán szerepelteti az ő közösségi adószámát, azonban a mi közösségi adószámunkat nem. (A számlán áfa nem szerepel.) Helyes ilyen formában a számla vagy kötelező lenne szerepelnie a számlán a mi cégünk közösségi adószámának is? A szállítmány megérkezése után derült továbbá ki, hogy a termék nem Írországból, hanem Németországból érkezett. Cégünknek nincs információja arról a vállalkozásról, aki Németországban feladta az árut. Adózási (áfa) szempontból ez milyen veszélyeket rejthet? Segítségüket előre is köszönöm.

Tévesen számolt áfa Kérdés

Ügyfelem éves áfabevalló és most hozta a könyvelését. Sajnos a bevétele alapján 5%-os áfát ütött be 17% helyett, ezt a költségek alapján vettem észre. Kérdésem, hogy megtehetem-e azt, hogy az 5%-os bevétel helyett 27%-ot vallok be, függetlenül attól, hogy a pénztárblokkon 5% szerepelt.

200 százalékos bírság: nem mindig sújthat vele az adóhatóság Cikk

Ha egy számla hibás, nem biztos, hogy hamisítani, bevételt eltitkolni szeretett volna az adózó, ezért automatikusan az adóhatóság sem szabhat ki rá 200 százalékos bírságot – bizonyítja egy Kúriát is megjárt eset.

Téves beütés a pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Egy pénztárgép alkalmazására kötelezett társaság (egyetemi büfét üzemeltet) alkalmazottja egy, a napi forgalomhoz képest jelentős összeget ütött be a pénztárgépbe, amit az aznap esti záráskor sem vett észre, tehát nem került sor a stornózására. Az észrevételkor jegyzőkönyv megírására került sor (ami alapján a téves beütés negatív összeggel került be a cég könyveibe). Kérdésem, hogy ezt helyesen tették-e? Megfelelő dokumentum a kézzel, utólag írott jegyzőkönyv? Nem probléma-e az, hogy ez a NAV-hoz befutó göngyölített bevételek között egyáltalán nem jelenik meg? Köszönöm segítségüket!

Tévesen előírt társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. könyvelésében 2014. évre 17 000 forint társasági adó került könyvelésre T:891 K461. Helyesen 16 000 forint a 2014. évi társasági adó. Az 1000 forint eltérést a főkönyvi könyvelésben hogyan kell lekönyvelni? T. K:? (Az elírás saját hibából tévesen történt, az adóalapot, az adó összegét nem kell módosítani.) Ebben az esetben van-e még más teendő is? Köszönöm a segítséget.

Önellenőrzés téves áfakulcs miatt Kérdés

Téves áfakulcs alkalmazása miatt önellenőrzésre van szükség a benyújtott áfabevallásoknál. A téves áfakulcs folyamatos szolgáltatású számlák esetében került alkalmazásra, az önellenőrzés eredményeképpen a fizetendő adó utólagosan növekedik. Ha jól értelmezzük az önrevíziót ebben az esetben arra az időszakra kell elkészíteni, amely időszakban, tévesen az alacsonyabb kulcsú áfával került bevallásra az áfa. Kérdés: Folyamatos szolgáltatásról van szó, ezért a helyesbítő számlán milyen dátumokat kell alkalmazni? - a teljesítés időpontja: az eredeti számla szerinti teljesítés időpontja ? - a számla kelte: a számla helyesbítés időpontja ? - a fizetési határidő: az egy jövőben meghatározott időpont lesz? Ebben az esetben a helyesbítő számlánál a teljesítés időpontja és a fizetési határidő nem fog megegyezni, hiába van szó egy folyamatos szolgáltatásról, helyes- e ez így? Szabályos az a helyesbítő számla, amely a régi számlából, téves áfa kulcs miatt, csak egy tételt helyesbít (a helyesbítő számlában 2 tétel szerepel, mínusz előjellel a rossz adatok és pozitív számként a jó adatok)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink