27 találat a(z) tételes átalányadó cimkére

Magánszálláshely-kiadás: átalányadó és 90 napos korlát Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás tételes átalányadózása Kérdés

Tételes átalányadó Kérdés

Tételes átalányadó – támogatás Kérdés

Magánszállásadás Kérdés

Fizető-vendéglátás és a tételes átalányadó: érdemes számolgatni Cikk

Naponta olvashatunk arról, hogy a turizmus egyelőre nem indult be és várhatóan az év további részében sem lesz kimagasló bevétel. Valószínűleg megcsappannak a fizető-vendéglátók bevételei is. A tételes átalányadót választók gyors döntésükkel még könnyíthetnek adóterheiken.

Airbnb ÖVTJ besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Airbnb-n keresztül bérbe adott lakás ÖVTJ besorolása 552006 vagy 5590 számú kód a helyes, mert nem egyértelmű a különböző cikkek szerinti besorolás? További kérdésem, hogy erre választható-e a fizető vendéglátói tevékenység esetén a tételes átalányadó (38 400 Ft/szoba). Kell-e jelenteni a kiállított számlákat, mivel nem használunk pénztárgépet, mivel nincs készpénzes fizetés, csak átutalással jön a szolgáltatás ellenértéke. Köszönöm a választ!

Airbnb adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlant ad bérbe (szja szempontjából év elején a nyilatkozata szerint 90 százalék képezi az adóelőleg alapját) és év közben airbnb – fizetővendéglátó tevékenységet szeretne folytatni, amire elvileg választhatná a tételes átalányadózást. Kérdésem: lehet-e külön-külön figyelembe venni adózás szempontjából a két tevékenységet, vagy mivel mind a kettő önálló tevékenységnek minősül, ezért amilyen adózási módot év elején választott, az vonatkozik a szálláshely-szolgáltatásra is? Köszönettel.

Fizetővendéglátó tevékenység magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozónak, aki a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozik, van-e lehetősége szálláshely-szolgáltatás tevékenység felvételére tételes átalányadó választásával, mint magánszemély? Ergo van-e mód arra, hogy a kozmetikus egyéni vállalkozói főtevékenység mellett, ahol 50 ezer forint havi tételes adót fizet, év közben, magánszemélyként felvegye a 19T101E jelű nyomtatványon az 552001 ÖVTJ-kódú tevékenységet tételes átalányadó választásával egyidejűleg? Szíves válaszát előre köszönöm!

Tételes átalányadózás önálló tevékenységből származó jövedelem mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házamban szobát adok ki (egyéb szálláshely-szolgáltatás), ugyanekkor a másik lakásomat albérletbe adom ki. Választható-e a ház szobájára a tételes átalányadózás (külön adózó jövedelem), ha a lakás albérletbe adása egyéb önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik, tételes költségelszámolással? Köszönöm!

Tételes átalányadózás két tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben 2 tulajdonossal rendelkező ingatlan megfelel az "egyéb szálláshely" kategóriának, akkor a 2 tulajdonos magánszemélyre külön-külön értelmezendő a 8 millió forint bevételi értékhatárig az áfa alanyi adómentesség (azaz a házaspár számára összesen 16, ha felváltva számláznak)? Ebben az esetben 4-4 hasznosított szoba után fizet a pár tételes átalányadót külön-külön. Válaszában kérem térjen ki arra, hogy azt befolyásolja-e a tulajdoni hányad mértéke? Köszönöm előre is.

Tételes átalányadó mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély egyéb szálláshely-szolgáltatásra (55 ÖVJT) választotta a tételes átalányadózást. 2019. március 6-ától szintén erre a tevékenységre bejelentkezett egyéni vállalkozónak. Tévesen nem lett választva a kata adózás, amelyet már csak 2019. április hónaptól tud választani. A kérdésem az lenne, hogy az adószámos magánszemély adózása ebben az esetben hogyan fog alakulni, illetve ha bejelenti annak a megszüntetését március 6-ától mint jogszerűen választott adózást, de változás miatt, abban az esetben milyen összegű tételes adót kell fizetni és mikor? Köszönöm válaszát !!

Tételes átalány Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély tételes átalány szerint adózik, eredeti bejelentés szerint 4 szoba után. Korszerűsítés után a szobák száma 3-ra csökken év közben. Időarányosan változtatható az az átalány összege? Köszönöm válaszát !

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Cím! Szeretném megkérdezni, ha adószámmal rendelkezem és fizető-vendéglátó tételes átalányadózóként fizetek szobánkét adót, kiadhatok-e lakást bérbe egy vállalkozásnak, irodahasználat céljából, önálló tevékenységként, 10 százalékos költség alkalmazásával? (Természetesen ingatlanbérbeadás TEÁOR felvétellel.) Köszönöm válaszukat.

Tételes átalányadó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy ingatlan, amely eredetileg vállalati üdülőnek épült (6 két lakóegységes üdülőház+1 közösségi helyiség), jelenleg 4 tulajdonos birtokolja. 2 ház és a közösségi helyiség a negyedik személyé. Az udvar osztatlan közös tulajdon. Az ingatlant besorolása „kivett üdülő, udvar”. Elsődlegesen saját használatra szánják, de rövidtávú bérbeadást is terveznek a szabad időszakokra. A nyújtott szolgáltatás, tartalmát tekintve, a 239/2009. (X. 20.) kormányrendeletben meghatározott egyéb szálláshely szolgáltatásnak felel meg. Kérdésünk, hogy választhatják-e a fizető-vendéglátási tevékenységre a tételes átalányadózást, mint egyéb szállásadási tevékenységet végző magánszemélyek, a kisházak tulajdonosai? Köszönettel, Szentgyörgyi Magdolna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close