4 találat a(z) térítés nélkül átadott eszköz cimkére

Esettanulmány a térítés nélkül átadott eszközökről és a kapcsolódó nyilatkozatokról Cikk

Cikkünkben egy furcsa, disszonáns helyzetre hívjuk fel a figyelmet a térítés nélkül átadott eszközök számviteli és adójogi kezelésével kapcsolatban.

Térítés nélkül átadott eszköz: áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság saját eszközét (kombájn) térítés nélkül átadná egy kft. részére. A családi gazdaság áfakörös. Úgy gondoljuk, hogy a térítés nélküli átadásról kell számát kiállítania, mert az áfát meg kell fizetnie. Viszont ebben az esetben az lehetséges, hogy a kft. a számla áfaösszegét megtéríti a családi gazdaságnak és így a kft. vissza is tudja igényelni a megfizetett áfát? Vagy ebben az esetben csak a családi gazdaságnak kell megfizetnie az áfát és nincs visszaigénylési lehetőség a kft.-nél?

Közhasznú alapítvány által térítés nélkül átadott eszköz Kérdés

Egy közhasznú alapítvány, amelyik alanyi adómenetes, egy idegen ingatlanon felújítást hajtott végre. A felújítás megvalósítását teljes mértékben támogatásból fedezte. A alapítvány a felújítás értékét térítés nélkül átkívánja adni az ingatlan tulajdonosának. A kérdésem az lenne, hogy az alapítványnak keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a térítésnélküli átadás piaci értéke után, illetve ha keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, akkor a levonási jogot érvényesíthet-e? Válaszát várva köszönettel!

Térítés nélkül átadott eszköz könyvelése Kérdés

Szoftvereket fogunk egyetem részére térítés nélkül átadni. Mi ennek a helyes ledokumentálása, hogyan kell könyvelni, hogyan viselkedik ez az átadás az Áfá-ban és a társasági adóban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close