148 találat a(z) távmunka cimkére

Távmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél munkaviszonyban dolgozom könyvelői és bérszámfejtői munkakörben, munkámat távmunkában látom el rugalmas munkaidő-beosztásban. A kft. nem tud számomra irodát biztosítani, így otthonomban dolgozom. Munkaszerződésem van a távmunkáról, távmunkaszabályzat is van, adatfeldolgozói szerződésem is van, viszont nem tudom, hogy jelenléti ívet kell-e vezetnem. Köszönöm a válaszát.

Távmunkás két munkakörben? Cikk

Meg lehet-e határozni két munkakört egy munkaszerződés keretein belül? Betölthet-e szezonálisan más munkakört is a távmunkás a munkáltatójánál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Távmunkás két munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi üzletet üzemeltető ügyfelem részmunkaidőben (20 óra/hét) foglalkoztat egy kommunikációs munkatársat, aki távmunkában, az otthonában dolgozik. Ugyanakkor felmerült az igény arra, hogy a téli hónapokban – ami ügyfelemnél a főszezont jelenti – az üzletben eladói munkakörben is foglalkoztatnák, amikor a kommunikációs feladatai engedik. Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetne a két munkakört egy munkaszerződés keretén belül meghatározni? Van-e arra lehetőség egy távmunkás esetében, hogy szezonálisan más munkakört is betöltsön a munkáltatójánál úgy, hogy a 20 óra/hét munkaideje nem változik? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Távmunkavégzésnek számít-e a home office? Cikk

A munkáltató „home office” szabályzata alapján a munkáltató havi öt munkanap erejéig átengedi az általános munkarend szerint foglalkoztatott munkavállalók részére a munkavégzési hely kijelölésének jogát. Távmunkának számít-e az effajta munkavégzés? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Folyamatosan bővül a távmunkások száma Cikk

A következő két évben várhatóan megduplázódik vagy megháromszorozódik a távmunkások száma – írja a Magyar Hírlap szombati számában.

Könyvelés külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriába szeretnék költözni, és ott ingatlant vásárolni, céget alapítani. Kezdetben mindkét országban rendelkeznék bejelentett címmel. A könyvelői tevékenységemet a külföldi céggel bonyolítanám tovább. A tevékenységemet online tudom végezni, az iratanyagot szkennelve kapom meg aíz ügyfeleimtől. A munkámat így gyakorlatilag bármely országban tudom végezni. Az itthoni, illetve a külföldi tartózkodási napok számát nem tudom meghatározni, egyéb családi kötelezettségek miatt Magyarországon is sokat kell tartózkodnom. Kérdéseim a következők: 1.) Biztosítási kötelezettségeimnek hol kell eleget tennem? 2.) Külföldi társaság végezhet-e könyvviteli szolgáltatást magyar társaságnak? 3.) Ha igen, annak milyen előírásai vannak? 4.) A külföldi jövedelmemről kell-e Magyarországon bevallást adnom? 5.) Ha a magyarországi lakcímemről kijelentkeznék, akkor hogyan változnának az előbbiekre adott válaszok? 6.) Mi lenne a helyzet akkor, ha munkavállalóként távmunkában végezném a könyvelési tevékenységet Ausztriában, egy magyarországi cégnél? Ekkor hol kell adóznom, és hogyan?

Atipikus foglalkoztatás, a távmunkától a behívásig Cikk

Bár a magyar munkáltatók alapvetően a tipikus foglalkoztatáshoz szoktak, napjainkra megváltoztak a munkaviszony két pólusán állók igényei, a technika fejlődése egyre inkább megköveteli a rugalmasságot. Ennek szükségszerű következménye lett az új foglalkoztatási formák megjelenése. Két cég például együttesen alkalmazhat egy könyvelőt, portást, jogászt, de két vagy akár négy munkavállaló is elláthat egyetlen munkakört. Ma már alig akad olyan szellemi tevékenységet igénylő munkakör, melyet ne lehetne otthonról ellátni. A behívás alapján arra van lehetőség, hogy a munkáltató csak akkor vegye igénybe a munkavállalót munkavégzés céljából, amikor valóban tud is neki munkát adni. Az atipikus foglalkoztatási formák egyfajta hidat képeznek a teljes napi munkaidőt nem vállaló munkavállalók és a hullámzó tevékenységgel működő munkáltatók között.

Külföldi szervezet magyarországi munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (svájci) székhelyű sportszervezet szeretne Magyarországon munkavállalót foglalkoztatni. Az lenne a kérdésünk, hogy ezt milyen formában teheti meg, szükséges-e ehhez magyar telephelyet/fióktelepet létrehoznia, vagy anélkül is foglalkoztathat munkavállalót, például távmunka formájában? Ha létre kell hoznia telephelyet (esetleg nem kell, de szeretne), ezt milyen formában teheti meg, tekintettel arra, hogy nem vállalkozásról, azaz profitorientált szervezetről van szó, hanem sportszervezetről, amely Magyarországon sem kíván vállalkozási tevékenységet folytatni, csupán sportszervezési, -koordinációs tevékenységet végezne. Az alábbi válaszokat olvastam Önöknél: https://adozona.hu/kerdesek/2018_1_30_Kulfoldi_ceg_magyarorszagi_irodab_uds illetve https://adozona.hu/kerdesek/2017_6_19_jarulek_fizetes_kulfoldi_ceg_resz_ero , de ezek vállalkozásokra vonatkozó kérdések voltak, így az érdekelne, hogy mennyiben más a jelen helyzet, amikor nem EU-s székhelyű szervezetről van szó. Különösen adószámigénylés, illetve NAV-nál foglalkoztatóként történő bejelentkezés szempontjából szeretnék tájékoztatást kapni. Segítségüket előre is köszönöm!

Távmunka vagy bedolgozás – elhatárolási szempontok Cikk

Egyre elterjedtebb a távmunka keretében történő foglalkoztatás, de a bedolgozói munkaviszonyra is szép számban találunk példát. Mindkettő atipikus foglalkoztatási forma, mivel eltérnek a munkaviszony általános jellemző jegyeitől. A kettő megkülönböztetésénél abból kell kiindulni, hogy milyen munkák ellátására irányulnak. A home office különösen a számítógépes adatfeldolgozás, a programfejlesztés, könyvelés, újságírás, fordítás, ingatlanpiac területein terjedt el. A bedolgozói munkaviszonyra tipikus példa a varrás, borítékolás, kézműves termékek készítése vagy a kisebb összeszerelési munkák.

Külföldi adóilletőségű foglalkoztatása magyar szervezet által Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaügyi kérdéssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Két munkavállalót szeretnénk foglalkoztatni, akik külföldi állampolgárok, és jelenleg külföldi adó- és egészségbiztosítási illetőséggel rendelkeznek. Egyikőjük macedón, másikuk szerb állampolgár és adóilletőségű. Távmunkaszerződést kötöttünk mindkettőjükkel 2018.07.01-től, amelyben az szerepel, hogy a munkát abban az idszakban, ameddig nem kapják meg a magyar adó- és taj számot, rugalmas munkaidőben, távmunkában végzik a saját országukban (a szerződésben úgy nevezték el, hogy teleworking). A munkaszerződés a budapesti szervezet és a munkavállaló között jött létre. 1) Macedón munkavállalónk jelenleg Macedóniában adórezidens. A bérét egy ügynökségen keresztül fizetnénk ki, akik levonják az adókat és járulékokat, majd továbbszámlázzák szervezetünk részére a felmerült költségeket, egészen addig, ameddig a magyar adószámot és taj számot meg nem kapja. 2) Szerb munkavállalónk esetében hasonlóképpen járnánk el, csak Szerbiában szervezetünk rendelkezik egy irodával. Ez az iroda jelentené be a helyi eljárásrend szerint, vonná le az adókat és járulékokat. Érdeklődnék, hogy ez járható út-e? Illetve milyen jogszabályok vonatkoznak az ilyen esetekre? Mi az eljárásrend? Segítségüket előre is köszönöm!

Magyarországon bejelentett munkaviszony távmunkában Németországból Kérdés

Kedves dr. Radics Zsuzsanna, A:https://adozona.hu/kerdesek/2018_7_13_Magyarorszagon_bejelentett_munkav_sro hivatkozva, további kérdésem, hogy gyakorlatban, hogy nézne ki a szeptemberi bérszámfejtés? A 12 hónapos periódus tehát a 2019-es évben fog elkezdődni, vagy 2018-ban, amikor is megtörténik a fizikális kiköltözés? A 2018-as évben mi a teendőnk bérszámfejtés szempontjából? Szeretnénk gyakorlati válaszokat kapni, ha erre van mód és lehetőség! köszönettel, Csilla

Erre vágynak a magyar munkavállalók, de sokan nem kapják meg Cikk

Nagyobb rugalmasságra vágynak a magyar munkavállalók, ugyanakkor a hazai vállalatok még le vannak maradva ezen a téren. A Randstad Workmonitor első negyedéves felmérése szerint míg nemzetközi szinten már tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben, nálunk mindössze tízből három. Pedig a dolgozók szerint a távmunka és a rugalmas időbeosztás növeli a hatékonyságot, ami a vállalatok számára is egyértelmű előnyt jelent.

Home office Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató „home office” szabályzata alapján a munkáltató havi 5 munkanap erejéig átengedi az általános munkarend szerint foglalkoztatott munkavállalók részére a munkavégzési hely kijelölésének jogát. A szabályzat alapján a munkavállaló köteles az adott munkanap tekintetében a közvetlen felettesének jóváhagyását kérni, ha munkáját a munkáltató telephelyétől eltérő helyen (pl. otthonában) kívánja végezni. A közvetlen felettes jóváhagyása esetén az adott munkanapon a munkavállaló tevékenységét információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végzi és eredményét elektronikusan továbbítja. A munkavállaló munkavégzése az Mt. 196. § (1) bekezdése szerinti távmunkavégzésnek minősül-e? Jogszerű-e, ha a munkáltató csak korlátozással (közvetlen felettes jóváhagyása) engedi át a munkavállaló részére a munkavégzési hely kijelölésének jogát? Tisztelettel.

Magyarországon bejelentett munkaviszony távmunkában Németországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónk Németországba költözik (családjával) és onnan végezné távmunkában a munkáját, hogyan adózik, a tb megfizetése hogyan teljesül? Hol lesz jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan néz ki a gyakorlatban a magyarországi bérszámfejtése (járulékok levonása stb.)? Tudomásom szerint egy belföldi illetőségű munkavállaló külföldi foglalkoztatás esetén is belföldön marad adóztatható a munkaviszonyból származó jövedelme után, ehhez az egyik feltétel a 183 napot meg nem haladó külföldi tartózkodás (vagy a kiköltözést követően nem az adóévet vesszük alapul, hanem folyamatosan kell a kint töltött időt számbavenni Németország esetében?). Mi a helyzet, ha az illető belföldi (magyarországi állampolgár) munkavállaló, belföldi a munkaviszonya (Magyarországon bejelentett munkajogviszony),csupán külföldről végezné azt távmunkában? Mikortól kell (ha kell) állandó lakcímmel rendelkeznie Németországban, azaz meddig lehet ideiglenes lakcímmel Németországban tartózkodni, azaz mikortól beszélhetünk arról, hogy az illető életvitelszerűen él kint és dolgozik onnan távmunkában? Milyen kötelezettségei/kötelezettségeink (nekünk mint munkaadónak) vannak? Megállja-e a helyét az a szabály a fentiek alapján, hogy nekünk mint munkáltatónak gondoskodnunk kell arról, hogy a járulékkötelezettségeket a jogszabályoknak megfelelően kell megállapítanunk, szem előtt tartva, hogy az EU-s szabályozás és általában a szociális biztonsági egyezmények a munkavégzés helyéhez rendelik a járulékfizetést? Csilla

Román munkavállaló foglalkoztatása távmunkában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett társaságunk romániai munkavállalót szeretne foglalkoztatni távmunkában kéthavi egyszeri magyarországi megjelenéssel. Bérét társaságunk fizetné. Ez esetben kell-e Magyarországon biztosítási jogviszonyt létesíteni, illetve a járulékok és az adó levonása, illetve bejelentése miként történik? Magyarországon kell-e adóbevallást beadnia? Köszönettel: Németh József

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs