145 találat a(z) távmunka cimkére

Csökkentett munkabér megállapodással Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kötelezően adandó legkisebb munkabérrel kapcsolatosan az Mt. (136. § (1) bekezdés) rögzíti, hogy alapbérként legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabért (ez a kötelező legkisebb munkabér, amit a kormány határozhat meg) kell meghatározni. A 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet 6. § (4) bekezdése szerint a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek, amely rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Fentiek alapján megteheti-e a munkáltató, hogy a dolgozó belegyezésével a heti 40 órás munkaidő fenntartása mellett bruttó 50 000 forintban állapodnak meg? A dolgozó ügyvédjelölt, így részmunkaidő nem megengedett. 2 gyermeket egyedül nevel (kiskorúak), otthonról végez távmunkát. TSGY

Külföldi távmunkavégzés magyarországi lakcímmel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikusként dolgozom, és részmunkaidős munkaszerződést kötöttem egy német céggel, alkalmazottként. Azonban a munkám jellegéből adódóan elköltözésre nincs szükség, továbbra is Magyarországról végezném a munkát, teljesen távmunkában. Emellett egy itthoni céggel is van ugyanilyen részmunkaidős munkaviszonyom. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi szerződéssel kapcsolatban van bármilyen bejelentési kötelezettségem a NAV, vagy egyéb szervek felé? Vagy elég, ha csak majd az aktuális adóbevallásomban feltüntetem az onnan érkező jövedelmeket is? Én úgy gondolom, hogy igen, mivel technikailag ugyanúgy magyarországi munkavégzésről van szó. Kaptam olyan információt, hogy a 20T1041-es nyomtatványt be kell adnom, azonban jobbnak láttam megkérdezni Önöktől. Köszönöm a választ előre is! Tisztelettel: Serke Vendel

Járványhelyzet: munkaügyi tapasztalatok a magyarországi cégeknél Cikk

A munkáltatók jelentős része már bevezette a legfontosabb intézkedéseit: nincs utazás, nincs ügyféltalálkozó, ellenben van otthoni munkavégzés és irodai rotáció. A munkajogi szabályokat nem a jelenlegihez hasonló szélsőséges helyzetre alkották, ezért az új élethelyzet számos megoldandó kérdést vet fel. Ezekből az aktuális témákból, illetve az elmúlt napok tapasztalataiból állítottak össze egy csokrot a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői.

Kft. ügyvezetője közösségi tagállamban foglalkoztatott Kérdés

Kft. ügyvezetőjét EU-tagállamban heti 40 órás munkaviszonyban távmunkában alkalmaznának programozóként. Kérdésem: itthonról dolgozik, hogy történik az adózása és az egészségbiztosítása?

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

Iskolabezárás: tippek, mit tehetnek a dolgozó szülők Cikk

Március 16-ától bezárnak a közoktatási intézmények Magyarország – jelentette be ma késő este Orbán Viktor miniszterelnök. A munkavállalók tömegesen fordulnak a munkáltatójukhoz, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra gyermekük felügyeletére.

Koronavírus: mutatjuk mit tehetnek a munkáltatók, és mit kell tenniük Cikk

A koronavírusjárvány miatt a magyar munkajog is kihívások elé került: nincsenek speciális előírások egy járvány idejére, elsődlegesen a felek alapvető munkajogi teendőivel, az állásidőre, a munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó törvényi szabályozással és a munkavédelmi előírásokkal lehet keretet adni a jogoknak és kötelezettségeknek. Mindeközben ügyelni kell az adatvédelmi szabályok betartására. Joghézag mellett és gyakorlat hiányában a munkáltatóknak körültekintően kell eljárniuk adott intézkedés bevezetését megelőzően, illetve a munkavállalók egészségének megóvása érdekében.

Harmadik országbeli állampolgár alkalmazása távmunkában harmadik országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségüket: egy magyar cég alkalmazni szeretne egy indiai állampolgárt távmunkában, aki Dubaiban lakik. Be kell-e őt jelenteni? Hiszen sem tajszáma, sem adóazonosítója nincs. És nem is jön Magyarországra munkát végezni, de a magyar cég alkalmazásában fog állni. Milyen szabályok vonatkoznak erre az esetre? Köszönettel: Jancsó Katalin

Távmunka Kérdés

Lengyel állampolgárt magyar munkáltató távmunkában foglalkoztat. A munkavégzés helye Lengyelország, a munkavállaló lakcíme. A kérdésem, hogyan alakul a munkavállaló társadalombiztosítása, kinek, hol kell fizetnie a járulékokat? A munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak? Köszönöm. Soós Katalin

Ez segítheti a távmunka bevezetését Cikk

Akkor tudják sikeresen bevezetni a munkaadók a távmunkát vagy a rugalmas munkaidőt a munkatársak számára, ha megtalálják azokat az informatikai vagy más egyéb megoldásokat, amelyek segítségével objektívan mérhető a dolgozók teljesítménye – mutat rá a Magyar Távmunka Szövetség.

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Elvállaltam egy napi 8 órás munkát Ausztriában decembertől áprilisig, és júnitól decemberig, de nem szeretném elhagyni jelenlegi munkahelyemet. Mivel nincs rá garancia, hogy az 1. turnust követően folytatom a szezonmunkát, ezért azt szeretném, hogy áprilisig módosítsuk az itthoni munkaszerződésemet, hogy 4 órában távmunkában folytatnám a tevékenységemet. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 4. cikke alapján magamat magyar illetőségűnek minősíteném, mivel állandó lakóhelyemet nem számolom fel (bár a szezon alatt kinn fogok lakni), itt lesz egy határozatlan idejű munkaviszonyom, itt él a gyermekem. Ha kiindulunk abból, hogy kizárólag áprilisig módosítjuk az itthoni munkaszerződésemet akként, hogy távmunkában napi 4 órát dolgozom, akkor a kettős adós egyezmény 15. § (2) bekezdése alapján az itthonról származó jövedelmem Magyarországon adózhat? Egyáltalán nem tartom kizártnak ugyanis, hogy a második turnusban már nem térek vissza. Mondhatom ezért, hogy mivel fennáll a lehetősége, hogy nem éri el a 183 napot a kinntartózkodásom, akkor belföldön adózok, fizetem a járulékot stb. az itthonról származó jövedelmem után áprilisig? Utána pedig meglátjuk, hogy folyatjuk tovább. Ha pedig mégis visszamegyek a második turnusra is, és a távmunkát is tovább szeretném csinálni, akkor már mind az adó-, mind a járulékfizetési kötelezettségem Ausztriában lesz? Önadózóként kell majd ennek eleget tennem? A munkáltatómnak milyen fizetési/adminisztratív kötelezettségei lesznek utánam? Válaszukat előre is köszönöm, Ani

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő, abban szeretném a segítségét kérni, hogy milyen megoldás lehet arra az esetre, ha a munkavállaló otthonról indul és úgy végzi a feladatát saját gépkocsival. Feladata újabb rendelések felkutatása, meglévő projektek ellenőrzése. Amennyiben a cég székhelye a munkavégzés helye, akkor gondolom a kiküldetési rendelvény nem megoldás, mivel a kiküldetés napjai korlátozva vannak. A munkavállaló heti 4 napot tölt "piackutatással" és 1 napon dolgozik az irodában. Amennyiben az otthona lenne a munkavégzés helye, akkor az távmunkának minősül, és több kritériumnak is meg kell felelni? Olyan megoldást keresek, amikor a munkavállalónak törvényes módon meg tudjuk fizetni a saját gépkocsival történő munkavégzés költségeit. Mivel a céghez történő utazás 200 km, így sokkal logikusabb és gazdaságosabb, ha adott munkavállaló az otthonából indul és érkezik. Kérdésem még az lenne, hogy a költségeit kizárólag kiküldetési rendelvénnyel tudjuk elszámolni?

Távmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél munkaviszonyban dolgozom könyvelői és bérszámfejtői munkakörben, munkámat távmunkában látom el rugalmas munkaidő-beosztásban. A kft. nem tud számomra irodát biztosítani, így otthonomban dolgozom. Munkaszerződésem van a távmunkáról, távmunkaszabályzat is van, adatfeldolgozói szerződésem is van, viszont nem tudom, hogy jelenléti ívet kell-e vezetnem. Köszönöm a válaszát.

Távmunkás két munkakörben? Cikk

Meg lehet-e határozni két munkakört egy munkaszerződés keretein belül? Betölthet-e szezonálisan más munkakört is a távmunkás a munkáltatójánál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Távmunkás két munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi üzletet üzemeltető ügyfelem részmunkaidőben (20 óra/hét) foglalkoztat egy kommunikációs munkatársat, aki távmunkában, az otthonában dolgozik. Ugyanakkor felmerült az igény arra, hogy a téli hónapokban – ami ügyfelemnél a főszezont jelenti – az üzletben eladói munkakörben is foglalkoztatnák, amikor a kommunikációs feladatai engedik. Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetne a két munkakört egy munkaszerződés keretén belül meghatározni? Van-e arra lehetőség egy távmunkás esetében, hogy szezonálisan más munkakört is betöltsön a munkáltatójánál úgy, hogy a 20 óra/hét munkaideje nem változik? Köszönettel: Kauker Zsoltné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs