185 találat a(z) társasház cimkére

Pénzmosás elleni szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy olyan építőipari cégnek, amely alvállalkozókkal építtet társasházakat, majd azokat értékesíti, kell-e pénzmosás elleni szabályzatot készítenie? Válaszát előre is köszönöm.

Érvényes-e egy jogszerűtlen társasházi döntés 60 nap után? Kérdés

Jogszerűnek tekinthető-e az a társasházi közgyűlési döntés, amelyről a döntés meghozatalát követően derül ki, hogy a közgyűlési határozathozatal nem jogszerűen történt, mégpedig azért, mert a lakástakarék-pénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 6. §-ának (1) d. pontja szerint lakás-előtakarékossági szerződést „d) a társasház épületenként kétharmados közgyűlési határozat…” alapján köthet, ezzel szemben a hivatkozott jogszabály szerinti 6666/10000 tulajdoni hányadú hozzájárulás helyett a tulajdonosoknak csupán 3716/10000 tulajdoni hányada volt a szerződéskötés mellett, így ez a határozat – egyes tulajdonostársak szerint – érvénytelen, úgy tekintendő, mintha létre sem jött volna. A közös képviselő arra hivatkozik, hogy a szóban forgó közgyűlési határozat mindaddig érvényes, "amíg nincs megtámadva, erre mindenkinek a törvény szerint 60 napja van, utána nem támadható, esetleg törvényességi felügyeletet lehet kérni, ahol elrendelik az újra tárgyalását, vagy nem". Szerintünk ez a hivatkozás csak a jogszerűen hozott határozatokra alkalmazható, félő, hogyha ez így maradna veszélyeztetné az állami támogatás folyósítását. Kérjük, hogy a válaszukat tételes joghelyekkel alátámasztva szíveskedjenek megadni/elküldeni!

Jönnek az első okos társasházak és okos lakóparkok Cikk

A világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal (smart home) kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat – közölte a fejlesztést létrehozó Chameleon Smart Home.

Társasház építésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég vesz egy építési telket és ezen generálkivitelezővel társasházat építtet. A generálkivitelező az alvállalkozók munkáját is összehangolja. A cég az így felépített lakásokat hasznosítja, bérbeadással és/vagy eladással. A kérdés az, hogy már a telek megvásárlásakor be kell-e jelentkeznie "A lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan [ingatlanrész] bérbeadása, haszonbérbeadása tevékenységünkre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választjuk" illetve az áfatörvény 88. §-a alapján bejelentkezik az ingatlanértékesítés, -szolgáltatatás vonatkozásában az áfa hatálya alá. Ebben az esetben a generálkivitelezővel – fordított áfásan tud elszámolni a cég, értékesítéskor és bérbeadáskor pedig áfás értékesítést valósíthat meg. Ekkor még az is kérdés, hogy magánszemély felé történő értékesítésnél 5 százalékos a felszámítható áfa a szabályoknak való megfeleléskor? Milyen modón történhet meg szabályosan az, hogy az így felépült egyik társasházi lakás az ügyvezető tulajdonába kerül, vagy ő veszi bérbe? Ekkor milyen áfás szabályokat kell betartani, vagy milyen előírásoknak kell megfelelni, hogy ez szabályosan történhessen meg? Köszönöm válaszát!

Kft. tulajdonában lévő társasház felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelynek székhelye, egyben irodája egy társasház egyik lakása. Az épület öreg, komoly felújításra szorul. A társasház rendelkezik némi pénzzel, de természetesen korántsem elegendő a felmért felújítási költségek fedezésére. A társasház tulajdonosai, közöttük a kft. is úgy döntött, hogy a kivitelezést oly módon kívánják rendezni, hogy tulajdoni hányaduk arányában egyszeri célbefizetést tesznek a költségekhez fedezésére. A költségek felbontását a tulajdonostársak a jegyzőkönyvvel együtt megkapják. Amiben a segítségüket kérném, hogy a felújítási, karbantartási, kivitelezési munkálatokról a kivitelező cég a számlát a társasház nevére fogja kiállítani, amiről a társasház csupán egy bizonylatot fog adni (nem számlázza tovább, tehát nem számla, nem nyugta) a pénzbeszedésről. Ilyen esetben, amikor a lakás tulajdonosa a kft., a pénzkiadás a kft. számlájáról fog történni, hogyan tudja elszámolni ezt a kft.? A társasháztól kapott bizonylat alapján egyértelmű áfát nem tudunk visszaigényelni, de csökkenti ez a kiadás a kft. pénzkészletét, vagyis elszámolhatja-e így a kft. a kiadást? Ha igen, akkor növelnem kell-e ezzel a felújítással az ingatlan értékét? Vagy esetleg egyből költségelhető? A munkálatok elvégzése nélkül az ingatlan további hosszú távú használata is megkérdőjelezhető. Köszönöm válaszát! Cséva .

Milliárdokkal tartoznak a társasházi lakók, mi lesz a közös költséggel? Cikk

Tetemes adósság terheli a társasházi és lakásszövetkezeti otthonok több mint négy és fél millió lakóját, de azt pontosan senki sem tudja, hogy együttvéve mennyi a felhalmozott adósság, mert erről sehol sincs hivatalos kimutatás – fogalmazott a Népszavának Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Társasháznak kell-e cégkapu? Kérdés

Tisztelt Adózóna, Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az általunk könyvelt társasháznak (ami csak céges tagokból áll) kell-e cégkaput "nyitnia", azaz regisztrálnia? Kb. Másfél hónapja kérdeztem, de eddig nem kaptam választ! Köszönettel: Pandur Géza

Társasházi közös tulajdon eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három épületből álló társasház kettő épületében a padlásteret értékesíteni kívánja az adott épületben lakó tulajdonosoknak. A padlásokat megvevő tulajdonosok lemondanak a másik padlás őket illető vételárrészéről, így a teljes összeget a padlással nem rendelkező harmadik ház kapja. Kérdésem: hogyan kell adózni a bevétel után 1.) ha a társasház a bevételt a padlás nélküli ház felújítási alapjába helyezi, vagy ha 2.) kiosztja a tulajdonosoknak? Van-e adózási vonatkozása annak, hogy a vevő tulajdonosok lemondanak egy rájuk jutó vételárrészről? Ki, milyen adót, mikor kell, hogy megfizessen? A közös tulajdon értékesítésére az adásvételiszerződés-tervezet szerint a társasház összes tulajdonostársának közbenső tulajdonjogán át kerül sor. Válaszát előre is köszönöm.

Lakásáfa-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítés előlegének áfatartalmával kapcsolatos kérdésben kérem a tanácsukat. Az ingatlanberuházó társasházi ingatlanokat épít, ahol a lakásokkal együtt a vevők parkolóhelyeket és elkülönült tárolókat is vásárolnak. A lakásokra az 5%-os áfamérték feltételei teljesülnek. Az adásvételi szerződés ingatlanegységenként megállapítja a lakás, a tároló és a parkolóhely vételárát is, amelyek együttesen adják a szerződés szerinti vételárat. A vevők a 2018. év végi átadás előtt több vételárrészletet is fizetnek az eladó részére. A vételárrészleteket a szerződés egy összegben adja meg, A vevők meg is fizetik. A szerződés arra nem tér ki, hogy az adott vételárrészlet a lakás árának részlete-e vagy a tárolóé. Ilyen esetben az előleg (amely az áfát tartalmazza) milyen adómérték alá tartozik? Ugyanabban az arányban tartalmaz általános forgalmi adót, ahogyan a teljes ügyletben a szerződés szerinti vételár? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bolcsik Anita

Hipánál érvényesíthető alvállalkozói teljesítések Kérdés

Egy kft. a tulajdonában lévő ingatlanra társasházi lakásokat fog építtetni vállalkozói szerződés alapján egy fővállalkozóval, illetve kisvállalkozásokkal. Az ingatlanok elkészülte után ez a kft. a lakóingatlanokat adásvételi szerződéssel magánszemélyek felé értékesíti. A hipa-bevallásában a bevételével szemben figyelembe veheti-e csökkentő tételként, illetve alvállalkozói teljesítményként a fővállalkozó és a kisvállalkozások által leszámlázott teljesítések értékét?

Bizonytalanságok a cégkapu körül Cikk

Cikkünket az Adózóna olvasói által feltett kérdésekből állítottuk össze, mint például: kötelesek-e a társasházak is cégkapu-regisztrációra? Emellett érintünk több, a használattal kapcsolatban felmerült témát is.

Társasház számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-től végezzük egy társasház könyvelését, azonban van néhány speciális körülmény. 1.) A társasház éves forgalma meghaladja az 50 millió Ft-ot, ezért a számviteli tv. értelmében kettős könyvvitelt kell vezetni. Az előző könyvelő azonban egyszeresben vezette a könyveket, ezért a 2017-es év nyitása problémás. 2.) A társasház tulajdonosai jellemzően gazdasági társaságok és elvárják, hogy havi fizetési értesítőt küldjünk ("számlázzuk ki") a közös költségről. Ezt számvitelileg hogyan kell könyvelni? Technikailag - hogy az analitikus és főkönyvi nyilvántartásban is szerepeljenek - valóban számla kiállítását végezzük, tartozik 311 vevő, de a követel oldalra nem könyvelhetek 9-es bevétel, mert ez nem adóköteles jövedelem a társasháznál. Ha 0-ás számlaosztályba könyvelem, hogyan lesz meg a mérlegegyezőségem? Igazából vannak további kérdéseim, de ezeket írásban nem tudom feltenni. Ezekre a kérdéseimre egyelőre semmilyen konkrét és részletes leírást nem találtam, más társasházkezelőtől sem kaptam kézzelfogható információt. Ezért az a kérdésem/kérésem, hogy biztosítsanak számomra személyes konzultációs lehetőséget. Üdvözlettel: Pintér László

Cégkapu - társasház Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a társasházak számára is kötelező a cégkapu-regisztráció? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni: egy kft. tanácsadással foglalkozott, de sajnos nem jött be a számításuk, ezért más tevékenység után néztek: vásároltak egy ingatlant egy magányszemélytől, amit lebontottak és egy négylakásos társasházat építenek a helyébe. A kérdésem: a januárban elkezdett bontási majd építési számlák áfája elszámolható-e ,és ha eléri (most negyedévesek) a visszaigényelhető összeghatárt, visszakérhető-e? Vagy hogy kell kezelni ezeknek a számláknak az áfatartalmát? A könyvelésben a 814-es kartont használjuk, erre a számlára raktuk az ingatlan értékét is és az eddigi számlák értékét is. Még egy kérdést szeretnék feltenni: ha értékesítik ezeket a lakásokat, milyen áfakulcsot kell használni, 5 vagy 27 százalékot? Segítségét köszönöm. Üdvözlettel: G. Zsuzsa

Társasházi számvitel és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi linken olvasható "Társasház, lakásszövetkezet számvitele: figyeljen a változásokra!" merült fel kérdésem. http://adozona.hu/szamvitel/Tarsashaz_lakasszovetkezet_konyvvezetese_be_4WAJW0 Egy 90 lakásos társasház működését és gazdálkodását egy 3 tagú intézőbizottság biztosítja. Bevételei csak a közös költség és a szabad közös tulajdonú helyiségek bérbeadása. Erről szabályos számla készül (fizetendő összeg=bérleti díj-15% szja). A bérbeadás jövedelméből éves bevallás készül. Könyvelését egy könyvelőiroda (kettős könyvvitellel), számvizsgáló-bizottsági tevékenységet független vállalkozás végzi. A társasház az éves beszámolóját egyedi formában, részletesen, a lakók legjobb megértése érdekében készíti. Kell-e a társasháznak számviteli szabályok szerinti éves beszámolót is készíteni, és közzétenni? Az IB elnöknek van ügyfélkapus regisztrációja. Ha az egyéni vállalkozóknak nem kell cégkapu regisztráció, jól gondolom, hogy az ilyen működésű társasházaknak sem kell? Ha a társasház működését egy erre alakult, közös képviseletet ellátó cég (kft., bt. stb.) biztosítja, nyilván saját magára kell az ügyfélkapu, de a társasház ekkor is kivétel lehet? Köszönettel: Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close